Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy z ogrzewaniem w naszych Audi A4 B6 i B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dziś u mechanika no i stwierdził ze zaczoł by od korka zbiorniczka bo on takze ma za zadanie upuszczać nadmiar cisnienia i przez to może nie grzać jesli to nie pomoże to ja am powiem ze chyba także pożegnam marke audi i kupie sobie opla tak jak naciska żonka mam go rok czasu a zrzarł mi tyle nerwów o kasie już nie wspomne poprzednia Audi 1.9tdi 95r miałem z nia troche pracy ale to rezczy eksploatacyjne bo poprzedni własciciel nie dbał ale ta to juz przekracza wszelkie granice

Opublikowano
byłem dziś u mechanika no i stwierdził ze zaczoł by od korka zbiorniczka bo on takze ma za zadanie upuszczać nadmiar cisnienia i przez to może nie grzać jesli to nie pomoże to ja am powiem ze chyba także pożegnam marke audi i kupie sobie opla tak jak naciska żonka mam go rok czasu a zrzarł mi tyle nerwów o kasie już nie wspomne poprzednia audi 1.9tdi 95r miałem z nia troche pracy ale to rezczy eksploatacyjne bo poprzedni własciciel nie dbał ale ta to juz przekracza wszelkie granice

najgorsze jest to ze cena jest wysoka 20 tys + a za te pieniadze chyba kupie opla vectre 2006 rok no ale jednak nie to samo ; /

Opublikowano
  • Autor

satineqq-masz rację opel to jednak nie to samo co wykonanie audi narazie niedawaj za wygraną ja jak mi naprawią pojezdze i zobaczę,wyzywam na audiczkę ale autko i markowe i wykonanie

Opublikowano

A ja tak czytam , patrze i nie wierze... Odpowietrzal te auta wogole ktos ? Bo juz nie raz slyszalem ze audi "Samo" sie odpowietrza. Szczegolnie na 90% problem z odpowietrzeniem ma kolega ktoremu na obrotach grzeje a na niskich nie.

Opublikowano

Też mi się wierzyć nie chce. Miałem podobny problem z brakiem ciepłego powietrza w B5, znajomy od którego kupiłem cuda na kiju robił, a to silniczki, a to płukanie nagrzewnicy, nawet filtr kabinowy wyją (bo miało pomóc) jak zaczęło się robić chłodniej zamówiłem nową nagrzewnicę, i korzystając z weekendu wybebeszyłem całą deskę aby się do rzeczonej nagrzewnicy dostać, co się okazało była tak zapchana, że po wlaniu wrzątku lekko ciepłe zrobiły się rurki, a sama nagrzewnica zimna, a w nowej nie zdąrzyłem zalać całej i nie byłem jej w stanie w rękach utrzymać !

Po zmianie grzała jak szalona - wysiedzieć nie dało rady.

A skąd to się bierze? jak ktoś oszczędza i leje wode zamiast płynu to i się kamień wytrąca

Opublikowano

Pisałem o tym nie raz, że odpowietrzyć trzeba, a oni swoje, nie wspominając o mechanikach. :grin:

Opublikowano

Ale o czym my mowimy, o odpowietrzeniu ? Dobra juz nie raz to robilem, jednakze plyn mi ucieka notorycznie wiec uklad chlodzenia jest nieszczelny co za tym idzie ciagle sie zapowietrza i dlatego nei grzeje. Powodem u mnie moze byc chlodnica ktora wymieniam w weekend bo gnije i sączy płyn sie znije chlodzący.

