zbigor Opublikowano 6 Marca 2014 Opublikowano 6 Marca 2014 Może być tak że VCDS nie obsługuje tego kodowania. Ja na przykład za Chiny ludowe nie mogę swoim VCDSem zakodować regulacji podświetlenia pakietu QQ1 mimo że auto wyjechalo z nim z fabryki. Nie idzie i koniec. Dasz rade tylko napisz w czym kłopot ? 09-Centr.Elektr.--->Coding07---> Long Coding Helper---> BYTE 16 Bit 6 zmiana z 0 na 1 ale ja mam tylko widoczny i aktywowany bit 0 i bit 1 czyli oświetlenie nóg przód i tył Bit 6 czyli regulacja jest niewidoczny Niedługo robię upgrade VCDS z 11.30 na 11.60. Może to rozwiąze kłopot
wrclaguna Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Opublikowano 6 Marca 2014 Tak masz starszy VCDS i brak podpowiedzi zaznacz w Binary drugi od lewej na 1 , pozniej kliknij na sasiedni a na koniec EXIT
zbigor Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 mam tak wiec bit 2 z prawej jest tak jak powinien tylko on chyba jest od aktywowania oświetlenia nóg z tyłu. Tak na chłopski rozum to chyba bit 2 od LEWEJ powinien odpowiadać za uaktywnienie bajtu 6 czyli regulację oświetlenia nóg. Ale to i tak nic nie zmienia. robiłem restart MMI a regulacji dalej nie ma edyta: sprawa załatwiona: Nie miałem w Adaptacjach , w ustawień listy MMI w Control Head dodanej funkcjonalności pokazującej pakiet QQ1. Po zrobieniu tej adaptacji jest OK thx za zainteresowanie i pomoc
Sebiś Opublikowano 8 Marca 2014 Opublikowano 8 Marca 2014 Witam, uruchomiłem nowy wątek "VCDS v.12.12 adaptacje i kodowanie"ale kolega Gibons napisał mi: "Wszystko jest opisane w dziale warsztat w kodowaniach. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania" Niestety nie mogę zlokalizować instrukcji kodowania z tej wersji VCDS jak wyłączyć dodatkowy ruch wycieraczki (ostatni) przy użyciu spryskiwaczy? jak wyłączyć lub ograniczyć spryskiwania reflektorów? proszę o opis w sposób jak dla laika krok po kroku, dopiero uczę się obsługi VAGA. To możne jakaś podpowiedź gdzie szukać? Please A w czym Ci przeszkadza że później jeszcze raz sie wycieraczki załączą ? Proszę o informację jak wyłączyć dodatkowy ruch przednich wycieraczek. W zimie jest to bardzo irytujące, bo tylko brudzi szybę.
dareksu Opublikowano 8 Marca 2014 Opublikowano 8 Marca 2014 Proszę o informację jak wyłączyć dodatkowy ruch przednich wycieraczek. W zimie jest to bardzo irytujące, bo tylko brudzi szybę. Disable After-wipe of windscreen wipers [09 – Cent. Elect.] [Coding - 07] -> [Dropdown] -> "x ** 8K1 955 119 ** WWS xxxx" -> Long Coding Helper -> Byte 1* Bit 3 - Remove check mark (1 = active)* 1
wojtekz Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 po wylaczeniu i zamknieciu auta swieca mi sie jeszcze przez chwile swiatla przednie, tylnie oraz halogeny, to samo jest jak auto otwieram. jak to wylaczyc?
wrclaguna Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Opublikowano 18 Marca 2014 po wylaczeniu i zamknieciu auta swieca mi sie jeszcze przez chwile swiatla przednie, tylnie oraz halogeny, to samo jest jak auto otwieram.jak to wylaczyc? w opcji CAR masz ustawienia coming/leaving home [h=1][/h]
ppa4 Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Hej, Czy testowaliście wartości jasności LEDów przy włączonych światłach mijania ? Czy zwiększenie z domyślnych kilku % na np. 90% ma wpływ na oświetlenie przestrzeni przed autem, jest lepiej ?
wrclaguna Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Opublikowano 18 Marca 2014 Wali mocno po oczach ja mam na 50
ppa4 Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Hehe to pewne Ale czy zwiększenie tej wartości do 50 spowodowało rzeczywiście lepsze/dalsze oświetlenie przestrzeni, czy tylko z grubsza wali po oczach i tyle ?
wojtekz Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 po wylaczeniu i zamknieciu auta swieca mi sie jeszcze przez chwile swiatla przednie, tylnie oraz halogeny, to samo jest jak auto otwieram.jak to wylaczyc? w opcji CAR masz ustawienia coming/leaving home [h=1][/h] nie mam w CAR w ogóle tych pozycji hmmm
wrclaguna Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Opublikowano 18 Marca 2014 po wylaczeniu i zamknieciu auta swieca mi sie jeszcze przez chwile swiatla przednie, tylnie oraz halogeny, to samo jest jak auto otwieram.jak to wylaczyc? w opcji CAR masz ustawienia coming/leaving home nie mam w CAR w ogóle tych pozycji hmmm To masz dwie opcje albo dajesz wlacznik w pozycje 0 lub wykodowywujesz to http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/zakladanie-czujnika-deszczu-swiatel-uruchamianie-modulu-coming-leaving-home-234312/index6.html#post2839396 Hehe to pewne Ale czy zwiększenie tej wartości do 50 spowodowało rzeczywiście lepsze/dalsze oświetlenie przestrzeni, czy tylko z grubsza wali po oczach i tyle ? daje po oczach i tyle
wojtekz Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 ok, zrobione czy mamy możliwość poustawiac domykanie szyb jak wykryje deszcz sensor?
wrclaguna Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Opublikowano 19 Marca 2014 ok, zrobioneczy mamy możliwość poustawiac domykanie szyb jak wykryje deszcz sensor? Szkoda ze takiej opcji nie ma w AUDI
czarekpl Opublikowano 19 Marca 2014 Opublikowano 19 Marca 2014 Niestety nie widzialem tej opcji w audi w vw owszem jest
frog125 Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Witam próbowałem zakodować obniżające się lusterko przy wrzuceniu wstecznego BYTE 4 zmiana 40 na 4C a u mnie jest 50 a nie 40 i nie chce przyjąć kodowania wie ktoś czemu tak jest:facepalm:
sowiq Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Tutaj nie chodzi o zmianę na wartość 4C, tylko włączenie bitów 2 i 3 (bity liczymy od prawej strony, zaczynając od 0, czyli mamy: 7 6 5 4 3 2 1 0) W skrócie: 40 (hex) = 1000000 (bin) 4C (hex) = 1001100 (bin) 50 (hex) = 1010000 (bin) Więc żeby włączyć bity 2 i 3 powinieneś ustawić 5C, bo: 5C (hex) = 1011100 (bin) Jak nie przyjmuje kodowania, to albo za słaby sterownik, albo kabel.
frog125 Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Dzięki za podpowiedz ja chyba źle robiłem bo próbowałem zmienić byte 4 na 4c:facepalm: będę dziś próbował to dam znać
andynl Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Jak zmienisz bity to w bajtach samo Ci przeskoczy na 4C
frog125 Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 tak tylko się zastanawiałem czemu u mnie jest wartość 50 a nie 40 i klikałem na te 50 próbując zmienić na 5C ale coś źle robiłem już mi rozpisał sowiq więc będę próbował.Dam znać jak poszło bo kodowanie reszty wszystko się udało
Rekomendowane odpowiedzi