edekxp Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Czy u was też tak jest że pedał sprzęgła jest wyżej niż pedał hamulca. Nie zwracałem na to uwagi, ale jak odpowietrzałem hamulce to mnie zaciekawiło Pedał sprzęgła ma taki jakby luz po nim dopiero czuć jak działa. Czy może brakuje jakiegoś zderzaka aby tak wysoko nie odbijał lub regulacja na włączniku sprzęgła Tempomat działa Dodam że w tamtym roku wymieniałem pompę sprzęgła, bo sprzęgło ciągnęło od samej podłogi Na tym zdjęciu też wygląda na wyżej
rav85 Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 u mnie tez tak jest d otego taka ciekawostka jak wrzuce auto na luz i nie ma zaciągniętego ręcznego to zaczyna sie toczyć do tylu "lekka górka", na zgaszonym silniku nie moge wcisnac hamulca jest twardy jak skała dopiero jak odale silnik hamulec ozywa i mogę go wcisnąć
edekxp Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Opublikowano 26 Maja 2013 Na zgaszonym wiadomo nie działa servo i hamulec jest twardszy, ale u mnie da się zahamować bez problemu na zgaszonym. Skoro u Ciebie też tak jest z pedałem,to chyba normalne, ale może jeszcze ktoś się wypowie
edekxp Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Opublikowano 26 Maja 2013 No to OK Nie macie wrażenia jakby sprzęgło było o ten skok niżej, to byłoby lepiej tzn. nie trzeba tak wysoko nogi podnosić aby go wcisnąć. Bardzo to nie przeszkadza, ale porównywałem to z drugim autem A3 i tu są oba pedały na jednej wysokości
elmo814 Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 widze ze doskwiera nuda w niedziele:wink:
edekxp Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Opublikowano 26 Maja 2013 widze ze doskwiera nuda w niedziele:wink: Może trochę ale jestem w pracy
Fido Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Może jest tak specjalnie zrobione by przez przypadek lewą stopą nie naciskać sprzęgła razem z pedałem hamulca. Ewentualnie by prawa stopa miała bliżej do pedału hamulca po zdjęciu jej z gazu. Ktoś nad tym siedział i chyba celowo tak skonstruował.
edekxp Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Opublikowano 26 Maja 2013 Ok skoro wszyscy tak mają to nic nie będę kombinował Tapatalk
slawek8621 Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 Szczerze mówiąc to mnie też te sprzęgło lekko irytuje... tak jakby lekko za wysoko względem hamulca
edekxp Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zapomniałem dopisać wcześniej. Wysokość pedała hamulca da się wyregulować taką nakrętką. Ustawiłem na równo i powiem wam że jest gorzej, tzn pedały są równo ale trzeba jakby wyżej podnosić nogę zmieniając pedał gaz-hamulec. Miałem to ustawić jak było ale jakoś brak czasu i trochę trzeba się pogimnastykować. Widocznie tak ma być ustawione
Ra4al Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Takie ustawienie pedałów masz niemalże we wszystkich autach osobowych. Przypatrz się a możliwe iż okaże się, że pedał gazu jest jeszcze niżej od pedału hamulca, ja u siebie nie sprawdzałem tego jeszcze, ale w poprzednim aucie tak miałem, ma to wszystko na celu zwiększenie wygody - mógłbym wytłumaczyć w jaki sposób to wpływa na wygodę, ale szkoda klepać nudny wykład , oraz bezpieczeństwa, gdyż trudniej jet wcisnąć dwa pedały za jednym razem . To tak wszystko w skrócie.
Rekomendowane odpowiedzi