Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] AWX vs AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak by AVF mial taka sama skrzynie zestopniowana co AWX 5 biegow plus 6sty to wtedy szacun :hi:

to by nie bylo zdrowe dla silnika, poniewaz wiazaloby sie ze zbyt duzym obciazeniem ukladu korbowo-tlokowego

no wlasnie i tu czar pryska pieknej skrzyni AVF 6 biegowej ten szosty bieg to tylko pare km predkosci wiecej powyzej 200kM na godzine wiec kupujacy nie sugerujcie sie skrzynia ale jak ktos tu napisal wyposarzeniem i stanem samochodu :tongue4:

Opublikowano

AWX czy AVF jak to w niemcowni mowia egal byle byl bez awaryjny obydwie dobre fury bo to AUDI :tongue4: ja mam AWX i lubie go za to ze ma dlugie biegi i na jedynce dobrze ciagnie nie lubie krotkich biegow , a i jeszcze jedno jak by AVF mial taka sama skrzynie zestopniowana co AWX 5 biegow plus 6sty to wtedy szacun :hi:

Tylko tak zestopniowana skrzynia nie miałaby racji bytu w 1.9 TDi. Sześć długich biegów byłoby zbędne. Sam jeżdzę również AWX-em i uważam że skrzynia na nasze warunki jest jak najbardziej OK. Nawet zasugeruje że lepsza, bo nie trzeba się namachać lewarkiem. Na autobahnie jadę sobie zawsze 140-160 km/h, wiadomo że w PL tylko chwilowo są warunki na taką prędkość. W mieście lepiej mi się jeździ moim AWX-em niż ojca AVF-em. Natomiast minusem jest słabsze sprzęgło i niższy moment obrotowy. Do chipa lepiej podchodzi AVF, ale dla 90 % użytkowników lepszym rozwiązaniem jest AWX. Kolejna kwestia to ceny sprzegieł - do AVF-a jest dużo droższe (AWX - 900 zł, AVF - 1500).
Opublikowano

mialem i awx i avf.

jezeli niie planuje sie chipa, przyjemniej jezdzi sie avf. te 25Nm sie czuje. oczywiscie to twierdzenie dotyczy sprawnego auta. :cool1:

ciekawe ze za awx najbardziej obstaja ich uzytkownicy...

Opublikowano
Z tego co wiem AVF ma 310Nm a AWX 285Nm smiley

to bajki pisza... bo AJM ma 300+ :cool1:

310 Nm ma ATJ, AJM owszem ma też taki moment, ale w poprzeczniakach w których była tylko 6 skrzynia (tak samo jak poprzeczna 130tka czyli ASZ/BLT)

Opublikowano

Ten 6 bieg to bardziej chyba żeby było ciszej przy wyższych prędkościach no i niższe spalanie.

Opublikowano

310 Nm ma ATJ, AJM owszem ma też taki moment, ale w poprzeczniakach w których była tylko 6 skrzynia (tak samo jak poprzeczna 130tka czyli ASZ/BLT)

tyle ze wtedy to nie jest wersja ajm, tylko poprzeczna wersja atj :wink4:

Opublikowano

jak by AVF mial taka sama skrzynie zestopniowana co AWX 5 biegow plus 6sty to wtedy szacun :hi:

to by nie bylo zdrowe dla silnika, poniewaz wiazaloby sie ze zbyt duzym obciazeniem ukladu korbowo-tlokowego

no wlasnie i tu czar pryska pieknej skrzyni AVF 6 biegowej ten szosty bieg to tylko pare km predkosci wiecej powyzej 200kM na godzine wiec kupujacy nie sugerujcie sie skrzynia ale jak ktos tu napisal wyposarzeniem i stanem samochodu :tongue4:

Nie ponad 200km/h tylko np przy 100km/h AVF ma mniej obrotów niż AWX co wiąże sie z mniejszym spalaniem.

Opublikowano

No, dokładnie, 6-tkę się wrzuca już koło 100km/h przy normalnej płynnej jeździe.

