Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaje paneli klimatronic w A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że mało kto zauważa ten mój post który cytuję poniżej, tak samo w innych tematach pełno jest pytań o klimatroniki B6 do 16 stopni. A dzięki temu nie mamy problemu z grzaniem tylnej szyby - co występuje w klimatronikach B7 wkładanych do B6. Choć wciąż nie udało mi się dopaść H13/S19 żeby zobaczyć jak jest, ale twierdzę że na 80 % tam jest od 18 stopni, może ktoś ma taki i potwierdzi. Reszta się zgadza bo udało mi się to sprawdzić.

Ważne! (dla niektórych:decayed:)

Moje spostrzeżenia na temat klimatroników do B6 z końcówkami AA, AB, AC, AD i pewnie te z czujnikiem jakości też (to jest AE,AF,AG,AH)

Jeśli się nie mylę (ale raczej się nie mylę :naughty:) to jest tak:
Wersje które mają na nalepce H11/S19 mają min temp 18°C (prod. 2003)
Wersje które mają na nalepce H12/S19 mają min temp 18°C (prod. 2003)
Wersje które mają na nalepce H13/S19 nie wiem jaką mają min temp ale możliwe że 18°C (prod. 2003)
Wersje które mają na nalepce H13/S23 mają min temp 16°C (prod. 2003-2004)
Wersje które mają na nalepce H13/S24 mają min temp 16°C (prod. 2004)
Wersje które mają na nalepce H14/S24 mają min temp 16°C (prod. chyba od drugiej połowy 2004 -jakość jak w B7)

Ewentualnie gdyby u was, którzy posiadacie te sterowniki AA, AB, AC, AD, AE, AF, AG, AH, okazało się inaczej niż napisałem, to podzielcie się tym. Ale tak jak wyżej pisałem, sprawdziłem takie i tak powinno być - to info dla tych którzy chcą mieć od 16 stopni :)

Tu widać gdzie jest oznaczenie, VAGiem też można to odczytać:

20130702_184021_zps101aea91.jpg

Jakieś pytania? :decayed:

Opublikowano

Mam pod ręką H07/S12 nie wiesz może jaki to zakres ?

Opublikowano

Mam pod ręką H07/S12 nie wiesz może jaki to zakres ?

Widzę że nie zrozumiałeś. Ten jest od 18 stopni bo to rok 2001/2002. Nawet nie podałeś nr sterownika, a pewnie masz 8E0 820 043 A

Tylko te końcówki jakie ja podałem np. 8E0 820 043 AA (literki na końcu podwójne) i te klimatroniki (wszystkie AA, AB, AC, AD, i z czujnikiem jakości czyli AE, AF, AG, AH) mają takie oznaczenia jak wymieniłem, z czego trzeba szukać takich których oznaczenie wskazuje na odblokowane kanały adaptacyjne i posiadają temp. od 16 stopni czyli H13/S23, H13/S24, H14/S24 bo inne mają temperaturę od 18 stopni. Mam nadzieję że wyjaśniłem :wink:

Opublikowano
  • Autor

U siebie mialem ...AA H12/S19 - 16°C

Opublikowano

Mój ma oznaczenie 8E0 820 043 AD i dodatkowo: H14/S24 - domyślnie ma 16st.C, ale dzięki odblokowanym kanałom adaptacyjnym można spersonalizować jego pracę :)

Chyba wystawię go w dziale sprzedam, bo od czasu zamontowania panelu z obsługą czujnika jakości powietrza zagraca mi miejsce w szufladzie... ;)

Opublikowano

dzięki odblokowanym kanałom adaptacyjnym można spersonalizować jego pracę :)

Co takiego mozna zrobić po przez VAGa w takim klimatroniku ??

