bryndal90 Opublikowano 25 Lipca 2012 Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam Panowie mam pytanko, niedawno temu nabyłem Audi A4 1.8 T ze skrzynią automatyczną TipTronic i moje dotyczy zmiany z P na D i z D na R jak to dokładnie robić czy z P na D zmieniać szybko czy czekać na załączenie każdego biegu i czy z D na R wrzucić na chwile na N. z góry dzięki za pomoc
ghost2255 Opublikowano 25 Lipca 2012 Opublikowano 25 Lipca 2012 Wrzucasz zdecydowanie ten bieg, który chcesz docelowo. Nie czekasz na "załapanie" pośrednich.
Banan Opublikowano 25 Lipca 2012 Opublikowano 25 Lipca 2012 podstawa to trzymać hamulec wciśnięty i przełączać gdy auto stoi a nie się toczy zwłaszcza z D na R i z R na D
majkel_majki Opublikowano 25 Lipca 2012 Opublikowano 25 Lipca 2012 Z P na D zdecydowanie, odwrotnie też. Nie przełączać zdecydowanie z R na D, łagodnie przełożyć dźwignię, zatrzymując się na N około sekundy.
Banan Opublikowano 25 Lipca 2012 Opublikowano 25 Lipca 2012 może się niektórzy ze mną nie zgodzą ale jeśli niedawno nabyłeś proponowałbym wymienić olej+filtr no chyba że poprzedni właściciel o to dbał
bryndal90 Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Opublikowano 28 Lipca 2012 może się niektórzy ze mną nie zgodzą ale jeśli niedawno nabyłeś proponowałbym wymienić olej+filtr no chyba że poprzedni właściciel o to dbał Kolego bendzji gdzie taki filtr i olej mogę dostać?? i czy jest możliwość zrobienia tego samemu czy trzeba do warsztatu oddać ??
Banan Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 Co do wymiany to jest wszystko opisane jest na forum a6: Audi A6 Klub Polska :: [all] TIPTRONIC ZF zbir wiedzy. Wymiana filtra i oleju ATF lub na zagranicznych stronach - google i znajdziesz bez problemu bo te Tipy ZF są tez w Passatach i BMW Filtr i olej dostaniesz wszędzie - Intercars itd. lub ASO. Ja po kupnie wymieniałem to poszły oryginały , niestety nie jest to tania inwestycja bo około 700 zł + robocizna. Sam tego nie robiłem bo mam zaufanych mechaników. Dyskusji na temat wymiany czy robić czy nie było wiele - ojciec od 1993 roku jeździ tylko automatami , co 60 tyś km wymieniamy olej i nidgy nic się w żadnej skrzyni nie zepsuło więc dlatego zdecydowałem się na wymianę. W mojej Audi filtr i olej były z pierwszego montażu - przy przebiegu 181000 km olej był już wizualnie zużyty. Od czasu wymiany minęły dwa lata i 44000 km - skrzynia chodzi bez żadnych problemów za 15000 km planuje kolejną wymianę Mam znajomego które ma A6 C5 i nie wymieniał i też nadal jeździ a ma ponad 250000km nakulane - także kwestia indywidualnej decyzji
bryndal90 Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Opublikowano 29 Lipca 2012 moje Audi ma 152 tyś a na razie mam inne wydatki więc jeszcze troche poczekam, ale wielkie dzieki za podpowiedź
Arturoo Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 podstawa to trzymać hamulec wciśnięty i przełączać gdy auto stoi a nie się toczy zwłaszcza z D na R i z R na D nie da się zmienić z D na R i z R na D gdy samochód jedzie do przodu bądź do tyłu
Banan Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 podstawa to trzymać hamulec wciśnięty i przełączać gdy auto stoi a nie się toczy zwłaszcza z D na R i z R na D nie da się zmienić z D na R i z R na D gdy samochód jedzie do przodu bądź do tyłu Dla chcącego nic trudnego
kubson Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 podstawa to trzymać hamulec wciśnięty i przełączać gdy auto stoi a nie się toczy zwłaszcza z D na R i z R na D nie da się zmienić z D na R i z R na D gdy samochód jedzie do przodu bądź do tyłu Dla chcącego nic trudnego nie da sie
Banan Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 w audi nie próbowałem ale w mojej poprzedniej Vectrze automacie nie było z tym kłopotów
Ekard Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 To ja podpytam jak jest z triptroniciem. Można go załączać w czasie jazdy na D przesuwając drążek, czy robić to na postoju z wciśniętym hamulcem? No i czy odwrotnie to znaczy z triptronica na zwykły D w czasie jazdy można przełączyć?
carbonek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 z D na TIP mozesz zmieniac podczas jazdy.
Arturoo Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 z D na TIP mozesz zmieniac podczas jazdy. dokładnie w końcu po to to ktoś wymyślił by można coś zamieszać po swojemu w czasie jazdy
Rekomendowane odpowiedzi