Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy stoujecie jakieś domieszki do diesla w zimie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no o tym k2 tez sie kiedys przekonalem :D ja stosuje stp ten z antyzelem, dzisiaj rano bylo -11 i audi odpalilo poprostu na dotyk. Jakos tak na poczatku grudnia nic nie lalem do baku i przymrozilo w jednym czasie, powiem wam ze troche ciezko mu sie dpalalo a teraz poprostu idealnie. Wiec sam sie przekonalem ze ten stp dziala!

Opublikowano

Czyli jak nigdy nie użyłem warto spróbować bo mogę być zdziwiony?

Opublikowano

Dobry akumulator i filtr paliwa wymieniany na czas-to żadnych dodatków nie potrzeba lać. Od ładnych paru lat ON Orlenowski lub Vervę ON leję z pewnego źródła i jeszcze kłopotu z parafiną nie miałem.A bywało i po -25*C :decayed:

Opublikowano

w dzisiejszych autach filtr paliwa wymiania sie co 50tys km lub 2 lata??? (o ile pamietam takie sa zalecenia serwisu wlasnie co do 2,0tdi CR) i zapewniam, ze w sluzbowkach, ktore robia po 50tys rocznie nikt sobie d... dolewkami nie zawraca i te auta nie staja, zapalaja... w warunkach polskiej zimy to wymyslony problem.. a jak ktos szuka problemu to znajdzie sie ktos to ten problem pomoze rozwiazac czyli sprzedac superdolewke...

Zrobilem kilkaset tysiecy km dieslami w roznej technologii od pompy wtryskowej sterowana linka podlaczona do pedalu gazu po 2,0tdi CR (z po dordze fordowymi i oplowymi CRami)... szkoda kasy

Za to jak w baku jest woda i syfy to oczywiscie cuda sie dzieja i auta nie chca zapalac... ale wtedy chyba lepiej zaplacic za czyszczenie baku niz dyskutwac co trzeba dolac bo "oszukane paliwo zamarzlo"

W baku starego auta potrafi byc taki syf ze szok

Opublikowano

jak jest niska temperatura to ja dolewam do mojego dieselka trochę benzyny 1 litr na 30 litrów ropy, moje audi na zwykłych wtryskach, a jak macie na pompo wtryskach to odradzam ta metodę

Opublikowano

Ja raz na jakiś czas dolewam tego LM żeby wtryski przeczyścić w 3.0 tdi. i ogólnie żadnych problemów nie ma z autem, ale faktycznie oststnio zalałem to diesel gold na statoilu przez przypadek i też widzę różnice bo silnik lepiej na tym chodzi i łatwiej odpala. Mówił mi oststnio gość który handluje paliwem że co baza to inne paliwo niby orlenowskie a jedno drugiemu nierówne. Ogólnie mówi że jest tragedia z naszym paliwem, wozi też z niemieckiej naftobazy koło Berlina paliwo i mówi że jak się porówna próbki odlane do słoiczka i poczeka jak postoją to masakra, nasze mętne a tamto idealnie czyste. Już ma wileu klientów na to Niemieckie szeczególnie Ci co mają nowe auta we flocie czułe na paliwo to biorą to z Niemiec a jest ponoć tylko 10-15 groszy droższe od naszego a na samym spalaniu jest różnica około litra na 100 km. W grudniu jechałem na narty do włoch, jadąc na naszym paliwie w jedną stronę nie dojechaliśmy na jednym baku trzeba było tankować, a z powrotem tankowaliśmy do pełna tam na miejscu bo trza było (do tego bezcłówka więc taniej niż u nas) i na tamtym paliwie z powrotem przejechalismy prawie 200 km więcej a droga ta sama i prędkość też, więc coś musi z tym naszym być nie tak.

Opublikowano
jak jest niska temperatura to ja dolewam do mojego dieselka trochę benzyny 1 litr na 30 litrów ropy, moje audi na zwykłych wtryskach, a jak macie na pompo wtryskach to odradzam ta metodę

Dobrze, ze to napisales, bo jeszcze ktos z pompo wtryskami by tak zrobil - "bo mu tak na forum doradzili" :grin::wink:

Ogólnie mówi że jest tragedia z naszym paliwem, wozi też z niemieckiej naftobazy koło Berlina paliwo i mówi że jak się porówna próbki odlane do słoiczka i poczeka jak postoją to masakra, nasze mętne a tamto idealnie czyste. Już ma wileu klientów na to Niemieckie szeczególnie Ci co mają nowe auta we flocie czułe na paliwo to biorą to z Niemiec a jest ponoć tylko 10-15 groszy droższe od naszego a na samym spalaniu jest różnica około litra na 100 km. W grudniu jechałem na narty do włoch, jadąc na naszym paliwie w jedną stronę nie dojechaliśmy na jednym baku trzeba było tankować, a z powrotem tankowaliśmy do pełna tam na miejscu bo trza było (do tego bezcłówka więc taniej niż u nas) i na tamtym paliwie z powrotem przejechalismy prawie 200 km więcej a droga ta sama i prędkość też, więc coś musi z tym naszym być nie tak.