Opublikowano

Tu jest wszystko opisane:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/45281-wymiana-adaptacja-nastawy-klimatronika-a4-b6-b7/#entry622101

A tu tekst oryginalny po angielsku, bezpośrednio od Audi :)

http://postimg.org/image/w46lfxdi9/full/

Standardowo w każdym klimatroniku dostępne są tylko kanały 1-10

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Kurcze jak ja taki dorwałem do testu to miał tylko 18°C

Pasowałby żeby ktoś kto ma taki (i te inne w sumie też) napisał jak u niego. Choć trzy ostatnie jestem pewien 100% że mają temp. od 16°C

Opublikowano

Pasowałby żeby ktoś kto ma taki (i te inne w sumie też) napisał jak u niego. Choć trzy ostatnie jestem pewien 100% że mają temp. od 16°C

Kupiłem taki myśląc ze będzie od 16, niestety okazał się od 18 :(

Dodaję zdjęcie żeby nie być gołosłownym:

5e653cabbea7c041.jpg

Edytowane przez silnik

Opublikowano

Kupiłem taki myśląc ze będzie od 16, niestety okazał się od 18 :(

Dodaję zdjęcie żeby nie być gołosłownym:

5e653cabbea7c041.jpg

No i mamy kolejny przykład z H12/S19, właśnie sobie przypomniałem ten Twój przypadek silnik: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/115996-panel-klimatyzacji-b7-do-b6-rozwiazanie-z-grzana-tylna-szyba/?p=4185130

Stichy a może to nie był H12/S19 tylko inny? Trzeba będzie więcej takich znaleźć do testów :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy ja zakupiłem klimatornik do mojej b6 z oznaczeniem 8E0 820 043 AA H14/S24 i faktycznie regulacja jest od 16 stopni ale nie działa tyla szyba i nawiew jakiś zduszony jest. Czyli w tym modelu pomimo że jest od b6 trzeba zrobić adaptację i wstawić przekaźnik?

Edytowane przez kosinski.woj

Opublikowano

Koledzy ja zakupiłem klimatornik do mojej b6 z oznaczeniem 8E0 820 043 AA H14/S24 i faktycznie regulacja jest od 16 stopni ale nie działa tyla szyba i nawiew jakiś zduszony jest. Czyli w tym modelu pomimo że jest od b6 trzeba zrobić adaptację i wstawić przekaźnik?

Wpisz kodowanie z poprzedniego klimatronika, być może wziąłeś od sedana. Zrób nastawy podstawowe i powinno być OK.

Opublikowano

To czy od sedana czy kombiaka nie ma znaczenia. Musi zrobić przyuczenie i nastawy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się przełożyć tylko przód z przyciskami, w sumie tylko na tym mi zależało. Nie potrzebuję dolnego zakresu od16 stopni;) Ps po całych tych zamianach zauważyłem że po przekręceniu kluczyka słychać takie jakby stukanie od klapek klimatyzacji czy coś. Dochodzi to gdzieś z okolicy schowka. Nawiew działa ok, ale zastanawiają mnie te dźwięki, co to może być?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wyprowadziłem mój klimatronik (8E0 820 043 AB H13/S23) z przekonania, że jest w kabriolecie i zgłaszał błąd połączenia z sommerdachem. I voilla: tylna szyba w końcu grzeje! :banan: Mam nadzieję, że lusterka też ;) Aha, jakby co to mój klimatronik jest z 2004 roku i chłodzi już od 16 stopni.

Dzięki koledzy! :D

Edytowane przez mikrus

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Klimatronik B6 8E0 820 043 AF, prod. 10.2003 - grzane taborety, czujnik jakości, 18 stopni, 1DIN.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Klimatronik B6 8E0 820 043 AF rok produkcji 10.2006r. grzane stołki czujnik jakości powierza, H14/S50 :wink:

klimatronik_b6_1_2006.jpg

Opublikowano

Ciekawostka - każdy klimatronik od B7 można ustawić by działał od 16st.C, wystarczy wejść w jego dodatkowe kanały adaptacyjne VCDS-em :)

Przynajmniej tak napisano w zeszycie szkoleniowym poświęconym A4 B7 :wink:

Opublikowano

Przecież w pierwszym poście w spisie klimatroników z B7 widać, że każdy jest od 16 stopni :)

Opublikowano

Nie zauważyłem :wink:

Chociaż z drugiej strony nie jest to takie oczywiste - bo niektóre mogą być fabrycznie wstępnie ustawione na zakres 18-29,5st.C a inne na 16-27,5st.C. Jak widać "okna temperaturowego" nie da się rozszeszyć, można go jedynie przesunąć.

W każdym razie klimatronik w aucie na Skandynawię raczej nie będzie ustawiony na dmuchanie od 16st.... trzeba go kablem zmusić :D

Edytowane przez BeyerBrown