Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PILNE problem podczas jazdy, mocne drgania, ściąganie, blokowanie skrętu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz zdarzyło mi się to 31 grudnia na trasie wawa - lublin. Jechałem sobie spokojnie po równej drodze, nagle zaczęły się mocne drgania, ściągało mnie mocno w lewo. Zatrzymałem się żeby sprawdzić co się stało, ale nic nie znalazłem, ruszyłem i jechało się normalnie. Po paru kilometrach to samo, zatrzymałem się, dokładnie wszystko obejrzałem, koła, wahacze, amorki i nic. Ruszyłem i znowu normalnie się jechało. Tak dojechałem do lbn od razu do warsztatu, sprawdzili całe zawieszenie, koła i nic nie znaleźli (wahacze w b. dobrym stanie i amorki), koła super. Tak przejeździłem tylko po mieście sporo km. Dzisiaj znowu jechałem w stronę wawy i znowu to samo, jednak tym razem o wiele mocniej ściągało, musiałem mocno trzymać kierownicę... Dodatkowo jak się zatrzymałem i skręciłem na maksa kierownicę w prawo, następnie w lewo kręcę i nagle się zablokowała (koła skręciły się zaledwie minimalnie w lewo od lini prostej), więc z powrotem w prawo i mocniej w lewo, coś strzeliło z prawej strony samochodu i mogłem wtedy kręcić do oporu w prawo. Tak kilka razy, aż przestało strzelać i wtedy jechałem dalej.

Jednak po paru km znowu mocne drgania i znowu się zatrzymałem, jednak zatrzymując się nie mogłem praktycznie skręcić kierownicy w prawo! Na postoju mogłem skręcić w lewo maksymalnie i wrócić do prostej linii, jednak w prawo ani rusz... Kiedy już byłem zrezygnowany i miałem dzwonić po lawetę, zaparłem się z całej siły i w końcu coś porządnie strzeliło/walnęło i poszło w prawo. Tak powoli dojechałem do celu, jednak po drodze jak tylko zaczynały się drgania pokręciłem kierownicą w lewo prawo (podczas jazdy) i przechodziło na jakiś czas...

Co się posypało, bo muszę jeszcze do Lublina wrócić...?? Ktoś się spotkał z czymś takim?

---------- Post dopisany 10-01-2013 at 17:13 ---------- Poprzedni post napisany 09-01-2013 at 23:17 ----------

Dobra, maglownica się posypała ot tak...

Opublikowano

może być przegub, miałem kiedyś podobnie, tylko, że jak u mnie walnęło to już nie mogłem jechać, jak masz możliwość to sprawdź

Opublikowano

kolega napisał,że magiel-''Dobra, maglownica się posypała ot tak...''

Opublikowano

Tak mi mechanicy powiedzieli, chociaż też nie byli do końca pewni... Wymieniłem na używkę i liczę na to, że nie będzie już takich przygód. Co do przegubu - nie byli w stanie/nie potrafili stwierdzić jego uszkodzenia.

---------- Post dopisany 12-01-2013 at 01:17 ---------- Poprzedni post napisany 11-01-2013 at 18:57 ----------

Jest znowu problem :angry::strzal:

Nie wiem czy to wina montażu, czy magla, ale bujając samochodem na boki strasznie skrzypi. Wyczuwalne jest to nawet po złapaniu lewej końcówki drążka. Przeleciałem parę wygooglowanych tematów i mogę obstawiać że to ona. Czy ktomuś końcówka tak skrzypiała? Najbardziej mnie zastanawia, że na poprzedniej maglownicy ta sama końcówka (FEBI) nie skrzypiała..

Opublikowano

Pewnie włożyli używaną przekładnie razem z końcówkami, które przy niej były, a jedna z nich jest zużyta :decayed:

Opublikowano

Na szczęście nie, końcówki są moje.

Nie wiem jak to się dzieje, ale po wymianie maglownicy posypały się dwa górne wahacze z prawej strony, dlatego tak trzeszczało...

Kasa leci, a teraz zaczął przegub hałasować z prawej strony :facepalm::facepalm::facepalm: Wszystko po kolei...

Opublikowano

a czy ten przegub nie był winowajcą od początku bo drgania na kierownicy wskazywały by na to , widziałeś tą swoją popsutą maglownicę musiała mieć luzy okrutne żeby się zacinać i przy tym być szczelna to mało spotykane

Opublikowano

Ja już sam nie wiem, też mi się wydawało że to może być przegub, ale podobno przegub nie zablokuje mi koła kierownicy, z drugiej strony drgania.... Płyn od wspomagania uciekał, więc trudno tak stwierdzić co było winowajcą tego.