Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż tempomatu A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, skąd tą brązową kostkę 6 pinową wytrzasnąć? Ona jest tylko od tempomatu czy gdzieś jeszcze w całej instalacji się taką znajdzie? :D

Opublikowano

Chcę zakupić piny do białej kostki.Czy o takim numerze będą dobre,pasujące ?? 000 979 012 E

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam Audi 1.6 z 98r i mam pytanie czy aby zamontować tempomat musze podpiąć tylko manetke czy muszę jesCze podpiąć jakiś czujniki sprzęgła, gazu czy coś takiego (jestem kompletnie zielony)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam szanownych kolegów ; ) To mój pierwszy post tutaj, dlatego proszę o wyrozumiałość. Jakis czas temu kupiłem manetkę z tempomatem, ale wszystkie kable w wiązce są pocięte i mam wrażenie, że wygląda to trochę inaczej niż na poprzednich zdjęciach ;p Zanim zacznę chciałem się upewnić czy jest wgl sens z tą manetką więc wrzucam zdjęcia i proszę o jakieś objaśnienie przez kogoś bardziej doświadczonego ;D Kod silnika AHU, rocznik 98
Tutaj 2 zdjęcia manetki :

https://zapodaj.net/d9668b9180b7a.jpg.html

https://zapodaj.net/f28051f05f4b1.jpg.html

Bd wdzięczny za każdą odpowiedź ; )

Edytowane przez kabacki

Opublikowano

Manetki jest chyba ok, chociaż mało ją widać. Wtyczkę potrzebujesz tylko tą mniejszą czarno fioletowa, bo ona jest od tempomatu. Pozostałe wtyczki masz u siebie w aucie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, przy mojej audi miałem manetke z tempomatem wcześniej jeździł nią brat ale odziedziczyłem ją i tak stwierdziłem, że sprawdzę o co chodzi z tempomatem dlaczego nie działa, znajomy załatwił komputer więc podpieliśmy, i testujemy co i jak, z tego co tutaj wyczytałem to jak włączam tempomat to 1 się pokazują ustawienie set itd też łapie, natomiast jeśli naciskam pedał hamulca to 1 dalej wisi, a w ustawieniu 006-2 zamienia się, z tego co wyczytałem to powinno być na odwrót w sensie naciskam pedał pokazuje 1 puszczam pokazuje 0, zrobiłem zdjęcia żeby pomogło wam zrozumieć to co tutaj napisałem :)

1. wyłączony tempomat nie wciśnięty żaden pedał.

05028737a1369526med.jpg

2. włączony tempomat

a616c0a98048d49dmed.jpg

3. Włączony tempomat i wciśnięty pedał sprzęgła.

724559b496929cb5med.jpg

4. Włączony tempomat i wciśnięty pedał hamulca.

0acf48c2af51472emed.jpg

5. Włączony tempomat i wciśnięty pedał sprzęgła i hamulca.

222d91e8de1bed9bmed.jpg

7. Błąd odnośnie czujnika pedalu hamulca, myślicie, że to ma największy wpływ?

80ed550d4fcd553bmed.jpg

Edytowane przez lore3ek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy to jest manetka do polifta?

6c28e882fb1ba6b17cd4acd1407c95b1.jpg

Opublikowano

czy ktos sie orietuje czy zmieniajac komputer z kompa z 1z na ahu trzeba cos przepinac? mam 1z, mialem w nim dwa rozne kompy i na jednym i na drugim tempomat dziala, zmienilem teraz na kompa 16bit z ahu dopisalem tempomat i niby dziala ale problem jest jak chce dodac gazu manetka, bo rozlancza mi tempomat a na vagu pokazuje same zera.... zwalnianie dziala prawidlo i cala reszta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Błąd czujnika hamulca chyba automatycznie dezaktywuje tempomat

Edytowane przez booolek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A czujnik położenia pedału hamulca to ten sam co stopu? Bo stopu jest w pedale, a gdzie jest położenia pedału? Stop świeci dobrze tzn odpowiednio reaguje na naciśniecie pedału.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

mam problem po montażu tempomatu. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja z pierwszego postu i tempomat nie działa. Sprawdziłem VAG wszystkie klawisze na manetce reakcja jak w opisach czujnik sprzęgła i hamulca również a nie da sie włączyć tempomatu. Czy ktoś spotkał sie z takim problemem wcześniej? Proszę o pomoc. 