Wiec prosze was nie mowice o odpowietrzaniu w moim przypadku bo gdzies ten plyn spier***** wiec uklad jest nieszczelny ;]

Opublikowano

To Cię chłopie podziwiam , wymieniłeś większość elementów nie potrzebie wiedząc że układ masz nieszczelny. Trochę naprawiasz ten samochód od d*py strony(powinno być 1 DIAGNOZA,2 NAPRAWA,a nie odwrotnie) i jak się czyta takie posty to się doradzania odechciewa .:thumbdown:

Opublikowano
Też mi się wierzyć nie chce. Miałem podobny problem z brakiem ciepłego powietrza w B5, znajomy od którego kupiłem cuda na kiju robił, a to silniczki, a to płukanie nagrzewnicy, nawet filtr kabinowy wyją (bo miało pomóc) jak zaczęło się robić chłodniej zamówiłem nową nagrzewnicę, i korzystając z weekendu wybebeszyłem całą deskę aby się do rzeczonej nagrzewnicy dostać, co się okazało była tak zapchana, że po wlaniu wrzątku lekko ciepłe zrobiły się rurki, a sama nagrzewnica zimna, a w nowej nie zdąrzyłem zalać całej i nie byłem jej w stanie w rękach utrzymać !

Po zmianie grzała jak szalona - wysiedzieć nie dało rady.

A skąd to się bierze? jak ktoś oszczędza i leje wode zamiast płynu to i się kamień wytrąca

Nie no chyba już nikt nie jest tak głupi żeby do auta z ponad 20tys oszczędzać na płynie chłodzącym. Chociaż :decayed:

Ale najprędzej gdy ciekła chłodnica ktoś dolał jakiegoś specyfiku do uszczelniania co spowodowało że uszczelniła się nagrzewnica (ale w środku:decayed:) a chłodnica cieknie dalej.

Sama z siebie nagrzewnica się tak łatwo nie zapcha. Jeśli nie grzeje na wolnych obrotach a na wysokich jest ok to oznacza raczej że układ jest zapowietrzony. Może to być uszczelka pod głowicą ale to prędzej jakaś nieszczelność w układzie chłodzenia. Można spróbować zdjąć lekką ten górny wąż idący do nagrzewnicy, ten z małą dziurką do odpowietrzania i sprawdzić czy nie ma powietrza.

Można też zdjąć ten drugi wąż, do króćcy podłączyć wąż z wodą z kranu i przepłukać nagrzewnicę:decayed: Oczywiście podłączyć ciśnienie do dolnego króćca aby płynęło odwrotnie niż podczas pracy. Swoją droga nie ma tu cudów i każdy mechanik powinien sobie z tym poradzić

Opublikowano

Czy to problem w tych silnikach, zdawało mi się że są podobne do 1.8T, mam na myśli blok :eusathink:

Wymieniałem płyn i nic nie odpowietrzałem, zagrzałem tylko auto do 90st i klimatronik na HI i wszystko działa i grzeje b.dobrze

Opublikowano
  • Autor

waskivw-miał racje w moim przypadku musze wymienic nagrzewnice wszystko inne wymieniome i dalej dopiero jak jade tak ok 100km/h leci ciepło a może ktoś wymieniał jak to zrobic?

Opublikowano
waskivw-miał racje w moim przypadku musze wymienic nagrzewnice wszystko inne wymieniome i dalej dopiero jak jade tak ok 100km/h leci ciepło a może ktoś wymieniał jak to zrobic?

Witaj kolego, i co jednak nie wina uszczelki pod glowica? Wymieniles ja ?

Sam raczej nagrzewnicy nie wymienisz bo jest to zajebiscio duzo roboty.

Opublikowano

Przerabiałem w zeszłym roku problem z brakiem ciepła w kabinie i ubytkiem wody z układu jednocześnie. Wynik był taki, że nagrzewnica w B7 w 2.0 tdi jest zamontowana na dole silnika i robi ona za syfon wszelkiego rodzaju zabrudzeń w układzie chłodniczym. Tak się nagrzewnica zapchała, że nic ciepła nie puszczała. Po wymianie jajka smażyć. Woda za to ubywała bo już czas był na wymianę rozrządu i pompy wody. Pompą woda wyciekała na zewnątrz a nic nie było widać bo na bieżąco wyparowywała. Teraz mam ciepło i woda siedzi na miejscu. Zalecam od nagrzewnicy rozpocząć poszukiwania usterki.

