Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju ? jaki olej przy takim przebiegu? 2.0T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, to my czekamy na świeże "wsady" zdjęć :naughty:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

muszę zmienić olej w swojej A4 i mam takie pytanie: a co myślicie o oleju Valvoline SynPower 5W-30? mam u siebie 102tys km przebiegu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jezeli masz silnik suchy i ci nie pobiera oleju to lej taki jak wczesniej czyli castrol.

---------- Post dopisany at 18:35 ---------- Poprzedni post napisany at 18:33 ----------

Ja w swoim zmienilem z castrola na motula bo cos psioczyli na forum ze jakis szlam sie robi.:wink:

W Audi do 2.0 TFSI też odradzili Castrola. Przy 135 tys. km zalałem go Motulem Specific 504 507. Weszlo 4,2 litra. Olej kupilem w Intercars za 260 zl ale mozna go znalezc taniej w necie..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

w tygodniu mam zamiar wymienić olej mam już kupionego Castrola 5W30 ale po tym co piszecie chyba go odsprzedam i jednak zaleję Motul Specific 504 507 plus oryginalny filtr Vag koszt ok. 240pln ,wymieniać od razu filtr powietrza?(zaproponowano mi Mann za ok.50pln w serwisie za oryginał 110pln) ,wymiana oleju aso chyba przesadziło 250pln więc raczej muszę poszukać gdzieś indziej jakieś propozycje w Krakowie?(od razu chcę zmienić inspekcję z 30000 na 15000)

Da się samemu zmienić inspekcję z LL 30000km na 15000km ?bez użycia komputera kombinacją kluczyka i przycisków?(gdzieś kiedyś na forum była instrukcja ale nie mogę tego odszukać)

Opublikowano

Olej Motul C3 X-Clean 8100 5w40 lepszego nie znam, wchodzi coś koło 4,1 litra u mnie, wymieniam co 4-5 tyś km, filtr powietrza ? ...yyyy zaglądałem do niego z 3 lata temu, mam k&n, myślę że za rok/dwa będę musiał go wyczyścić i naoliwić, to kupujecie jeszcze papierowe filtry ?

Opublikowano
Olej Motul C3 X-Clean 8100 5w40 lepszego nie znam, wchodzi coś koło 4,1 litra u mnie, wymieniam co 4-5 tyś km, filtr powietrza ? ...yyyy zaglądałem do niego z 3 lata temu, mam k&n, myślę że za rok/dwa będę musiał go wyczyścić i naoliwić, to kupujecie jeszcze papierowe filtry ?

Motul w specyfikacji tego oleju Motul C3 X-Clean 8100 5w40 pominął AUDI

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/53/8100_X-clean_5W-40_(GB).pdf?1357664953

ja używam Motul SPECIFIC 504 00 507 00 5W-30

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/194/original/Specific%20504%2000%20507%2000%205W-30%20(GB).pdf?1323962836

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie ten drugi olej kupuję,nawet wg danych Motula to najlepszy wybór do 2.0T,do do filtra to własnie się zastanawiam nad K&N czy dalej zwykły.A jak z tą zmianą inspekcji tylko komp czy bez też dam radę?

Opublikowano

Tylko komp

Opublikowano

gdzieś czytałem chyba na street racing forum, że motul X-CLEAN 5W-40 to, to samo co SPECIFIC ,różnica tylko w naklejce taki marketing.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Tylko komp

Gdzieś wyczytałem że kombinacją przycisków(wyłączony zapłon/trzymać przycisk service/włączyć zapłon/puścić przycisk service/przycisnąć zerowanie) wyzeruje się inspekcja i wróci do ustawień co 15000km może tak być? przyniesie to jakiś efekt czy tylko wyzeruje mi licznik do wymiany i znów będzie liczyć od 0 do 30000km - czy nie przyniesie to żadnego rezultatu?

Opublikowano
Tylko komp

Gdzieś wyczytałem że kombinacją przycisków(wyłączony zapłon/trzymać przycisk service/włączyć zapłon/puścić przycisk service/przycisnąć zerowanie) wyzeruje się inspekcja i wróci do ustawień co 15000km może tak być? przyniesie to jakiś efekt czy tylko wyzeruje mi licznik do wymiany i znów będzie liczyć od 0 do 30000km - czy nie przyniesie to żadnego rezultatu?

