Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana skrzyni automatycznej na manualną - instrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po problemach z automatyczną skrzynią tiptronic w swoim audi b5 2.4.ALF ‘98r FWD, postanowiłem ją wymienić na dużo mniej upierdliwy i tańszy w eksploatacji manual, bo jak wiadomo słabą stroną grupy VAG z tego okresu są właśnie automaty. Opis dotyczy wszystkich benzynowych silników V6 30v – zarówno 2.4 jak i 2.8. chyba podobnie sprawa bedzie sie miała w 2.6 i 2.8 starszego typu, chociaż nie gwarantuję. Oto jakie części są potrzebne:

- Skrzynia biegów 5-cio biegowa

- półośki

- pedały, najlepiej kompletne

- pompka sprzęgła – u mnie była w kompletnych pedałach

- przewód od pompki do wysprzęglika

- kompletne sprzęgło z dwumasą

- kasetka zmiany biegów wraz z mieszkiem i gałką.

Co jeszcze jest potrzebne:

- kanał

- laptop z VAG

- druga osoba (ja robiłemz tatą)

- wyciągarka do silnika.

- troszkę piwka i jakaś muzyczka żeby smutno nie było

1. Wyciągnięcie silnika wraz ze skrzynią.

Z racji tego że pacjentem jest B5 z silnikeim V6, najlepiej jest wywalić silnik wraz ze skrzynią na zewnątrz, bo wszędzie jest cholernie ciasno (czas ok 3-4h).

- odkręcamy zderzak wraz z jego mocowaniami.

- spuszczamy płyn chłodniczy do pojemnika odczepiając dolny wąż od chłodnicy

- odkręcamy przewody od chłodzenia oleju w skrzyni od chłodnicy (na ich łączeniu zaraz za pasem przednim).

- wypinamy lampy, przewody od chłodnicy i wiatraków, chłodnicę klimy odciągamy na bok i zdejmujemy pas przedni. Pozbywamy się plastikowych osłon z silnika.

- spuszczmy płyn od wspomagania poprzez rozłączenie układu do pojemnika.

- odkręcamy wiatrak, ściągamy pasek, odkręcamy pompe klimy, mocowania przewodów klimy i odciągamy ją na bok dzięki czemu nie będzie potrzebne ponowne nabijanie kimy po operacji

- odkręcamy alternator i rozłączamy rozrusznik, który znajduje się pod alternatorem.

- rozłączmy przewody paliwowe, wszystkie kable od silnika, linkę gazu (najlepiej zdjąć przy tym dolot przepustnicy) oraz podciśnienie od serwa.

- wykręcamy filtr powietrza (ja wywaliłem bo było mi wygodniej)

- odkręcamy tłumiki od kolektorów (troszke ciężko bo straszni ciasno – my dochodzilismy z kanału kluczem z przedłużką).

- odkręcamy dwie poduchy silnika oraz dwie poduchy od skrzyni.

- odkręcamy koło, luzujemy przegub koła, odkręcamy półoski i mamy cały zestaw na zewnętrznym . Wymieniamy półoski i odkładmy na bok.

- rozłączmy linke od pozycjonera autoamtu albo od wybieraka, wypinamy wtyczki ze skrzyni.

- sprawdzamy czy wszystko już wykręcone i podpinamy silnik do wyciągarki. Troszkę do góry i wyjeżdżamy z silnikiem i skrzynią na zewnątrz.

- pssssss....tryk (otwieramy piwko i chwilka przerwy)

2. Skręcanie manuala z silnikem.

- Wykręcamy dookoła wszystkie śruby łączące silnik ze skrzynią – ładnie nam wszystko powinno się rozłąćzyć. Przy silniku zostaje jeszcze sprzęgło hydrokinetyczne, które należy odkręcić przez szparę od strony silnika, ustawiając po kolei śruby w dostępnym miejscu obracając wałem silnika (są 3). Wywalamy sprzęgło.

