Jump to content
13 13
Szymanek31

Klima nie działa - czy to czujnik ciśnienia klimatyzacji ?

Recommended Posts

witam

panowie sprawa prezentuje sie nastepujaco..

dzisiaj bylem u mechanika, wymienic chlodnice klimatyzacji na nowa i nabic klimatyzacje i odgrzybic.

chlodnica byla dziurawa no i trzeba bylo kupic nowa. wymienione wszystko, sprawdzona szczelnosc i gitara. czynnik napelniony i wszystko jest ok tyllko klima sie nie wlacza tzn.

wczesniej swiecilo sie caly czas "econ", teraz po nabiciu i szczelnosci juz sie nie swieci czyli klima powinna chodzic no ale mechanik powiedzial mi ze nie chodzi bo wentylator klimatyzacji sie nie zalacza. (mam aby jeden wentylator)

sprawdzil na kompie i sie okazalo, ze wywala blad jeden "blad czujnika cisnienia klimatyzacji"... takie male cos pokazal mi obok chlodnicy klimatyzacji z przodu auuta.

na jutro zamowil jakis czujnik wlasnie do autka i mam podjechac rano i zobaczymy czy ruszy.

czy faktycznie ten czujnik jest powodem? czy ktos mial podobny problem?

moje autko to audi a4 b6 1.9 tdi AVF z 2004 roku.

prosze o pomoc.

---------- Post dopisany at 23:12 ---------- Poprzedni post napisany at 12:34 ----------

przez caly dzien nikt nie mogl nic odpowiedziec/pomoc ? nikt nie mial podobnego problemu badz nie slyszal o podobnym??
troche jestem zirytowany:kwasny:


A3 8P 1.9 TDI 110 KM -> A4 B6 1.9 TDI 130 KM -> A6 C6 3.0 TDI Quattro 224 KM -> A4 B8 2.0 TDI 143 KM ;) 
2r5exzm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobny problem w ubiegłym roku z klimą. Przy czym u mnie kiedy padł czujnik świecił cały czas econ i nie dało się go wyłączyć. W poprzedniej A4 B6 po zakupie też klima teoretycznie była sprawna i włączała się, ale po kilku min się wyłączała gdyż nie pracował wentylator. Okazało się że zgniła opornica zamontowana na pasie przednim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jezeli na kompie wlasnie wywalilo mu blad czujnika cisnienia klimatyzacji to chyba tutaj skierowac swoje dzialania? ;)


A3 8P 1.9 TDI 110 KM -> A4 B6 1.9 TDI 130 KM -> A6 C6 3.0 TDI Quattro 224 KM -> A4 B8 2.0 TDI 143 KM ;) 
2r5exzm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podmień czujnik i będziesz wiedział czy to on jest powodem usterki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy dzisiaj niby czujnik byl inny zalozony i nadal nic... (chyba ze on nie pasowal bo mowil ze pewny nie jest ale wazne ze ma trzy piny tak samo i juz)

jeszcze raz podlaczony komputer i wyskoczylo:

Czujnik ciśnienia klimatyzacji, sygnal zbyt niski, nieciagly

takie dokladnie trzy zdania wyskakuja na komputerze.

moze ktos ma teraz jakis pomysl?


A3 8P 1.9 TDI 110 KM -> A4 B6 1.9 TDI 130 KM -> A6 C6 3.0 TDI Quattro 224 KM -> A4 B8 2.0 TDI 143 KM ;) 
2r5exzm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

panowie ja z kolei nie mogę nigdzie dostać czujnika bo te które są w sprzedaży nie pasują tzn mają za mało gwintu i nie chcą się wkręcić pomożecie? może znajdziecie taki który będzie pasował help...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kup sobie nowy o numerze 8z0 959 126 ewentualnie 8e0, nowy zamiennik okolo 120zł, servis seata 190, skody 249, sprawdz tez bezpiecznik numer 6

---------- Post dopisany at 17:02 ---------- Poprzedni post napisany at 16:02 ----------

Czujnik cisnienia Klimatyzacji (3246593462) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.


było b6  BFB 1.8 TQ +,było b6  AVJ 1.8T+, było b7 BFB 1.8T+, jest BWE swap BFB 252/360NM

Share this post


Link to post
Share on other sites

a wracajac do mojego problemu, nikt nie pomoze, co moze byc jeszce powodem tego ze klima nie chodzi??


