Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przerywa na rozgrzanym 1.8 20v

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu mam problem a mianowicie na rozgrzanym silniku na jałowych obrotach słychać jak by sekundową przerwę w pracy silnika. Sytuacja ta mam miejsce co około 30 sekund. Następnie podczas jazdy również przerywa podczas delikatnego przyspieszania w zakresie około 1500 obrotów niekiedy między 1900 a 2000 obrotów ( na każdym biegu ). Dziś czyściłem przepustnice całkowicie ja demontując, wyczyściłem cały dolot od przepływomierza do przepustnicy. Na niewiele to pomogło. Na zimnym silniku jest wszystko Oki. Po podłączeniu do komputera temperatura cieczy to 93 stopnie na zegarze pokazuje 90. Błędów na Vagu nie ma. Proszę o pomoc zaczyna mnie to irytować

Opublikowano

Masz LPG ??

Opublikowano

Jak wyżej pisali - świece, przewody, cewka. Jak dostanie temperatury - może fixować. No i sprawdź wężyki gumowe. Którys może mieć dziurę i dopiero po rozgrzaniu się, pod wpływem temperatury - dziura się powiększa i łapie lewe powietrze.

Opublikowano

wężyki sprawdzałem jak czyściłem przepustnicę. nie wygląda żeby puszczały powietrze. Mam LPG na gazie robi tak samo.

Opublikowano

Obejrzyj świece i ich gnizada. Bo bratu tak się działo, jak uszczelka pod pokrywą puszczała i wpadał olej do gniazd świec. Potem sprawdzenie przewodów... Skoro przerywa, to tylko przewody, świece i cewka wchodzą pod uwagę.

Opublikowano

wczoraj jeździłem i jak ręką odjął. ciekawe na jak długo. tyle długo że na drugi dzień to samo. przy tej przerwie w pracy słychać później strzał k kolektorze.

Opublikowano

słychać strzał bo paliwo nie jest spalane od iskry tylko następuje samozapłon na wydechu. Ja obstawiam cewkę. Jak masz znajomego z tym samym motorem możesz zrobić podmianę cewki jak problem się ponownie ujawni i w ten sposób namierzyć tą felerną.

Opublikowano

kolego wymień cewkę ja to już przerabiałem koszt cewki to 100zł

Opublikowano

Cewki niestety nie ma możliwości sprawdzenia. Jedynie podmianka jej na inną aby sprawdzić czy jest dobra.

Opublikowano
Cewki niestety nie ma możliwości sprawdzenia. Jedynie podmianka jej na inną aby sprawdzić czy jest dobra.

wszystko można sprawdzić tylko trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt ... np poprzez oscyloskop

na 99% świece mówią "papa" i przydałoby sie dać nowe cewki :wink:

Opublikowano

A może VAG-a by podpiąć i zrobić logi przepływki (to że wyczyszczona nie znaczy że sprawna w całym zakresie obrotów).

Świece profilaktycznie na pewno nie zaszkodzi wymienić.