- wykręcamy koło zamachowe autoamtu wraz z podkładkami.

- przykładamy koło dwumasowe do silnika i ..... nie pasuje. Wszystkiemu jest winien trzpień wbity w wał, który centruje sprzęgło hydrokinetyczne. Pozbyłem sie tego nacinając go kątówką z 4- ech stron oraz użyciu młotka i przecinaka Wyszedł jak mażenie i teraz wszystko pasuje

- ustawiamy tarcze i docisk i skręcamy skrzynię z silnikem.

- rozrusznik będzie potrzebował nowej śruby z zakrętką. Automat miał gwint a tutaj jest przelot i potrzebna zakrętka.

- zestaw skręcony i gotowy do montażu

3. Walka z wnętrzem.

- kładziemy na fotele jakieś szmty (osłony) żeby nam sie nie usyfiło – ja tego nie zrobiłem niestety i pranie mnie czeka.

- Wyciągamy radio, pod radiem są śruby które trzeba wykręcić, zdejmujemy dekor konsoli i kolejne dwie śruby, wykręcamy śruby wokół konsoli i zdejmujemy ją.

- wypinamy linkę z wybieraka automata, śrubokrętem- ruchem w prawo, wypinamy przewody.

- odkręcamy cztery śruby trzymające wybierak i prosimy kogoś żeby odebrał wybierak z kanału.

- przymierzamy kasetkę z manuala i przykręcamy.

- odkręcamy osłonę pod kierownicą, kładziemy sie i wyciągamy zawleczkę z bolca w pedałach od strony gazu i wyciągamy go razem z pedałem hamulca. (stelaż pedałów jest ten sam więc spoko)

- wkręcamy pompke sprzęgła, wyciągając elastyczny przewód przez otwór, do zbiorniczka wyrównawczego. (oba otwory należy otworzyc bo sa zaślepione gumowymi wstawkami)

- z nowych pedałów wyciągamy bolec, hamulec, sprzęgło oraz sprężynę. Montaż jest banalnie prosty, choć trzeba troszkę gimnastyki.

- Wykręcamy serwo spod przedniej szyby (trzyma sie na dwie śruby) oraz rozłączmy zbiorniczek wyrównanwczy hamulców z pompą hamulcową.

- Teraz mamy świetny dostęp do pompki sprzęgła i mozemy bez problemu przełozyć wężyk metalowo-gumowy od pomki sprzęgła do wysprzeglika (na początku próbowałem bez demontażu serwa, ale mam chyba na to za mało nerwów a zwalenie serwa to ok 20 min zabawy)

- wciskamy wężyk w pompkę oraz wysprzęglnik w skrzyni i montujemy serwo z pompą hamulcową

4. Montaż wszystkiego do kupy

- Wjeźdźamy z silnikem i skrzynia do budy i montujemy go na poduchach. Wszystkie łapy od manuala pasują, więc nie trzeba wywalać całych sanek. Pasuje plug&play.

- podłączmy kable do slinika, paliwo, podciśnienie, linke gazu, filtr powietrza, w sumie skręcamy cały silnik do kupy (alternator, klima)

- wrzucamy nowe półoski z przegubami i skręcmy z kołami i skrzynia.

- montujemy drążki wybieraka ze skrzynią i ustawiamy (bardzo dobrze jest to opisane w książce „sam naprawiam Audi A4”)

- skręcamy konsolę i montujemy gałke z mieszkiem.

- w tym momencie sprawdziłem, czy autko wogóle da znaki życia – należy zmostkować przekaźnik znajdujący się w gnieździe nr 13 (najgrubsze przewody) u mnie przekaźnik 213. Wywalicć komputer skrzyni spod siedzenia pasażera).Podłączyłem aku, włączyłem luz i odpalił od strzała – głośno jak cholera bo bez tłumików.