Wyzeruje licznik i odlicza do 30000

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam taki problem zauważyłem że mój TFSI zaczął pić olej sytuacja wygląda tak , kilka miesięcy po zakupie wymieniłem olej żeby wiedzieć na czym stoje zalałem go tak jak był lany czyli Castrol Edge 0w40 wlane było całe 4L i w między czasie kupiłem sobie jeszcze 1L Orlen 0w40 do silników TFSI którą woziłem w aucie (wymiana oleju była 13.01.2014) przy przebiegu 111.300 mil przy przebiegu 114.300 mil czyli po około 5 tys km zaświeciła mi się kontrolka o niskim poziomie oleju sprawdziłem wtedy na bagnecie i było troszkę ponad minimum akurat to było 2 dni przed przyjazdem do PL wiec wlałem tą 1 litrę oleju Orlena , wczoraj przy przebiegu 117.200 mil czyli dokładnie po 3 tys mil czyli około 5000 tys km znowu mi się zawświeciła kontrolka sprawdziłem bagnet i jest faktycznie na minimum trochę dziwna zależnośc na castrolu przejechałem 5 tys km i zjadło 4 L oleju a na orlenie 5 tys km i wypiła tylko 1 L coś jest chyba nie tak ? nie wiem co teraz mam zrobić mineło 6 miesięcy od wymiany oleju zrobiłem łacznie 6 tys MIL czyli niespełna 10 tys km i ubyło całe 4L castrola i 1 L dolanego Orlenu , nie wiem czy teraz kupić coś na dolewkę czy jak , tutaj w UK trochę drogo mechanicy liczą za wymianę oleju itp wiec może dolać coś bo za 2 miesiące zjęzdzam do PL na stałe tym autem i wtedy to diagnozować jak myślicie? Przypomnę że auto jest dosyć słabe jak na 2.0T 200 hp i na autostradzie nie pojedzie powyżej 170 nawet na 6 biegu zacina się przy 3.500 - 3.600 obrotów, są jakieś dziwne dziury nawet jak trzymam wciśniety pedał gazu do spodu za chwilę jak by się odcinała i dopiero jedzie dodatkowo słychać stukoty w silniku jakieś pomysły co tu zrobić dalej ? I powiedzcie mi jak sprawdzić jaki mam model/ nr silnika

Opublikowano

Nalezy zrobić pelną diagnostyke silnika , wlącznie ze sprawdzeniem szczelnosci dolotu.

Skoro autko jeździ tylko 170kmh to jest grubo namieszane, zapewne zawór DV już nieżyje.

Opublikowano

Kolego Lutek90... moim zdaniem z olejem jest wszystko w porządku. Pali Ci ok. 0,2 l/1000km oleju czyli w normie. Te silniki w tych rocznikach tak mają....

Natomiast masz jakąs usterke mechaniczną lub elektryczną silnika , którą wykryjesz po pełnej diagnostyce.

Opublikowano

a gdzie zrobić taką diagnostykę najlepiej ? Mam kabel VCDS ale słyszałem że trzeba by logi zrobić żeby wrzucić tutaj i ktoś mógł ocenić co i jak ?

Opublikowano
a gdzie zrobić taką diagnostykę najlepiej ?

np u mnie :decayed:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, podpowiedzcie co zrobić jeżeli auto (BWE) było zalewane od nowości Castrolem 5W30 FST? Przepłukać i lać Millersa? Przebieg ok. 170000.

Opublikowano

Panowie, podpowiedzcie co zrobić jeżeli auto (BWE) było zalewane od nowości Castrolem 5W30 FST? Przepłukać i lać Millersa? Przebieg ok. 170000.

Witaj,

Tak radzę.

Płukanka np. Millers a następnie np. Millers EE NanoDrive 5W40.

Mogę śmiało polecić olej jest znakomity,

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ostatnio w trakcie czytania wypowiedzi dt. olejów natknąłem się na olej którego bazą są estry MOTUL 300V 5W-30 Power Racing ESTER Core. Cena astronomiczna jak na olej. Czy ktoś używał tego oleju lub w innej lepkości do cywilnego przemieszczania się ?

Opublikowano

Daj Motula xmax a 0W40