Brachi Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam , Czas w końcu na przedstawienie mojej furmanki: W majowy długi weekend zeszłego roku sytuacja mnie zmusiła do kupienia na szybko samochodu na dojazdy do pracy wiec padło na Audi A4 B5 2,4 V6 sedan benzyna w kolorze achatgrau LY7L wyprodukowany w końcu 1997 roku. Jest to typowa seria z kiepską klimą Diavia i grzanymi taboretami.Na blacie w momencie kupna 342800 km Stan samochodu w momencie kupna nie był szczytem moich marzeń ale dałem mu czas do końca tej zimy na przekonanie mnie ,czy warto pakować w niego talary. W wolnych chwilach (mało ich niestety) lubię dłubać przy aucie więc zostaje bez względu na koszta. Do tej pory zrobiłem: 1.Wahacze kpl ori + amory Sachsa P+T 2.Końcówki drążków TRW 3.Kupiłem 2 kpl takich samych felg 16"(lato-zima) + nowy komplet opon letnich Bridgestone Ecopia EP150 czyli układ jezdny ogarnięty 4.Wymieniłem przednią szybę , bo pękła od kamienia na obwodnicy trójmiejskiej (pamiątka po przygotowaniach do euro) 5.Włożyłem skromne car audio z poprzedniego auta i dorobiłem gniazdo USB w desce rozdzielczej 6.Wymieniłem kierunki boczne na dymione 7.Naprawiłem ułamany zawias w łokciu 8.Wymieniłem styrane przez mechanika ślizgi przedniego zderzaka na nowe 9.Wywaliłem gnijące listwy dolne drzwii zabezpieczyłem (albo tak mi się wydawało)lakierem w sprayu. 10.Zakupiłem nową baterię Centra Futura 74Ah Więcej grzechów nie pamietam..... Planuję systematycznie polepszac stan pojazdu wg kolejności: bezpieczeństwo ,niezawodność , wygoda , wygląd + to co wpadnie do głowy spontanicznie dla poprawienia humoru. Sprawy techniczne zostawię mojemu mechanikowi więc nie wnikam co i kiedy będzie wymieniane. Z mojej strony do wymiany na pewno kratki nawiewów , które już zamówiłem u kolegi duffy , fotele , obszycie kiery i gałki u kolegi z forum ,Wymiana drzwi i przednich błotników w kolorze lub malowanie całego auta. Plany grube , ale przynajmniej pasja się rozwija. Acha i jeszcze jedno JEST KOZA i będzie koza- poprostu lubię zwierzaki:grin:
Arkadiush Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 ładna. Ale dziwny masz ten klimatronik
paput Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 ładna. Ale dziwny masz ten klimatronik wyglada podobnie do tego co było montowane w passatach
Mati_23 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 hehe autko długo na allegro było zawsze ten climatronik mnie szokował ktoś ładnie rezał
Brachi Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 hehe autko długo na allegro było zawsze ten climatronik mnie szokował ktoś ładnie rezał Całkiem możliwe ,że długo wisiał na allegro , ale w tamtym czasie wyboru nie było w moich okolicach ,a samochód potrzebny od zaraz...... Tak nawiasem mówiąc był jeden avant w dużo lepszym stanie ale granatowy kurzołap z silnikiem 125-cio konnym czyli muł , do tego identycznego tydzień wczesniej kupił syn i było by gadanie ,że stary z zazdrości kupił taki sam:wink:
Grzesiek1985 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 ja taki klimatronik miałem w audi b4 competition
paput Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 ja taki klimatronik miałem w audi b4 competition aha:decayed: pochwal się teraz swoim 2.4:naughty: zobaczymy jaki tu masz klimatronik:decayed:
sokal Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 No, ładny szarak I widać że właściciel się nim odpowiednio opiekuje więc jeszcze posłuży
Brachi Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 No, ładny szarak I widać że właściciel się nim odpowiednio opiekuje więc jeszcze posłuży Dzięki za wsparcie . Na razie zbieram graty na długi weekend i dziś doszło takie coś: Jutro dojdzie chyba osłona przegubu zewnętrnego bo dotychczasowa się kończy
Brachi Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Co to ?View image: 2012 07 15 1143View image: 2012 07 15 1143http://s21.postimg.org/5oedtrhsn/2012_07_15_1143.jpg Najzwyklejszy pendrive podłączony do radia. W tym miejscu była niezaadoptowana kratka ,taka jak kilka innych w tym aucie (czujniki klimy) i raziło mnie to trochę , więc dorobiłem USB.Dla przykładu , tam gdzie Wy macie czujnik temperatury wewnetrznej nad klimatronikiem , ja nie mam nic , ale za to ten czujnik jest w tunelu za lewarkiem od biegów patrząc od strony silnika
Brachi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Tam była dokładana ta klima? Nie wiem jak było ,ale z fabryki wg VIN-u wyszedł chyba bez klimy i np. grzanych taboretów oraz łokcia. Podejrzewam , że dealer w Danii sam zakładał , gdyż jest to taniej . Pracuję w firmie robiącej jachty motorowe i często się robi tylko przygotowanie pod klimę , TV i audio , a resztę odbiorca sam zakłada. ---------- Post dopisany 18-04-2013 at 17:04 ---------- Poprzedni post napisany 16-04-2013 at 23:20 ---------- Taki mały bonus
sokal Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Ja w zeszłym roku żyłem w przekonaniu że mnie te podświetlane kratki nie interesują ale jak się okazało zimą że czasem w nocy trzeba było coś tam poprzestawiać to sam wyprowadziłem się z błędu i dopisałem kratki do listy życzeń A nie przeszkadza Ci ten pen tak w okolicach kolana?