- Poskręcac wszystko do kupy w odwrotnej kolejności, wyrzucając z chłodnicy pozostałości rurek od chłodzenia oleju, zalać płynów i odpowietrzyc układ hamulcowy, sprzęgło (ładnie opisane jest to w „Sam naprawiam audi a4”) odpowietrzać bez uruchomionego silnika jak to jest w instrukcji- sprzegło odpowietrzymy bez problemu.

5. Elektryka i sterowniki

- Aby ominąć blokadę rozrusznika i stacyjki od automatu, należy zmostkowac przekaźnik znajdujący się w 13 gnieździe w skrzynce przekaźników pod kierownicą (wspomniane wcześniej)

- Należy usunąć sterownik automatycznej skrzyni spod fotela pasażera (kable zostawić)

- W tym momencie auto powinno bez problemu dać się uruchomic, lecz cały czas myśli, że jest automatem i nie działa ABS i ASR.

- Należy podłączyć się VAGiem pod auto i w sterowniku silnika zmnienić kodowanie z xxx5x na xxx0x ( umnie było 5151 a teraz 5105). W sterowniku ABS należy zmienic kodowanie z xxx3 na xxx0 ( u mnie było 0003 a jest 0000). ABS i ASR działa jak należy i autko już wie że dostało nową skrzynię i jest teraz manualem.

- wsteczny podłączmy do dwupinowego wyjścia w manualnej skrzyni. Kable ciągniemy z półokręgłej wtyczki od automatu (2 piny od okrągłej strony)

Należy odpowietrzyć układ chłodzenia silnika i mozna cieszyć sie jazdą z manualem.

U mnie autko dostało nowe życie, jest żwawsze, troszkę oszczędniejsze ale ciut mniej wygodne (bo automatem fajnie sie śmiga do czasu kiedy coś się nie zacznie sypać;)

VAG nie pokazuje błędów więc wszystko „jak z fabryki”

Mam nadzieję, że komus opis sie przyda i jak o czymś zapomniałem to sorki. Przeciwników takich przeróbek jest wielu, ale mam nadzieję że nie będzie hamskich docinków, a trud pracy zostanie doceniony, choćby w pisanie tego posta.

Pozdrawiam

Opublikowano

kolego jakich hamskich docinkow ....odwaliles kawal dobrej roboty,szkoda ze nie masz fotek z operacji,ale opis masz szczegolowy ......graty zapalu....dobra robota :thumbup1::thumbup1::thumbup1:

Opublikowano

Ile zajęła ta cała operacja?

Opublikowano
  • Autor

z racji tego że pracuję- trzy soboty mi wypadły + jakaś dłubanina z pierdołami w międzyczasie- na spokojnie w 3 dni da się temat ogarnąć, bo wiadomo, że zawsze jakiś kwiatki wyjdą typu zapieczone śruby, zużyte inne elementy itp.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i kolejny szczęśliwy posiadacz manuala:decayed: roboty trochę jest, ale kolejna wymiana szła już by dużo szybciej:wink: Też przekładałem i jestem zadowolony, w sumie teraz głównie po mieście latam co już nie jest takie fajne jak z automatem, ale jak by nie patrzeć oszczędniej i taniej niż naprawa skrzyni automatycznej. Mi w sumie też zeszło niecałe 3 dni z wyjechaniem na gotowo.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Właśnie jestem w trakcie ptrzekładki automatu na manual mam pytanie jaka jest grubość nowej tarczy sprzęgłowej ? i jakie jest graniczne zużycie ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

z której strony patrząc od sprzęgła hydrokinetycznego są śruby, zeby je wymienić?