Ta zaleznosc tez widze. Mniej wiecej 0,5 - 1 L/100km mniejsze spalanie. Dlatego wole zatankowac w Niemczech. Poza tym kto powiedzial, ze tam jest drozsze paliwo? Koszt oscyluje teraz w granicach 1,39 - 1,45 czyli jakies 5,60 - 5,90 zl. Wiec jest czasami tansze od naszego "lepszego".

Opublikowano

Dobry Aku,paliwa pod korek,dobrze grzejace swiece i mojej zony klekot odpala w duze mrozy bez problemu.nigdy nie dolewalem zadjych specyfikow tylko wymieniam filtr paliwa co 20tys km i nie ma zadnych problemow z parafina i innymi bzdetami

Opublikowano

Prosze uzasadnij swoj post...

co daje ci dolanie benzyny i czemu do PD nie polecasz?

Opublikowano

Pewnie dlatego żeby ropa nie zamarzła a do PD nie poleca bo PD nie lubi zanieczyszczeń w ON.

Ten patent sprawdza sie ylko w najstarszych dieslach co przepalą wszystko.

Opublikowano

julo23

spoko ale nie Ciebie pytałem akurat dla czego tak robi kolega....Irvine

Poza tym juz z PD nie rób promu kosmicznego ,bo PD doskonale jeździ na rzepaku...czystym i posmażalnianym

Na oo i różnych mieszankach

julo23 czy uważasz ze dolanie benzyny do ropy to jej zanieczyszczanie?Tak zabrzmiała twoja wypowiedź...

Pytam Irvine co jego znaniem daje taka dolewka i co sie dzieje w silniku po zrobieniu...licze na wyczerpujace uzasadnienie

Opublikowano

ja od 5 lat nie dolewalem zadnego gowna do baku tankuje na stacjach bp,shell...i nigdy w zimie nic zlego sie nie dzialo...filtr wymieniany jak sie nalezy i nic wiecej pozdrawiam:hi:

Opublikowano
ja od 5 lat nie dolewalem zadnego gowna do baku tankuje na stacjach bp,shell...i nigdy w zimie nic zlego sie nie dzialo...filtr wymieniany jak sie nalezy i nic wiecej pozdrawiam:hi:

gowno jak dolejesz do paliwa to na 100% coś się stanie :decayed:

Opublikowano

gowno: w sensie dodatki i inna chemia! wystarczajaco zrozumiale??:facepalm:

Opublikowano

gowno: w sensie dodatki i inna chemia! wystarczajaco zrozumiale??:facepalm:

naprawdę ?? dziękuję, że wyjaśniłeś bo żyłbym w nieświadomości :facepalm::polew:

Opublikowano

moze niewiesz co to gowno???:decayed:albo poprostu jeszcze sylwestrem ci sie odbija :buahaha:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja leje Verve Orlena i zbieram wszystkie paragony tak jak coś, mam już tego trochę:D:D

Chciałbym dodać, że tankuję również na max 2 stacjach... zawsze pacze:D ile mi zostało i wcześniej jadę na jedną z 2 stacji Orlen i tankuje zazwyczaj do pełna bez dolewki.

...Wiem chore:D:D ale za parę lat będę mógł szczerze powiedzieć czy orlen faktycznie taki zły:P

Po drugie poza verva jest jeszcze BIO na Orlenie... ale książka serwisowa mówi żeby NIE LAĆ BIO więc wyboru nie ma.

Spalanie w normie... w lato nawet 3,8 przez pare set metrów widziałem a tak jak się chce to 4,5 można jechać choć taka jazda jest nudna:D:D(przy odpowiednich warunkach oczywiście).

W zeszłą zimę -25 i odpalał jak ta lala bez problemów, w tą takich mrozów nie było ale również wszystko ok.

Filtry Knechta.

Nie dolewam nic dodatkowego do baku poza ON <banan>

Pozdrawiam,

Adam

Opublikowano

100 gramów ostrego pisaku na cały bak ON

Opublikowano

ja tam leje olej z dobrych stacji dodatków nie dolewam, chyba że coś się dzieje to wtedy jakiś środek do przeczyszczenia

---------- Post dopisany at 13:38 ---------- Poprzedni post napisany at 13:37 ----------

i producent podaje z tego co pamiętam że nie powinno się dodatków stosować

Opublikowano

Ja tam też nie dolewam...

Facet od którego kupiłem swoją A-trójeczkę, mówił przy kupnie żeby niczego nie dolewać, tylko tankować dobrą/sprawdzoną ropę.

Ponądź pompy lubią umierać od takich dodatków ;)

A były i mrozy po -30 w nocy i auto odpalałem niegarażowane.