Dlatego spalanie potrafi spaść do 5,5 L/100km

Opublikowano

to ile w avf jest na liczniku przy 3000obr na 6, i jeszcze ciekawe ile w takim samym quattro. W awx 150 będzie.

Opublikowano

to ile w avf jest na liczniku przy 3000obr na 6, i jeszcze ciekawe ile w takim samym quattro. W awx 140 będzie.

Może to pierdoła, ale przy 3000tyś obr./min w AWX jest 150km/h :)

Opublikowano
Może to pierdoła, ale przy 3000tyś obr./min w AWX jest 150km/h smiley

racja przy 2000 jest 100 Km/h

pozniej co 1000 obrotów rosnie o 50 km/h

v-max 235 km/h

Opublikowano

Ale to sie przekłada na wszystkie prędkości. Nie tylko na 150.

Tak ale większość osób uważa że jak 6 biegów to że będzie jeździło 200 i 3000obr na liczniku, a w rzeczywistości o ile jest różnica to niewielka. Jedyna wada w tym porównaniu jest taka że jadąc awx 50 kmh nie za bardzo wiadomo jaki bieg zapiąć bo na 3 już wyje a 4 za wysoko i chyba tyle w temacie skrzyni.

Opublikowano

ja w AWX na trasie do 4,5 litra zeszlem :) od bialej do bialej kreseczki zrobilem 450km :) ale to bardzo bardzo osczednie jechalem :):hi:

Opublikowano

Jedno trzaba przyznac ze 1.9 z skrzynią 6 nadaje sie do ciagniecia przyczep :tongue4:

Opublikowano

v-max 235 km/h

Jakie 235? :cool1:[br]Dopisany: 13 Luty 2012, 20:36_________________________________________________Bez_tytu_u.jpg
Opublikowano

Powiem tyle , miałem kilka lat temu A4 AVF , kolega miał w tym czasie A4 AWX i z tego co pamiętam jak porównywaliśmy obroty z prędkościami to np. przy 160 km/h obroty były takie same ,( nie piszę tego dlatego , że mam teraz AWX :wink4:) ale przed tą A4 AVF miałem A6 AVF z multitronikiem i powiem Wam ,że tam np. przy 160 km/h obroty były niższe , ale nie pamiętam już o ile bo było to kilka lat wstecz .

Jak już jestem "przy głosie" i piszecie o prędkościach to moje doświadczenia jeśli chodzi o max prędkość to próbowałem jedynie z tą A4 AVF na niemieckiej autostradzie i możecie wierzyć lub nie ale zegar pokazał mi 240 km/h - na nawigacji - zapisało max prędkość 228 km/h , w aucie jechało 4 osoby ( w tym 2 nastolatków)

Opublikowano

nie widziałem żeby ktos napisałe

to ile w avf jest na liczniku przy 3000obr na 6, i jeszcze ciekawe ile w takim samym quattro. W awx 140 będzie.

Może to pierdoła, ale przy 3000tyś obr./min w AWX jest 150km/h :)

avf - ośka przy 3tys - 160

w 2.5tdi najdłuższy manual 6 biegowy przy 3tys ma 180km/h

Opublikowano

v-max 235 km/h

Jakie 235? cool1

dalej wierzysz w to co pisza?

hmm ponoc 1.8 T pali 6 litrów :gwizdanie:

załuje fotki licznika nie zrobiłem.

Auto nie seryjne..

Opublikowano

tyle ze wtedy to nie jest wersja ajm, tylko poprzeczna wersja atj :wink4:

Jeśli chodzi o oznaczenia, to akurat w poprzeczniakach nie istnieje coś takiego jak ATJ, jest AJM 6 biegowy, we wzdłużnych motorach AJM ma 5 biegów, ATJ - 6

Opublikowano

Jeśli chodzi o oznaczenia, to akurat w poprzeczniakach nie istnieje coś takiego jak ATJ, jest AJM 6 biegowy, we wzdłużnych motorach AJM ma 5 biegów, ATJ - 6

no fakt nie ma odpowiednika ATJ. Ale AJM w Golfie owszem 6 biegow ma ale z tego co patrze nie 310 Nm, tylko 285 Nm.