• 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzeję trochę kotleta :decayed:

Ktoś się orientuje, czy w B5 silniku 1.8t poduchy skrzyni też są takie same w manualu i tipie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Szykuję się do przekładki skrzyni z tiptronica na manualną. Zakupiłem już skrzynie quattro sześciobiegową od 2.5 tdi razem z wałem półosiami wybierakiem itd, lecz nie wiem jakim sprzęgłem połączyć to z silnikiem 1.9 tdi? Myślę że nie będzie takiego problemu jak z zestrojeniem 1.9 z tiptronem w quattro :facepalm:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

witam, na dnaich zabieram sie za przekładke skrzyni w moim ajm. wywalam tiptronic i wkładam namuala 6 biegów z 2.5 tdi. ale z tego co widze to koło zamachowe mocowane jest na 8 srub a u mnie w ajm z tego co po google widziałem na 6. moge zostawic swoje koło??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

5. Elektryka i sterowniki
- Aby ominąć blokadę rozrusznika i stacyjki od automatu, należy zmostkowac przekaźnik znajdujący się w 13 gnieździe w skrzynce przekaźników pod kierownicą (wspomniane wcześniej)
- Należy usunąć sterownik automatycznej skrzyni spod fotela pasażera (kable zostawić)
- W tym momencie auto powinno bez problemu dać się uruchomic, lecz cały czas myśli, że jest automatem i nie działa ABS i ASR.
- Należy podłączyć się VAGiem pod auto i w sterowniku silnika zmnienić kodowanie z xxx5x na xxx0x ( umnie było 5151 a teraz 5105). W sterowniku ABS należy zmienic kodowanie z xxx3 na xxx0 ( u mnie było 0003 a jest 0000). ABS i ASR działa jak należy i autko już wie że dostało nową skrzynię i jest teraz manualem.
- wsteczny podłączmy do dwupinowego wyjścia w manualnej skrzyni. Kable ciągniemy z półokręgłej wtyczki od automatu (2 piny od okrągłej strony)

kupiłem auto z wymienioną skrzynią i brakuje wstecznego. odnośnie powyższej wypowiedzi u mnie w gniezdzie 13 jest przekaznik a pod fotelem pasażera nie widzę kabli od sterownika skrzyni tylko od foteli. niemam pojęcia gdzie sie podpiąć zeby zrobić światła wstecznego.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a robił ktoś przekładkę skrzyni z 2,5 tdi 6-bieg do benzyny? np 2,8? trochę inne przelozenia i ciekaw jestem jak to będzie jechalo

Opublikowano

Nie będzie :wink:

Opublikowano

a nie wiecie przypadkiem jak się ma sprawa sanek w 1.8t? nie trzeba zmieniać? bo gdzieś tak czytałem ale w żadnym pewnym źródle.

Opublikowano

Nie będzie :wink:

bo... przelozenie glowne troche wieksze wiec bedzie szybszy ale biegow 6 takze pierwsze moze beda rowne. Nie moge znalezc rozkladu przelozen do 5-io biegowej.

Opublikowano

Sanki mogą zostać oryginalne, tyle że będziesz musiał zmienić łapę mocującą skrzynię biegów tę z prawej strony. Podchodzi od V6.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ma ktoś może sprawdzone info gdzie w ECU podłączyć czujnik sprzęgła żeby ożywić tempomat? silnik 2.8 z elektronicznym sterowaniem gazu.

Opublikowano

nie wiem jak w benzynie ale u mnie w tdi jeden pin +po zapłonie drugi kabelek pin nr 66 w kompie-fabrycznie nie było pinu w ogóle

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

a co z czujnikiem połozenia wału ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam! Dziś przełożyłem skrzynie w 1.8 chyba 98r (w każdym razie przedlift) i problem polega na tym iż w nim nie ma przekaznika 13. Są przekaźniki w gniazdach :1,2,4,5,6,10,16. Utknąłem w martwym punkcie bo nie wiem który odpowiada za skrzynię. Rozumiem że trzeba zmostkować w tym przekaźniku 2 najgrubsze przewody,tak? Czy bez usunięcia komputera skrzyni również nie odpali? Znajduje się on gdzieś pod wykładziną? Proszę o pomoc naszych fachurków :-)