Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu - procedura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dziś u mechanika - umówiłem się na wymianę rozrządu.

Gościu mi zaproponował dwie opcje wymiany:

1. Ze zdejmowaniem nastawników rozrządu i ustawianiem wałków od nowa (wyzerowaniem). Daje wtedy gwarancje, że ustawi rozrząd idealnie równo. Jest jednak ryzyko, że jak zdejmie nastawnik i okaże się on zużyty, to nie będzie mógł go od nowa założyć, a wtedy 2 tys. za każdy nowy nastawnik....

2. Bez zdejmowania nastawników - ale wtedy zakłada rozrząd tak samo jak jest obecnie. Mierzyłem na VAGu kanał 93 i mam o 10 i 9 stopni przesunięty rozrząd. Więc to kiepska opcja, żeby tak dalej pozostało.

Czy ktoś z Was ma ogarnięty ten silnik i może potwierdzić, że rozrząd idealnie równo można ustawić wyłącznie ze zdejmowaniem nastawników?

Bo coś mi intuicja mówi, że mechanik trochę mnie buja...

Opublikowano

Na ile wycenił wymianę tego rozrządu? I napisz co to za silnik.

Opublikowano
  • Autor
Na ile wycenił wymianę tego rozrządu? I napisz co to za silnik.

Wymiana 750.

Silnik jak w moim profilu - 3.0 ASN

Opublikowano

Nie zdejmuj, mój macher zablokował gdzieś od dołu dorobionym bolcem jest tam otwór z gwintem, zablokował wałki zdjął stary pasek ustawił idealnie tak jak było na starym i wszystko cyka elegancko już ponad 2 lata.

---------- Post dopisany at 17:12 ---------- Poprzedni post napisany at 17:05 ----------

apropo twojego majstra to podejrzewam że nie bardzo ogarnia temat, no i cenę też zapodał z górnej póły, mój zrobił mi to za mniejszą połowę tej ceny, i to z wymianą termostatu, pompy wody i przewodów podciśnienia ogólnie ogarną na cacy, nie wiem może po znajomości ;)

Opublikowano

Jeśli 750 to jest cena za robociznę to podziel ją przez dwa. Tyle maksymalnie powinna wynosić.

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd wymieniony. Silnik wydaje się, że pracuje ok, ale podłączyłem się VAGiem, żeby zmierzyć kanał 93 i okazało się, że nie jest równo ustawiony. Wszystkie wałki są przestawione w fazie o ok. 8st.

Czy to jest wina źle ustawionego rozrządu, czy nie w pełni sprawnych kół rozrządu? Zostawić tak, czy szukać mechanika, który to poprawi? Bo coś mam wrażenie, że jak będę jeździł po mechanikach i im mówił o 93 kanale, to 99,9% nie będzie wiedzieć o co chodzi...

Rozrząd robiłem w serwisie mocno polecanym na tym forum, gościu wydawał się obczajony, a jednak nie do końca dobrze wyszło.

phase.jpg

Opublikowano

A ustawiał ci według znaków na wałkach czy nie zdejmował pokryw zaworów i ustawiał według własnych znaków wcześniej zaznaczonych na starym pasku

Opublikowano
  • Autor

Pokrywy zaworow nie zdejmowal na pewno. Podejrzewam wiec ze ustawil tak jak stary.

Opublikowano

Tak się podepnę... w TDI tak samo się sprawdza rozrząd w VAG COMie ?

Rozumiem że silnik musi być uruchomiony ;)

Opublikowano

Więc jednym słowem poszedł na łatwiznę. U mnie tez czeka poprawka po takim montażu ale teraz przypilnuje gościa. A jak u ciebie było z wariatorami? Czy wadliwy wariator ma wpływ na kulturę pracy silnika?

Opublikowano
  • Autor
A jak u ciebie było z wariatorami?

Vag pokazuje, że wariatory są ok. Są w pozycjach 0 na luzie przy 800 obr, a przy obciążeniu są pozycji ok 22st - czyli ok.

Czy wadliwy wariator ma wpływ na kulturę pracy silnika?

Hm.. na pewno na moc.

Opublikowano

A np jak na wałku jest jeden z pierścieni uszkodzony to wtedy morze to coś zmienić w pracy silnika?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Po co zdejmować nastawniki ????

panowie zastanawiający jest fakt jak można poprawnie ustawić rozrząd w ASN'ie bez blokowania wałków, przecież trzeba zdjąc pokrywy zaworów i zarzucić blokady na wałki żeby można było TYLKO poluzować koła na wałkach i dopiero wtedy napinać pasek i dopiero dokręcić śruby od kół pasowych wałków.dopiero po takim zabiegu rozrząd jest ustawiony i napięty odpowiednio. hmm.. dziwny (czyt. trochę nie profesjonalny) ten mechanior który w ten sposób nie podszedł do tematu.

Opublikowano

lukisz - po wymianie rozrządu na lewym wydechu nam 17 (przed wymianą na wszystkich było od 0 do 5)!!! Sam sprawdzałem ustawienie na pożyczonych blokadach z serwisu Audi i wszystko było OK. Znajomy z serwisu Audi nie potrafił mi pomóc, bo nie mieli takiego przypadku :-( Wymieniłem nawet jedno kółko fazatora i nic się nie zmieniło. Przy takim przesunięciu pojawiają mi się dwa błędy: "zbyt późne przestawienie wałka" podczas przyspieszania na zimnym silniku i "zbyt wczesne przestawienie wałka" na ciepłym silniku podczas hamowania silnikiem. Robiłem VAGiem test zaworów i pracowały OK. Myślę, że problem leży albo w przytkanym kanale olejowym, albo w uszkodzonych pierścieniach uszczelniających. Niestety nie mam czasu z tym walczyć, bo poza checkiem jeździ tak samo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przymierzam się do wymiany rozrządu w asn.I teraz pytanie jaka jest dobra cena za kpl.rozrząd i ile mechanior powinien zemnie zgolić?Jeśli niema blokady rozrządu to zostawiać auto czy sobie darować?

Opublikowano

blokada busi byc do wymiany rozrządu rok temu miałem 3 litrówke mechanik powinien wziąść 500 zł za robote i częsci 1000zł przynajmniej ja tak kupowałem kup sobie RUVILLE miałem tą firme i spisuję sie rewelka

• 1 rok później...
Opublikowano

kolego ja caly rozrzad kupilem za 915zl czesci INA

Opublikowano

Ale pompy INA nie ma :P a więc nie cały

chyba że mówisz tylko o rolkach. Pasek jaki ??

I ja wcale nie stosowałem blokady do wymiany rozrządu.

Opublikowano

Słuchajcie, w Asn jest 30 zaworów a więc to oznacza też 30 popychaczy?