Opublikowano

Ja też tak mam.

Sprawdź, czy po próbie użycia tempomatu nie wywala Ci błędu czujnika prędkości.

U mnie wygląda to właśnie tak, jakby ten sygnał nie docierał a co za tym idzie tempomat nie dziala.

Manetkę zamontowałem już dwa lata temu, ale jakoś zabrakło mi weny na walkę z tym zaginionym sygnałem VSS.

Z tego, co pamiętam powinien docierać do zegarów i stamtąd do radia. Zegary działają jak należy, ale radio u mnie nie reguluje głośności wraz ze wzrostem prędkości.

Jeśli Tobie uda się znaleźć rozwiązanie może i u mnie się ono sprawdzi.

Edytowane przez befol

Opublikowano

Sygnał prędkości wychodzi z zegarów - kabel bialo-niebieski ( po II lifcie na pinie 3 niebieskiej wtyki ) - i idzie do ECU , radia itd.

Jeżeli prędkość ma licznik jest ok to gdzie potem.gubi między licznikiem a ecu

Opublikowano

A tak z innej beczki. Poleci ktoś jakiegoś magika z pomorza co zająłby się moim tempomatem?

Chciałbym go wskrzesić - po włączeniu tempomatu zero reakcji.

Wydaje mi się, że może być to problem z przełącznikami, gdyż jak próbuję "mrugnąć" światłami (dociągam do góry) to muszę użyć dużej siły, a i to nie zawsze skutkuje "mignięciem".

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie mam szybkie pytanie.

Jestem po swapie ,zamiast 1,8 ADR (grudzień 97) wsadziłem poliftowy 1.8T APU.

Wszystko jest ok,,tylko teraz mi się zachciało  dołożyć tempomat i właśnie z tym jest problem..

Vag zakodowany ,w blokach widać reakcje na pedały itp, ale szkopuł tkwi w tym że mam błąd czujnika prędkości 16855 i zaraz po włączeniu tempomatu  praktycznie mi się on rozłącza.

W  który bloku  vaga powinienem patrzeć czy ecu widzi prędkość ,a jeśli nie widzi  to co z kabelków do sprawdzenia ? I rozumiem że w ecu powinno pokazywać taka samą prędkość jak na liczniku ???

Pytam ponieważ jak zauważyłem  na vag ale nie  pamiętam w których blokach to jakieś wskazania prędkości były ,,ale z kosmosu .

Miałem takie Ecu

Gm6wbC3.jpg

A teraz mam takie

FDCNpHh.jpg

Edytowane przez booolek

Opublikowano

Sprawdzę potem po schematach ale w wiązce w desce pewno nie masz sygnału podprowadzonego pod wtyki koło ECU - z licznika byś musiał kabelek dołożyć

Opublikowano

Na chwile obecną to nie sprawdzałem jeszcze tego  czy na bank tak mam ,,ale wydaje mi się że poprowadziłem Pin 3 niebieskiej wtyki kabel biało niebieski do 54 pinu w ecu,a do tego ecu teraz mam z can to prowadziłem  pin 18 i 19 z zielonej wtyczki Licznika do wtyki co sa pod ecu .

Edytowane przez booolek

Opublikowano

Sprawdzę wieczorem i ci napiszę , ale chyba coś było.

Opublikowano

no pin 3 nieboeskiej wtyki licznika do pinu 54 ECU - jeżeli tak podpinałeś to sprawdź jeszcze dwa razy ;)

a w ECU w bloku pomiarowym 005 jest prędkość

Opublikowano

A powiedz mi jaka jest różnica między pinem 3 niebieskiej wtyki a pinem 31 także niebieskiej wtyki???