Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Adaptacja akumulatora w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas na wymianę , co się okazuje w moim przypadku powienien być 110 ah a nie 85 ah jak jest teraz , więc trzeba zamówić varte 110ah 920a i będzie śmigał 

Opublikowano

Jakim prądem powinno się ładować aku wsensie jaka wartość najwyższa w voltach powinna być ?

Opublikowano

Wszystko zależy od poziomu naładowania akumulatora, temp. itp. Dobre ładowarki dostosowują wszystko automatycznie do wybranego typu akumulatora.

Opublikowano

Kodowanie na 110 ah a jaki numer seryjny ? Bo nie ma żadnej nalepki na aku ? 

IMG_8573.jpeg

IMG_8572.jpeg

Opublikowano

Wrzuć zdjęcie obecnego kodowania w sterowniku.

Opublikowano

Wrzucałem wyżej kodowanie , bo maiłem się okazało za małe aku , czyli kodowanie całkiem od nowa , muszę bo mam 85 a muszę mieć 110 kodowanie znam tą pierwszą wartość ale drugą która najlepiej chodzi o nr , bo tutaj nie ma żadnych numerów jak w starych vartach 

Opublikowano
54 minuty temu, Tomek Kosakiewicz napisał(a):

Bo nie ma żadnej nalepki na aku ? 

Nalepki z kodem BEM są tylko na akumulatorach zakupionych w ASO.

Oryginalnie nie wstawiali do tego modelu aku AGM o pojemności 110 Ah. Były AGM 105 Ah i taki musisz zakodować.

Opublikowano

To nie jest akumulator agm przecież 

Opublikowano

Wydawało mi się, że widziałem na zdjęciu napis AGM.

Musisz więc zakodować pod zwykły 110 Ah jak na poniższym zdjęciu.

Ostatnie 8 cyfr w numerze seryjnym to dzisiejsza data.

Screenshot_20241211_174544_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Czyli tak naprawdę nr seryjny to jest ciąg przypadkowych cyfr . A w pierwszej wartości jest różnica czy wpiszemy numer co Ty podałeś a np ten co jest tutaj podany pod 110 ah

IMG_8576.png

Opublikowano

Tak, numer seryjny nie gra roli, a raczej to co zawiera nie gra roli. Ważne jest tylko aby po wymianie akumulatora się zmienił, czyli teoretycznie wystarczyłoby zmienić jedną cyfrę tego numeru, bo po tej zmianie system zarządzania energią (BEM) rejestruje wymianę aku. 

Pierwszy numer to numer części VAG, który jest stałą wartością zapisaną w sterowniku i musi być ona zgodna z rodzajem i pojemnością wstawionego akumulatora, gdyż po tym dopasowany zostanie proces ładowania dla odpowiedniego typu i pojemności akumulatora.

Opublikowano

No dobrze mówisz o pierwszym numerze , to dlaczego nie ma w takim razie jednego do danej pojemności akumulatora ? Że np ten co podałeś jest wlansie do 110 ah 

tylko jest parę do jednego akumulatora tj mnie zawsze zastanawiało 

Opublikowano

Nie ma jednego numeru części bo jest kilka pojazdów, w których były stosowane akumulatory z taką samą pojemnością ale o różnych numerach części VAG odpowiednich dla danych modelów. I tak np. ten numer części, który podałem był stosowany w Audi A6 C6, którego wewnętrzne oznaczenie jest 4F, i stąd numer części z początkowym numerem 4F0. W Audi A4 B8 były stosowane akumulatory z początkowym numerem 8K0, gdyż wewnętrzne oznaczenie modelu B8 to 8K. 

Opublikowano

Ooo to dobrze wiedzieć jak to rozróżniać , a numer 000915105ak albo dl w czym był dotowany ? To już taka ciekawość moja 

Opublikowano

Był stosowany do wielu różnych modelów, między innymi także w A4 B8 oraz różnych VW itp. 

Opublikowano

Oki dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano

Witam Panowie taka sytuacja przyszła pora na wymianę akumulatora w audi s5 8t 3,0 tfsi i nie mogę zakodować nowego kupiłem banner 80ah 800a agm siedział wcześniej zwykły bosch  80ah i takie a zakodowany jest teraz z tego co wyczytałem 115ah .. Vcds nie zmienia mi kodowania .. Ktoś pomoże ? Probuje zakodowac jako 75AH AGM ale nie przyjmuje ;/

462571635_9155661987819187_5945117308077664706_n.jpg

Opublikowano

Co znaczy nie zmienia? Pokazuje się jakiś komunikat, czy w czym jest problem?

Opublikowano

Biorę test znikają moje parametry co wpisałem i pokazują sie te zakodowane jak na foto wyżej;/

Edytowane przez Michałzxc

Opublikowano

Więc nie ma możliwości zakodowania mniejszego aku w tym sterowniku. Aku nie jest przeznaczone do tego pojazdu. Jest za małe.