Opublikowano

Witam! Panowie, a może wiecie co w moim przypadku. Odpalam autko, ładnie się nagrzewa, szybko łapie 90 stopni. Ogrzewania dziala jest milo i ciepło. Niestety jak tyko wyjadę w trasę temperatura wewnątrz auta spada... no może po kilku kilometrach przestaje ładnie grzać. Dzieje się tylko tak w trasie, po mieście jest wszystko ok.

Opublikowano

Co przypadek to jeszcze lepszy : D ja juz sam niewiem : D

Opublikowano

kolega subi555 na 99% termostat do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

satineqq-uszczelki nie wymieniałem mechanik mówił ze dobra wymienią mi nagrzewnicę i wtedy zobaczę co się będzie działo

---------- Post dopisany 20-11-2012 at 13:52 ---------- Poprzedni post napisany 17-11-2012 at 16:49 ----------

Panowie dostałem się do nagrzewnicy ale mechanik niekazał wymieniac bo stwierdził ze czyścił dobrze.druga sprawa sam powiedział ze jest zdziwiony ze silnik pracuje a po śćiągnięciu górnego węza z nagrzewnicy płyn nie leci niema ciśnienia w poniedziałek zaprowadzam będzie walczył z tym.tak naprawdę duzo osób pisze ale niema sensownego rozwiązania tej przyczyny,kazdy pisze wymienic to tam to i nic z tego nie wychodzi

Opublikowano

Daj znac co z tego wyszlo...czy uklad nadal byl zapowietrzony czy tez moze pompa wody.

Pozdr

Opublikowano
  • Autor

zeby dostac się do nagrzewnicy niemusiałem u siebie demontowac deski rozdzielczej u mnie znajduje się koło nug kierowcy po prawej zdemontowałem schowek pod kierownicą i widac od razu osłonę,ale dzis zauwazyłem ze odpaliłem auto po 10min nic nagrzewnica zimna więc dodałem gazu i zaczeła grzac mało tego słychac było tak jak by woda się wlewała do nagrzewnicy czy mogło by to świadczyc o zapowietrzeniu choc mechanik powiedział ze odpowietrzał układ.

Opublikowano

Panowie jak Wam auta się ładnie nagrzewają i trzymają temperaturę to raczej nie termostat. Jak nie ma ciepłego powietrza na wolnych a jest nw wyższych to niedomagająca nagrzewnica.

Z mojego przypadku wynika że:

1 Nie wymieniać płynu chłodzącego i nie zalewać nowym chyba ew dolewki zostają. G12 chyba ma jakieś właściwości, które wytrącają jakiś syf może on zapychać nagrzewnice ( choć wydaje mi się, że to w autach które coś kombinowane mają, a że auto lata ma to ciężko to wykluczyć)

2 Jeśli już płukamy nie tylko nagrzewnice ale latem solidnie cały układ

3 Ja pkt 2 nie zastosowałem i po płukaniu nagrzewnicy i zalaniu płynem ciepło znów uciekło

4 Mimo, że przy płukaniu nagrzewnica była drożna to po tym jak ciepełko znikło na chodzącym silniku po zdjęciu wężyka wylotowego nie wypłynął płyn. Gdzieś na forum ktoś te węże odwrócił więc i ja tak zrobiłem. Narazie testy trwają miesiąc. Ciepłe powietrze jest co prawda nie tak jak jeździłem na wypłukanej nagrzewnicy ale nawet na wolnych obrotach jest i grzeje zanim ruszy się wskazówka.

To moje myśli i mój przypadek, a objawy miałem 2 lata temu podobne( zaczęły się jakieś 2 miesiące po wymianie płynu) w ASO fiata ( tak wiem ) i ciepło na wyższych obrotach aż znikło zupełnie. Może komuś pomoże ten opisik, a jak napisałem gafe proszę o korektę :)