Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biały dym z korka wlewu oleju i bagnetu co to takiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zauważyłem po rozgrzaniu się silnika wydobywający się biały dym z bagnetu i po odkręceniu korka wlewu oleju. Skąd się on bierze?

Czy coś może być uszkodzone? Silnik nadal pracuje tak jak do tej pory, lecz martwi mnie obecny stan. Co z tym można zrobić, jak się z tym uporać? :co:

Opublikowano

jaki masz olej ?

odma czysta ?

Opublikowano

niekoniecznie, ale warto tez pod nią zajrzec

Opublikowano
Od jakiegoś czasu zauważyłem po rozgrzaniu się silnika wydobywający się biały dym z bagnetu i po odkręceniu korka wlewu oleju. Skąd się on bierze?

W obecnych warunkach bierze się z różnicy temperatur silnika i otoczenia. Jeśli silnik nie stracił nic na dynamice to nie ma powodów do niepokoju.

Nie sprawdza się czystości odmy tylko jej drożność ale z tą w silnikach TDI nigdy nie było problemu chyba, że silnik ciągle używany na krótkich odcinkach drogi i w arktycznych warunkach - zbiera się wtedy w wężu odmy i na korku wlewu oleju kremowy osad - emulsja czyli połączenie oleju z wodą powstałą od skraplania się schłodzonego powietrza pod pokrywą zaworów w ujemnych temperaturach zewnętrznych (czy jakoś tak :wink:). Wystarczy wtedy zdjąć pokrywę zaworów z wężem odmy i je wyczyścić z tego osadu lub przejechać się autem w dłuższą trasę by silnik dłużej popracował w temperaturze roboczej czyli 90*C.

Opublikowano

Autko nie straciło swojej dynamiki, nadal fajnie śmiga :) jeździ dość długie trasy :decayed:

Jeszcze jest taka sprawa że na postoju czuje w kabinie zapach tak jakby przepalonego oleju :confused4:

Opublikowano
Jeszcze jest taka sprawa że na postoju czuje w kabinie zapach tak jakby przepalonego oleju :confused4:

To czas najwyższy zdjąć plastikową górną osłonę silnika i spojrzeć jak wygląda i gdzie będą widoczne ewentualne ślady wycieków lub zapoceń :wink: Przy okazji warto też sprawdzić poziom wszystkich płynów eksploatacyjnych, wymienić filtr paliwa itd. zwłaszcza jeśli pod maskę zaglądało się ostatni raz podczas zakupu samochodu bo i takie przypadki są powszechnie znane.

Opublikowano

Olej cieknie mi z zaworu EGR. Wszystkie płyny uzupełnione, nie zauważyłem któregoś z nich ubytku. Filtry były wymienione w styczniu. Ogólnie to dbam o swój samochód. Regularnie go serwisuje. Ala nadal nie mam odpowiedzi na pytanie skąd ten biały dym po odkręceniu korka :facepalm:

Opublikowano
Ala nadal nie mam odpowiedzi na pytanie skąd ten biały dym po odkręceniu korka :facepalm:

Ten typ poprostu tak ma :whistling:

Nie szukaj dziury w całym .

Opublikowano
Ala nadal nie mam odpowiedzi na pytanie skąd ten biały dym po odkręceniu korka :facepalm:

A mnie się wydaje, że odpowiedzi na ten temat udzieliłem w pierwszym swoim poście.

Opublikowano

Objaw dymienia z korka i bagnetu ustał, zrobiło się cieplej teraz po nagrzaniu silnika nie ma tego dymu :banan:

Dzięki wszystkim za zainteresowanie

Pozdrawiam !