Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dwumasy sprzegła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ja nie mogę powiedzieć w sumie złego słowa o Krotowski-Cichy.

Zapomniałem, że oni się w Szczecinie pojawili. Już dopisuje, że pisałem o dawnym Kołacz-Łopiński - obecny Łopiński.

Choć podobno od kiedy został sam Łopiński ('stary' Kołacz zmarł kilka lat temu, a 'młody' juz chyba poza tym biznesem - przynajmniej w nazwie) sytuacja idzie w kierunku lepszego. Trzeba będzie kiedyś się do nich wybrać i sprawdzić jakie teraz jest podejście.

Opublikowano
A ja nie mogę powiedzieć w sumie złego słowa o Krotowski-Cichy.

Zapomniałem, że oni się w Szczecinie pojawili. Już dopisuje, że pisałem o dawnym Kołacz-Łopiński - obecny Łopiński.

Choć podobno od kiedy został sam Łopiński ('stary' Kołacz zmarł kilka lat temu, a 'młody' juz chyba poza tym biznesem - przynajmniej w nazwie) sytuacja idzie w kierunku lepszego. Trzeba będzie kiedyś się do nich wybrać i sprawdzić jakie teraz jest podejście.

Jeśli chodzi o serwis w alternatywie Łopińskich to polecam w Szczecinie Car Serwis na Dąbrowskiego - zajmują sie tylko autami VAG i są specjalistami

Mi bardzo pomagali w czwartek znów wstawiam auto.

Kolego co do twoich objawów. Mi też lekko na postoju w korku trzesie nieregularnie autem ale telepanie idzie od strony silnika i nie przenosi sie na budę - zauważyłem że to od napinacza który podskakuje (idzie do wymiany w czwartek) a za nim telepie sie silnik. Nie jest to dwumas bo by musiała Ci telepać cały czas i słyszał byś metaliczne dzwięki.

Opublikowano

a ja mam takie pytanko odnosnie sprzegla i dwumasa mozna je dac do regeneracji?? jak to sie ma cenowo i jaka wytrzymalosc? warto?

Opublikowano

nie można regenerować dwumasu - a jesli jest jakiś magik to nie polecam

Opublikowano
Opublikowano

ciekawe czy ktos regenerowal juz

Opublikowano

Witam . Jaka regeneracja o czym wy mowicie , to jest dla mnie taki sam temat jak spawanie felg aluminowych. Ja wymieniałem dwa razy dwumas , raz przy 70tys na gwarancji , obawem było lekkie metaliczne stukanie na wolnych obrotach a po dodaniu gazu przestawało ,drugi raz zrobiłem to zapobiegawczo przy wymianie docisku sprzegła przy 140000 tys, objawem było to ze szarpało przy ruszaniu , zeby ruszyc autem musiałem troche palic sprzegło, koszt dwumasy SAHS 1900 ,sprzegło kpl ,docisk i robota 1700 w sumie 3600. Jedynie co mnie martwi do czasami delkatnie dostaje wibracji na wolnych obrotach , ale taki objaw był tez przed wyminą. Podejrzewam egr , przepustnice lub cos z wtryskiem. Pozdrawiam , i odradzam regeneracje dwumasy.

Opublikowano
Witam . Jaka regeneracja o czym wy mowicie , to jest dla mnie taki sam temat jak spawanie felg aluminowych. Ja wymieniałem dwa razy dwumas , raz przy 70tys na gwarancji , obawem było lekkie metaliczne stukanie na wolnych obrotach a po dodaniu gazu przestawało ,drugi raz zrobiłem to zapobiegawczo przy wymianie docisku sprzegła przy 140000 tys, objawem było to ze szarpało przy ruszaniu , zeby ruszyc autem musiałem troche palic sprzegło, koszt dwumasy SAHS 1900 ,sprzegło kpl ,docisk i robota 1700 w sumie 3600. Jedynie co mnie martwi do czasami delkatnie dostaje wibracji na wolnych obrotach , ale taki objaw był tez przed wyminą. Podejrzewam egr , przepustnice lub cos z wtryskiem. Pozdrawiam , i odradzam regeneracje dwumasy.

Dwumas, to nie szwajcarski zegarek.:decayed:. To prosty i mocny w swojej konstrukcji element, z założenia obliczony na "chamskie" (czytaj twarde) traktowanie, ale też się psuje ... Słowo regeneracja nie bardzo tu pasuje - to jest naprawa polegająca na wyczyszczeniu i wymianie drobnych elementów (sprężyny, podkładki itp). Jeszcze oczywiście wyważenie i tyle. I na koniec - łożyska w piaście, rozruszniku czy alternatorze to kolega nigdy nie wymieniał :wink:, tylko wszystko nowe?:grin:

Opublikowano

Wymienialem owszem ,ale nie bawilem sie w regeneracje łozyska, natomiast jakm masz wiedze na temat zastosowanych (spręzyn, podkładek) , chyba ci wiadomo że owe sprężyny muszą sie chrakteryzowac odpowiednimi parametrami, nie mogą to byc elementy z parametrami z kapelusza . Przesadzisz w jedną lub drugą strone z twardoscią , i zaraz bedziesz znowu rozbierał. Moje zdanie jest takie ze w przypadku dwumasy producent sie zabezpieczył stosowaniem takich lichych czesci w dwumasie, aby uchronic sie od napraw innych czesci przeniesienia napedu w czasie trwania gwarancji, a tak sie dzieje ze unikają wymiany na gw dwumasy , bo zwalają wine na kierowce ze nie umie jezdzic. Problem dwumasy jest obecny w wiekszosci dzisiejszych ropniakach.Mozna zrobic mocniejszą dwumase , ale wtedy poleci nastepny słaby element na tej lini przeniesienia napędu, od czego producent nie będzie sie juz mógł wymigac w czasie trwania gwarancji. Zapoznaj sie z przypadkiem Subaru , tam dopiero była paranoja.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy, czy zepsuta dwumasa może narobić "szkód" w silniku i skrzyni? już troche km mi tłucze a ostatnio dosyć głośno...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Wszytskich.

A ja sie podziele moja historia z dwumasem i sprzeglem. Jakis czas temu zakupilem audi A4B8 2.0 , 2008r TDI.Avant.

Auto troche z niepewna historia bo sprowadzone z Francji gdzie uzostalo okradzione ze sterownika silnika.

Sprowadzone do Polski, sterownik zamontowany w ASO w Polsce i niby wsio OK. Kiedy auto udalo sie zapalic komputer pokazal 43000 przebiegu. W tym momencie mam 50 000przebiegu i tydzien temu musalem wymienic dwumas i kompletne soprzeglo. Na poczatu kiedy dodawalem gazu na luzie i puszczalem gaz, w momencie kiedy silnik schodzil z obrotow, slychac bylo dos wyraznie takie "twrekotanie". Dzialo sie to po puszczeniu gazu, tuz kiedy silnik osiagal swoje obroty jalowe.

Mechanik powiedzial, ze to na pewno kolo dwumasowe i jezdzilem z tym przez tydzien kiedy to nie mogle wogole wrzucic zadnego biegu. Tak jakbym wogole nie wciskal sprzegla mimo, ze wciskalem. Wymienilem wszytsko (koszt ok 3500zl) i jest ok. Czy moze z doswiadczenia czy moglo sie cos takiego wydarzyc juz po 50 000 km przebiegu? Czy raczej nie co uswiadomi mnie tylko bardzie w kwesti ze to nie jest faktyczny przebieg tego auta. O dziwo okladziny sprzegla nie byly mocno starte a jednak sie slizgaly. Sprzeglo bylo firmy.

Prosze o zdanie w tym temacie, Pozdrawiam

Opublikowano

Nic dziwnego ,ja wymieniałem przy 68tyś na gwarancji komplet dwumas i sprzegło. A przy 140tyś to samo. A co dziwne auto jeżdziło w wiekszości po autostradzie, i to bez szalenstw.

Opublikowano

Witam

U mnie objawy dwumasy zaczely sie tez od terkotania kiedy na biegu jalowym dodawalo sie gazu i schodzil z obrotow slychac bylo metaliczny dzwiek z okolic skrzyni. Pozniej byly stuki na wolnych obrotach i na koniec rzucalo silnikiem przy gaszeniu. Po wymianie calego kompletu wszystko wrocilo do normy. Ja u siebie dodatkowo procz kpl sprzegla wymienilem lape w skrzyni (na starej bylo widoczne mocne wytarcie tu przy lozysku) i wszystkie elementy z nia zwiazane tzn. sprezyne ,srube i prowadnik.Koszt lapy z elementami w aso to 190zl. Takze to nic w porownaniu do caloksztaltu. Kmpl sprzegla z kolem 2300 i 500zl robocizna. U mnie siedzial dwumas od nowosci nie ruszany i wytrzymal 220 tys. pzdr

Opublikowano

U mnie nie ruszany i juz przy 150000 zaczyna padac nic po zimie pojdzie na zlom :)))))

Opublikowano

Widzę Panowie, że strasznie lipne te dwumasy w B8. Przymierzam się do kupna B8 ale im dłużej czytam wątki na tym forum dotyczące B8, tym bardziej utrzymuję się w przekonaniu, że dobre Audiczki to już przeszłość. Moja babcia (B6) ma nalatane 282 tyś i o robieniu dwumasy nie ma mowy, o turbo tym bardziej.

Opublikowano

Nie czytaj wszystkiego co tu pisza bo bedziesz babcie mial przez nastepne kilka lat:) mam najechane 170 000 i niema zadnych problemow z dwumasem turbo czy czym kolwiek innym.

Opublikowano

z wszystkim jest tak ze glowny wplyw na zuzycie elementow ma wplyw sam kierowca wiec roznie z tym jest

Opublikowano

122 tysie - tez zadnego problemu