Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerabiałem kilka etapów ;) ... różnych.

Na żadnym nie było czegoś takiego , że auto gasło przy hamowaniu .

Za kilka dni wpadnie kolejny set i podejrzewam , że i on auta nie zgasi ... tym bardziej , że jakiś czas jest już manual. ;)

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

tez mi sie wydaje ze pompa nie ma nic do tego, moze przeciazenie ujawnia jakis problem z silnikiem albo paliwem i dlatego gasnie

Opublikowano

Na manualu zawsze zgaśnie

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Sprawdzę :)

Opublikowano

Po swapie na 320/288 jechaliśmy w 3 jakieś 140 km/h (Autostrada A-4) ja akurat sobie usypialem z tyłu a tu nagle kierowca hamuje do zera i pod koniec mu zgasł. Myślałem że sprzęgła nie wcisnął bo on ma automat . Myślałem że już nie odpali , ale od strzała zapalił. I do tej pory tak sobie myślałem czy wcisnął sprzęgło czy nie bo myślałem że niemożliwe jest zdusić auto przy hamowaniu z wciśnięciu sprzęgłem.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez albert224

Opublikowano

Wcisnął sprzęgło jak mu zdechł

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Fajny byłby test hamowania zestawu 320/288 z 100 km/h z ori 288/245

Zrobiłem tak raz na seryjnym układzie 288/245.

Prędkość około 160 hamowanie prawie do zera przyśpieszenie do ok 120 i kolejne hamowanie...za drugim razem to już porażka była

Opublikowano

Najgorsze jest to jak się jedzie autostradą jakieś 50km bez żadnego hamowania i nagle musisz prawie do zera. Za pierwszym razem wciśnięcie pedału hamulca nie jest tak skuteczne jak już za 2 czy 3. A czasu na podpompowanie nie ma .

Opublikowano

Najgorsze jest to jak się jedzie autostradą jakieś 50km bez żadnego hamowania i nagle musisz prawie do zera. Za pierwszym razem wciśnięcie pedału hamulca nie jest tak skuteczne jak już za 2 czy 3. A czasu na podpompowanie nie ma .

ukkad odpowietrz ;)
Opublikowano

U mnie wszystko sprawne raczej a auto zgasło... i nie tylko mnie z tego co czytam.

A nie robiłem więcej prób...

Wspominając o pompie (sterowniku) ABS miałem na myśli to, że CAN-em mógłby ów sterownik przekazać odpowiednie info do ECU, tak jak np. robi to sterownik klimy. A tak to samochód myśli, że ma hamulce 320/288 a nie 345/300... ;)

Możesz mieć układ zapowietrzony ale też może być to wina brudu lub wody który osiadł na ukł. ham.

W B7 siedzi nowszej generacji ABS który ma min. funkcję oczyszczania/osuszania klocków i tarcz z brudu lub wody. Polega to na tym, że co jakiś czas niewyczuwalnie dla kierowcy klocki zbliżane są do tarcz.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

coś Ci sie pomyliło z tą funkcją oczyszczania tarcz i klocków w B7

takie cos jest tylko w autach z SBC

Opublikowano

Dev, jesteś pewien, że tego nie ma? W A4 B7 siedzi nowszy sterownik ABS/ESP (8.0), a on potrafi min. to:

Podczas jazdy w deszczu lub przy opadach

śniegu przednie klocki hamulcowe są co 185
sekund dociskane niewielkim ciśnieniem
(0,5 –1,5 bar) do tarczy hamulcowej. Docisk trwa
ok. 2,5 sekundy. Oczyszcza to klocki i tarcze
hamulcowe, poprawiając skuteczność hamulców.
Warunkiem działania tej funkcji są włączone
przednie wycieraczki i jazda z prędkością
powyżej 70 km/h.

SSP324 - Audi A6 2005

Zablokowano mu tę funkcję w B7 czy jak? :mysli:

Opublikowano

przeciez Ci pisałem że B7 nie ma, w A6 tez nie kazdy egzemplarz

Opublikowano

No rozumiem, ale trzeba było od razu to napisać, że to opcjonalny bajer :hi:

Które C6-tki nie mają tego? To zależy od kraju pochodzenia, rodzaju skrzyni, silnika czy poziomu wyposażenia? Wiesz może...?

W tym SSP napisano, że Boscha 8.0 można aktualizować... może dałoby się dzięki temu odblokować tę funkcję :mysli:

Opublikowano

Pisałeś o B7 więc otrzymałeś odpowiedź a potem wyskoczyłeś jak Filip z KonopII z A6.

Przekodować może i się da tylko trzeba wiedziec jak połączyć to z czujnikiem deszczu plus getołej i cholera wie co jeszcze

Opublikowano

Sięgnąłem do SSP324 omawiającego podwozie C6-tki tylko dlatego, że w nim szerzej omówiono nowszy ABS Boscha, zresztą w samym SSP343 opisującego B7-kę było tak napisane, więc to żadne wyskakiwanie z konopii jak sugerujesz:

Podobnie jak już w samochodzie Audi A6 `04 również

w Audi A4 `05 stosuje się nową generację systemu ESP
Bosch 8,0 (patrz Zeszyt do samodzielnego kształce-nia
nr 324). Istotną różnicą w budowie systemu w stosunku
do samochodu Audi A6 jest zastosowanie czujników
biernych do rejestracji liczby obrotów kół.
Obok znanych funkcji cząstkowych w samochodzie Audi A4 `05 istnieje nowa funkcja - Hydraulic Fading Compensation
(HFC). Na skutek kompensacji, przy której ciśnienie ha-mowania rozpoczyna regulacyjne działanie systemu ABS, sys-
tem rozpoznaje z wyprzedzeniem zanik działania hamulców. Im większy jest zanik efektu hamowania, tym wyższe jest
wymagane ciśnienie hamowania w celu rozpoczęcia regulacji systemu ABS.
Na skutek dodatkowo wytworzonego ciśnienia hamowania przez system ESP, przy rozpoznanym zaniku efektu hamo-
wania zostaje zwiększone ogólne ciśnienie w systemie. Kierowca, mimo zaniku efektu hamowania, nie potrzebuje
zwiększać siły nacisku stopy na pedał hamulca w celu uzyskania takiej samej skuteczności hamowania, jak przy hamul-
cach sprawnych.
Realizowana w Audi A6 `05 funkcja „hill-holder“ w samochodach ze skrzynią biegów multitronic, w Audi A4 `05 nie jest
wprowadzona do rozpoczęcia serii.

Wspomniano de facto tylko o dwóch różnicach (pogrubiłem je) a które na logikę nie wykluczają systemu oczyszczania, więc wywnioskowałem, że reszta jest taka sama :hi:

PS. W dalszym ciągu nie wiem które A6-tki mają oczyszczanie a które nie... skoro powiedziałeś A to powiedz też B i wyjaśnij, jeśli wiesz, dlaczego tylko niektóre C6 mają ten bajer.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Panowie jak sie sprawuje zacisk na 2 tłoczku z a6 pod tarcze 321mm

Opublikowano

Nędza

Opublikowano

tak przypuszczałem

czyli zestaw na jednym tłoczku 320 z a4 b7 bedzie lepiej sie sprawował?

obecne nedza jest seryjny zestaw 288 ktory po przesiadce z gti kompletnie nie hamuje

Opublikowano

Jasne. 1-tłok Ate 60mm daję radę :wink: Wymiana wszystkich reperaturek banalnie prosta i tania :wink: