Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koncentrat czy płyn ? wymiana G12 G13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na kamień najlepszy Kamix , ale zbiorniczek zdemontuj żeby kamix nie dostał się do układu . Użyj gorącej wody

Opublikowano

Panowie a jak mam zbiorniczek już od kamienia taki rudy ,

Pojazd biegał na płynie gdzie brakowało inhibitorów korozji.

Radzę przepłukać cały układ chłodzenia.

Jak masz rudy osad i kamień w zbiorniczku wyrównawczym samo umycie zbiorniczka nie pomoże.

Edytowane przez KINIAM

Opublikowano

Pytania banalne... ale ile idzie plynu do mojego układu?? Wyczytalem że ok 6 l. Tylko jak to jest z tym spuszczeniem musi być nagrzany silnik żeby termostat się otworzył zeby wszystko zleciało?? Chcialem dziś wymienić silnik był tylko letni (3 km przejechane ) po odkreceniu zaworka na dole po lewej stronie zleciało max 3 l. ???

Opublikowano

w suchy uklad 7.5-8litra

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżając temat, mam pytanie odnośnie obecnie oferowanego  w ASO płynu G 13. Lejecie to zamiast już nie produkowanego G 12? Pytam bo muszę wymienić termostat i przy okazji chcę zmienić też płyn. Dzięki.

Opublikowano

Ja zalewam G12+ i wszystko jest w porządku, oczywiście mowa o koncentracie gdzie kupuje bankę 5L i rozcieńczam proporcjonalnie z wodą, proporcje masz podane na każdej bańce,  dolewałem może z 1,5 L wody.

Opublikowano
Dnia 18.01.2017 o 20:53, slawekk1980 napisał:

Odświeżając temat, mam pytanie odnośnie obecnie oferowanego  w ASO płynu G 13. Lejecie to zamiast już nie produkowanego G 12? Pytam bo muszę wymienić termostat i przy okazji chcę zmienić też płyn. Dzięki.

Jeśli stosowałeś G12++/silniki VW ok. 2004-2008/ to śmiało przejdź na G13 / silniki od roku 2008/ obydwa płyny mają krzemiany, podobnie jak G11 / silniki przed czerwcem 1996/.

G12 i G12+ / 1996-2004/ nie zawierały krzemianów.

3 godziny temu, Alko-maty napisał:

Ja zalewam G12+ i wszystko jest w porządku, oczywiście mowa o koncentracie gdzie kupuje bankę 5L i rozcieńczam proporcjonalnie z wodą, proporcje masz podane na każdej bańce,  dolewałem może z 1,5 L wody.

Zalewasz prawidłowo, choć to jakiś słaby koncentrat 5 litrów i 1,5 litra wody , chyba że jeździsz często na północ w zimne kraje.

Ale tak do rzeczy jak się Twoja odpowiedź ma do pytania Kolegi i jego pojazdu i silnika ?.

Opublikowano

Również leje G12 + woda, żadnych problemów nie miałem dotychczas

Opublikowano

Tytułem uzupełnienia płyn G11 zawierający krzemiany jest wykonany w technologii IAT, zwykle koloru zielonego lub niebieskiego, eksploatacja do 2 lata

i nie jest mieszalny z płynem G12++ i G13 one również zawierają krzemiany ale są w technologii HOAT, zwykle kolor ciemnoczerwony, fioletowy, eksploatacja do 5 lat.

a płyny G12 i G12+ są w technologii OAT i nie zawierają krzemianów, zwykle w kolorze jasnoczerwonym, pomarańczowy, eksploatacja do 5 lat.

Płynów wykonanych w różnych technologiach NIE MIESZAMY.

Edytowane przez KINIAM

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a trzeba czyscic caly uklad razem z chlodnica ??

Opublikowano
5 godzin temu, gonzalez09 napisał:

a trzeba czyscic caly uklad razem z chlodnica ??

A z jakiego powodu ? masz "błoto" w układzie ? rdza ? przechodzisz na inny płyn ?

Jak płyn regularnie wymieniany to żadne profesjonalne płukanie nie jest potrzebne.

Jak na inny płyn to można samą wodą.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

siema czy moge zmieszac plyn hart g12 z plynem petrygo g12+ ? wymienialem czujnik g62 i nie kupilem plynu... zeszlo conajmniek tyle ile jest w zbiorniczku na plyn (jest prawie pusty)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 5.04.2017 o 20:37, wujeklebek napisał:

siema czy moge zmieszac plyn hart g12 z plynem petrygo g12+ ? wymienialem czujnik g62 i nie kupilem plynu... zeszlo conajmniek tyle ile jest w zbiorniczku na plyn (jest prawie pusty)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

G12 to zwykły płyn chłodniczy zaś G12+ to koncentrat który trzeba rozrobić z wodą destylowaną.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 26.10.2017 o 13:41, KoWaL_89 napisał:

G12 to zwykły płyn chłodniczy zaś G12+ to koncentrat który trzeba rozrobić z wodą destylowaną.

Tekst suchar, ale napiszę żeby ktoś się nie sugerował głupotami kolegi KoWaL i nie rozcieńczył gotowego płynu..;)  A więc G12+ może to być zarówno koncentrat jak i gotowy płyn - zależy co kupisz. G12 również. Plus wcale nie oznacza że to koncentrat. A G12 i G12+ mieszać można.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może głupi jakiś jestem ale nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.  Czy do 1.9 TDI-PD 2000r mogę lać G13?

Opublikowano

można lać i można mieszać z poprzednimi koncentrat najlepiej ori

Edytowane przez wyzyk83

Opublikowano
4 godziny temu, KierowcaTadek napisał:

Może głupi jakiś jestem ale nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.  Czy do 1.9 TDI-PD 2000r mogę lać G13?

Do tego silnika zwykle zalewano płyny G12/G12+, na kwasach organicznych bez krzemianów

ale możesz zalać G13 to taki płyn hybryda z kwasami i krzemianami.

Co do mieszania płynów jeśli znasz skład to możesz mieszać.

W niektórych płynach G12/G12+ zastępowano kwasy organiczne mniej agresywnymi związkami, które mogą nie korzystnie reagować z innymi składnikami płynu.

Właściwości płynu mogą się pogorszyć lub mogą się wytworzyć wręcz agresywne związki, które potrafią sporo zniszczyć: bloki silnika, głowice, chłodnice i uszczelnienia.

Tylko ten proces zachodzi bardzo powoli i mało kto obwini płyn chłodniczy dlatego spora rzesza producentów płynów marketingowo pisze "mieszalny ze wszystkimi płynami", takie po prostu łatwiej się sprzedają.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co sądzicie o płynach i koncentratach K2 ? 

Tanie są, a ja bym z chęcią przed wymianą płynu, przepłukał układ ze 2 razy świeżą mieszanką, a to trochę płynu wymaga.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koncentrat ori g13 jest raptem po 20zł litr więc 3 butelki spokojnie wystarczą. Wynalazków bym nie lał przy tej cenie ori. G13  zapewnia lepszą wydajność bo ma 20% gliceryny. Przy rozcienczeniu 1:1 masz -37 stopni i wrzenie 114 stopni. Nie radzę lać samego koncentratu.Nie zaleca się stosowania mieszanek powyżej 70% obj. ze względu na fakt, że maksymalna ochrona przed zamarzaniem (-69°C) uzyskiwana jest już przy 68% obj.   I też w starych silnikach unikałbym odkamieniania chyba że ktoś nosi się z zamiarem w razie czego wymiany chłodnicy i nagrzewnicy. Ja zawsze spuszczam płyn po 5 latach na gorącym silniku. 

Edytowane przez GRADIENT

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

G12 przestali produkować teraz robią G12+ twierdzą że to jest to samo co G12