A3 8P 1.9 TDI 110 KM -> A4 B6 1.9 TDI 130 KM -> A6 C6 3.0 TDI Quattro 224 KM -> A4 B8 2.0 TDI 143 KM ;) 
2r5exzm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

na tej aukcji jest napisane aukcja dotyczy czujników szarych tych własnie co nie pasują bo na tym pierwszym foto to właśnie ten czujnik którego szukam

---------- Post dopisany at 12:05 ---------- Poprzedni post napisany at 08:24 ----------

ale słyszałem także można zmostkować przewód w kostce tylko nie wiem które bo są 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tym modelu patent z mostkowaniem nie przejdzie i w żadnym innym chyba, że tylko na chwilę do sprawdzenia czy klima ruszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwiacior maja takie w Aso, będą sprowadzali od producenta, sam zamawiam jutro. 250zl

Share this post


Link to post
Share on other sites

koleżko a wysłał byś mi foto tego z aso?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czujników 3 pinowych jest chyba z 3 do B6 i musi być identyczny sprawdzone :)


Audi 80 - 1x

Golf IV - 1x

Audi a4 b5 - 4x

Audi a4 b6 - 2x..
Toyota rav4 Hybrid 4x4 ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dostałem używkę na allegro mam nadzieję że to ten wygląda inaczej jak te co mi proponowali

CZUJNIK WYSOKIEGO CIŚNIENIA AUDI A4 B6 (3281023470) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

---------- Post dopisany 29-05-2013 at 18:22 ---------- Poprzedni post napisany 27-05-2013 at 17:18 ----------

zamontowałem i nadal pali się econ, może jeszcze muszę podjechać na kompa? i skasować błąd który tkwił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

usun bład i sprawdz bezpiecznik numer 6


było b6  BFB 1.8 TQ +,było b6  AVJ 1.8T+, było b7 BFB 1.8T+, jest BWE swap BFB 252/360NM

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok tak zrobię

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź dokładnie kable do wtyczki lubią się przerwać czujnik wymieniałem za 120zł na allegro wszystko śmiga 250zł to sporo. jeśli nie pali się econ to mogą być same przewody lub po prostu za niskie ciśnienie w klimie czynnika patrz dalej spierdziela lub nie dobił niech sprawdzi logi jakie ciśnienie masz w klimie. sygnał nie ciągły może sygnalizować przerwany przewód one się tam załamują i na forum już o tym jest napisane trzeba szukać że się potrafią połamać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dokładnie ten sam problem. Wymieniłem czujnik i nic. Chyba będzie trzeba szukać po kablach gdzie jest jakieś przerwanie. Rozwiązał może ktoś już ten problem? Którędy jest puszczony ten kabel od czujnika?

P.S. Czujnik zamawiałem z tej aukcji: CZUJNIK CIŚNIENIA KLIMATYZACJI AUDI A4 B5 B6 B7 B8 (3258039261) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. koleś ma kilka czujników i wystarczy dobrać wizualnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wizualnie to nie jest dobry pomysł:( te czujniki najprawdopodobniej moga różnić się ilością pinów i nieznacznie długością gwintu czego nie widać (chodzi mi o numer 3 i 4) po za tym numer 5 jest zamienny z numerem 4. proponuję z tej aukcji wziąć ten z numerem 3R0 959 126 jest poprawiony i nie powinien się zepsuć a w b6 pasuje.

ja kupowałem ten wszystko sprawne polecam (swoja droga już jest 5zł droższy:P)

Czujnik klimatyzacji 8Z0959126 8E0959126 3r0959126 (3272764700) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a po zmianie czujnika podłączałeś pod kabel i co wychodziło?? sprawdzałeś ciśnienia zacznij od tego i wrzuć logi

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i lipa były dwa błędy mianowicie: czujnik wysokiego ciśnienia zwarcie na plusie i drugi zwarcie na masie. i nadal nie można wyłączyć ECON ku....a już mi się odechciewa:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź dokładnie kabel obstawiam to bo masz dwa zwarcia więc pewnie gdzieś ci się złamał sprawdź zaraz przy wtyczce poszarp zobacz czy któryś ci sie nie wyrwie sprawdź wtyczkę

sprawdź mi też logi na 01 i ciśnienie jakie pokazuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciśnienie jest ok bo klima świeżo nabita

---------- Post dopisany at 20:52 ---------- Poprzedni post napisany at 19:51 ----------

przyjacielu a co to te logi na 01?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawór w kompresorze do wymiany lub cały kompresor

do tego osuszacz i dławik


+48 693 45 66 99

Gdybym nie odbierał albo obiecał że oddzwonię a nie oddzwaniam to dzwonić do skutku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

osuszacz jest nowy,z dwóch zwarć zaraz cały kompresor do wymiany?

---------- Post dopisany at 06:55 ---------- Poprzedni post napisany at 06:42 ----------

we wtorek jadę do serwisu niech robią z tym porządek bo mi się odechciało

---------- Post dopisany 11-06-2013 at 15:03 ---------- Poprzedni post napisany 01-06-2013 at 06:55 ----------

tak jak myślałem występują 3 rodzaje czujników i h... nie mogę dobrać który to już jeden ori sprawdziłem nie pasuje skąd reszta? i gdzie ku...

---------- Post dopisany 14-06-2013 at 13:51 ---------- Poprzedni post napisany 11-06-2013 at 15:03 ----------

i po sprawie czujnik 139zł i gitara 4,5 st na wylocie

---------- Post dopisany at 13:53 ---------- Poprzedni post napisany at 13:51 ----------

jak by ktoś potrzebował mam 100% sprawną używkę fabryczną 8ZO959126 oddam za bezcen:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę sie pod temat co by nie zakładać nowego,bo pacjent jest ten sam.

ECON nie gaśnie,błąd czujnika wysokiego ciśnienia (G65),o ile dobrze pamiętam w grupie pierwszej ciśnienie pokazuje 33bar,wcześniej jak sprawdzałem (jak klima działała) było 8bar,teraz pytanie czy wymiana tego czujnika rozszczelni układ?


Powered by Kostrz

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tej sytuacji na 99% obstawiam czujnik miałem identyczną sytuacje :P ale kup dobry czujnik

kwiacior811 i jaki czujnik wkońcu kupiłeś 3R0 959 126??? Czy inny??

Share this post


Link to post
Share on other sites

nic nie rozszczelni można go spokojnie wykręcić

---------- Post dopisany at 14:04 ---------- Poprzedni post napisany at 11:48 ----------

3r0 959 126

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam podobny problem jak koledzy.

nabita klima układ szczelny ale sie nie załącza.

na vagu wyskakuje bład czujnika zwarcie do masy

sprawdzałem po kolei wszystkie kable od wtyczki do wtyczki miernikiem.

nigdzie nie pokazuje zwarcia do masy do momentu samego panela gdzie miernikiem wskazuje zwarcie do masy.

czy to jest wina trafionego panelu klimy???? bo sporo na wszystkich odcinkach jest ok a dopiero na panelu wychodzi to zwarcie do masy które pokazuje vag niby na czujniku to chyba jest cos nie tak z panelem. Walcze z tym od 2 dni i mam już max niestety nie mam dostepu do innego panelu gdzie działa klima żeby sprawdzić moje przypuszczenia. może ktoś miał podobną sytuację.

Może ktoś znajdzie się z zielonej góry lub okolic ze sprawną klimą. Podjechałbym i przełożylibyśmy na chwilę panele żeby sprawdzić czy czasami nie tam tkwi problem..

Z góry dzięki za odpowedź

---------- Post dopisany at 18:44 ---------- Poprzedni post napisany at 18:43 ----------

dodam jeszcze że czujnik wymieniłem na nowy i jest cały czas ten sam błąd na vagu

Share this post


Link to post
Share on other sites

klima sie nie zalacza,w sensie caly czas swieci econ? czy co?


A3 8P 1.9 TDI 110 KM -> A4 B6 1.9 TDI 130 KM -> A6 C6 3.0 TDI Quattro 224 KM -> A4 B8 2.0 TDI 143 KM ;) 
2r5exzm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zmienilem z 10 czujników i nic dopiero z drugiej przełozyłem i działa ,strasznie grymaśnie te czujnik .

Ktoś sie może interesował o co chodzi z tymi zamiennikami dłuzszymi czy one aby nie sa do zamiennika chłodnicy czasem np termoteca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
13 13

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...