Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

H4mm3R

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, H4mm3R napisał(a):

Kto o zdrowych zmysłach zakłada jeszcze Z18, przecież to są zaciski z poprzedniej epoki. Utlenione amelinium, że nie ma co regenerować.  

Może ktoś kto chce polepszyć heble nie pakując worka pieniędzy w starego zloma

• Odpowiedzi 12.8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

4 godziny temu, Rzeznik533 napisał(a):

Może ktoś kto chce polepszyć heble nie pakując worka pieniędzy w starego zloma

To hamuje tak samo jak 1 tłok w zacisku S4 B7, poza wizualnym efektem nic nie polepsza. 

10 godzin temu, H4mm3R napisał(a):

To hamuje tak samo jak 1 tłok w zacisku S4 B7, poza wizualnym efektem nic nie polepsza. 

W sensie, że ta dużo większa powierzchnia klocka nic nie daje w porównaniu do tych równie starych zacisków z S4?

Edytowane przez MichauKR

6 godzin temu, MichauKR napisał(a):

W sensie, że ta dużo większa powierzchnia klocka nic nie daje w porównaniu do tych równie starych zacisków z S4?

Gra niewarta świeczki. 

7 godzin temu, H4mm3R napisał(a):

Gra niewarta świeczki. 

Chyba jednak warta skoro mam takie w garażu, więc jak bym chciał coś zmienić to po co kupować jakieś akebono które nie są tanie bo a4 b6/b7 to stary grat i jak miał bym wszystko kupować z najwyższej półki to lepiej kupić s5 s4 i nie pakować gratów droższych niż stary rumpel jakim jest b6

i raczej taki zacisk 6 tłoczkowych lepiej wychamyje auto niż równie stary jednotloczek

Edytowane przez Rzeznik533

16 godzin temu, H4mm3R napisał(a):

Gra niewarta świeczki. 

A powiedz mi proszę, jak wygląda sytuacja ze swapem 345 z S4 na czterotłok z macana lub q5 i tarcza z S4. Opłacalne to ? 😁

2 godziny temu, Monti napisał(a):

A powiedz mi proszę, jak wygląda sytuacja ze swapem 345 z S4 na czterotłok z macana lub q5 i tarcza z S4. Opłacalne to ? 😁

suma sumarum skutecznosc ta sama

13 minut temu, Dev napisał(a):

suma sumarum skutecznosc ta sama

Czyli oprocz aspektu wizualnego nie roznicy..

Panie Kolego wiem,ze offtop ale czy mógłbys mi odpisać w temacie wypadania zaplonow w s4 😄. Pisałem też sms na numer podany w stopce. Nie chcę być upierdliwy ale z tematów, ktore przeglądalem widzę, że masz wiedzę na temat tych silników a ja dopiero go poznaję. Bardzo dziękuję. 

Edytowane przez Monti

Zapytam się w tym temacie. Będę musiał wymienić przewody elastyczne z tyłu (w Exeo st). I pytanie. Czy sztywne przewody stalowe są może gdzieś łączone czy po prostu idą w jednym kawałku przez całą budę ? Po dobroci stare elastyczne przewody nie będą chciały się wykręcić...

12 godzin temu, Rzeznik533 napisał(a):

Chyba jednak warta skoro mam takie w garażu, więc jak bym chciał coś zmienić to po co kupować jakieś akebono które nie są tanie bo a4 b6/b7 to stary grat i jak miał bym wszystko kupować z najwyższej półki to lepiej kupić s5 s4 i nie pakować gratów droższych niż stary rumpel jakim jest b6

i raczej taki zacisk 6 tłoczkowych lepiej wychamyje auto niż równie stary jednotloczek

Jak masz to zakładaj, choć lepiej to sprzedaj i kup S4/S5, bo szkoda ładować kasę w starego grata.

Natomiast jeśli miałbyś kupić takie zaciski Z18 i je regenerować to ja bym się dwa razy zastanowił i pewnie wybrał Akebono, o których już wspomniałeś (ok 1800zł za używane z S4/S5)(Akebono to nie najwyższa półka). 

Jak masz serię 312, to na pewno to lepiej zahamuje. 

Siemka do swojej B6 montuje zacisk pod tarcze 345  jakie tarcze i klocki polecacie?

11 godzin temu, tomaszko01 napisał(a):

Siemka do swojej B6 montuje zacisk pod tarcze 345  jakie tarcze i klocki polecacie?

Jakie chcesz, cały temat jest tylko o tym

W dniu 20.08.2024 o 12:49, H4mm3R napisał(a):

Jak masz to zakładaj, choć lepiej to sprzedaj i kup S4/S5, bo szkoda ładować kasę w starego grata.

Natomiast jeśli miałbyś kupić takie zaciski Z18 i je regenerować to ja bym się dwa razy zastanowił i pewnie wybrał Akebono, o których już wspomniałeś (ok 1800zł za używane z S4/S5)(Akebono to nie najwyższa półka). 

Jak masz serię 312, to na pewno to lepiej zahamuje. 

Obecnie mam 320/288, Z18 mam leżą już jakiś czas nie widać aby były utlenione ale odmalowane też nie są, na tył mam adaptery pod 4tlok z touarega/q7 i ręczny t5, miałem zaciski z q5 345 4tloczki i sprzedałem i zastanawiam się czy to było dobre posunięcie. Chwilowo zmiany stanęły w miejscu bo ważą się losy auta (ropa w oleju) auto po tulejowaniu gniazd, muszę zobaczyć czy po prostu uszczelki na pompkach do wymiany czy głowica złom po zrypanym tulejowaniu

Edytowane przez Rzeznik533

Cześć...tłoczek wyciągnięty z zacisku 974 (fi320 mm). Chciałbym go wymienić. Ma ktoś na zbyciu używkę z ATE? (6028)

IMG_20240831_180427556.jpg

Będzie to w 100% bezpieczne? Jak sprawdzałem to przy max. wysunięciu tłoczka to wgniecenie dochodzi do gumowego pierścienia wewnątrz zacisku

Czy przód z Phaetona da się wykorzystać  w B6? Tył już zgarnąłem.

Clipboard111.jpg

Czy lepszym rozwiązaniem będzie zacisk 4T z Q5? Nie chodzi mi nawet o skuteczność. Bardziej o wygląd i wagę.