Brachi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Ja w zeszłym roku żyłem w przekonaniu że mnie te podświetlane kratki nie interesują ale jak się okazało zimą że czasem w nocy trzeba było coś tam poprzestawiać to sam wyprowadziłem się z błędu i dopisałem kratki do listy życzeń A nie przeszkadza Ci ten pen tak w okolicach kolana? Ten przeszkadzał , ale teraz mam taki mikry -łamany tylko do auta i jest ok.
Arkadiush Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 hehe autko długo na allegro było zawsze ten climatronik mnie szokował ktoś ładnie rezał Całkiem możliwe ,że długo wisiał na allegro , ale w tamtym czasie wyboru nie było w moich okolicach ,a samochód potrzebny od zaraz...... Tak nawiasem mówiąc był jeden avant w dużo lepszym stanie ale granatowy kurzołap z silnikiem 125-cio konnym czyli muł , do tego identycznego tydzień wczesniej kupił syn i było by gadanie ,że stary z zazdrości kupił taki sam:wink: ja mam 1.8 125 km i nie narzekam powiem Ci ja wiem że 2.4 to nie 1.8 ale muli do 3 tys obrotów
Wajsik86 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Bardzo fajny egzemplarz,po opisie wnioskują,że trafił w dobre ręce,bezawaryjności:wink:
Brachi Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Opublikowano 12 Maja 2013 Witam ponownie. Dlugi weekend za nami , więc krótki opis co zmieniłem w aucie: 2 maja na przeglądzie wyszło ,że dolne 2 wahacze się wysr..... ,trochę mnie to wkurzyło bo w zeszłym roku wymieniałem na ori i przejeździły zaledwie 10000 km . Szybki dojazd do znajomego mechanika i on od siebie dorzucił jeszcze 2 do wymiany Z dostepnych w sklepie w danym dniu , wybrałem Febi i takie mi zamontowano ,do tego osłonę przegubu oraz wymiana oleju i filtrów i stałem się lżejszy o tysiączka . Później poszło wszystko zgodnie z planem , czyli wymiana kratek na poliftowe i odnowa lakieru (kupa roboty ehhhh) Kosmetyki użyte to Meguiars , z racji tego , że mam blisko do sklepu z w/w , a do tego dostałem masę gratisów . Tak minął mi długi weekend przerywany jedynie smazeniem kiełbasy nad ogniskem , czy grillowaniu. Teraz praca i czekanie na następną okazję i pomysły. Wpadł już następny bonus: grzane lustra oraz zamówiony dziś wyświetlacz temperatury .Przy następnej okazji bedę chyba też myślał nad podświetleniem klamek wewnętrznych , bo przy wymianie lusterek boczki muszą być zdjęte-jedna robota. Na koniec pytanie do Was : Czemu wahacze tak szybko zdechły ? Mój typ to mechanik spartaczył lub zleżałe gumy i sól drogowa zrobiła swoje . Pozdrawiam.....
WIŚNIA Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 a mechanik skręcił na tulejach jak samochod stał na kołach czy wisiał? ---------- Post dopisany at 22:21 ---------- Poprzedni post napisany at 22:20 ---------- a tak w sumie to wktórym miejscu wahacze padły?
Rekomendowane odpowiedzi