bober882 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Szanowni koledzy założyłem ten wątek po to aby każdy mógł się podzielić informacjami jak przygotowuje swojego diesla do zimy Pozdrawiam
andrzej22 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Długo ze sobą rozmawiamy jaki to ciężki okres dla mnie i dla niej...
flex78 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Kupuję jej ciepły koc i buty zimowe (-:
cabanmat Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Pierwsze co to oponki zimowe A tak na serio to do elektryka na sprawdzenie aku, świec, przewodów, kąta wtrysku, filtrów itp... Ew. można dolewać coś do paliwa ale ja nie uprawiam takiej patologii
arkady1321 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 plyny sprawdzić podstawa.....ako no i oponki - najlepiej ,,zima,,
Bartollo Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Oczywiście na początek konserwacja podwozia i zapuszczenie profili zamknietych. Aby ruda w wyniku mieszaniny wodno solnej nie miała zbytnio co szamać Nastepnie wymiana filtra paliwa, sprawdzenie świeczek,poboru prądu przez instalacje, kontrola kondycji aku, zimowe laki,sprawdzenie temperatury zamarzania płynu chłodniczego i to by bylo na tyle
machina Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Standardowo przed zimą wypada mi wymiana oleju, przy okacji nowe filtry w tym paliwa, zakładam opony zimowe, zalewam zimowy płyn do spryskiwaczy, do schowka wrzucam skrobak do szyb i śmigam:wink: auto daje radę
alf Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Nasmarować uszczelki w drzwiach żeby nie przymarzły.
machina Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Nasmarować uszczelki w drzwiach żeby nie przymarzły. Tą czynnośc robie co ok 2 mc silikonem w areozolu aby nie trzeszczały:wink:
aherok Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Nasmarować uszczelki w drzwiach żeby nie przymarzły. Tą czynnośc robie co ok 2 mc silikonem w areozolu aby nie trzeszczały:wink: Ten silikon działa jak wazelina, którą pamiętam z czasów, jak ojciec smarował... Trabanta? Czy każdy silikon w sprayu ma takie właściwości?
e2rd-85 Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Też kiedyś bawiłem się w sprawdzanie co roku temp. zamarzania płynu chłodniczego , tylko po co ? Kiedyś w VW miałem fabryczny 7 letni(jak nie więcej) płyn który trzymał przez cały czas -35 . A układ bez kamienia i nie pozatykany. W tamtym roku zalałem w swojej B5 płyn G12 i wcześniej jak za 3-4 lata na pewno nie będę wymieniać . teraz tylko samemu zimówki zakładam , lewarek i jazda. PO co co roku wydawać kasę na przekładanie opon ), raz kupić felgi i spokój . Do tego zawsze cyrkluje tak żeby koniec jesieni- początek zimy wymienić olej z filtrem paliwa do tego tylko płyn do sprysków i jeszcze warto nawoskować furkę coby z soli było łatwiej auto opłukać KONIEC ..... No i webasto w końcu pójdzie w ruch zapuszczenie profili zamknietych. Ciekawe tylko ilu właścicieli bawi się w takie pierdoły.
Bartollo Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Ilu się bawi to nie wiem Interes nie drogi 12zl za puszke 1000ml i 20 min roboty ale auto za to ma zabezpieczenie antykorozyjne na kilka lat Ja to robie po raz pierwszy w Audi bo wcześniejszej zimy nie bylo jakoś weny Raz na 2 lata wystarcza
PRZEMEKC Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Ew. można dolewać coś do paliwa ale ja nie uprawiam takiej patologii a dla czego to patologia:dontknow:
balbolek Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Wymiana oleju przed zimą , wizyta w wulkanizacji , wosk już poszedł na karoserie , trzeba jeszcze rozwiązać sprawe z zapłonem, wymienic filtr kabinowy ,sprawdzic stan aku i ręcznego i mozna witac zime
PRZEMEKC Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 uszczelki drzwi i klapy bagarznika przed mrozami smaruje silikonem,miejsca przylegania klamek zewnetrzynch i ich zakamarków równiez pryskam silikonem(pewnie to smieszne komus ale zawsze uczulam bliskich aby odraz z biegu nie ciagnac za klamke tylko z wyczuciem ,bo moze nas to nie miło zaskoczyc, koledze poprostu pękła bo była przymarznieta), miejsca pracy ciegien hamulca recznego przy kołach oczyszczam i smaruje smarem spreyem,smaruje miejsca pracy mechanizmu wycieraczek,zawiasy,przy wymianie kół na zimowe samruje sruby i miejsca przylegania felgi do traczy smarem miedzianym. uzywam produktów valvoline i berner bo obecnie takie mam obowiazkowo dolewam dfa -39 K2 do ropki,robie to przez cały rok, i inne specyfiki do wtrysków,
Biszczan Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 uszczelki drzwi i klapy bagarznika przed mrozami smaruje silikonem,miejsca przylegania klamek zewnetrzynch i ich zakamarków równiez pryskam silikonem(pewnie to smieszne komus ale zawsze uczulam bliskich aby odraz z biegu nie ciagnac za klamke tylko z wyczuciem ,bo moze nas to nie miło zaskoczyc, koledze poprostu pękła bo była przymarznieta), miejsca pracy ciegien hamulca recznego przy kołach oczyszczam i smaruje smarem spreyem,smaruje miejsca pracy mechanizmu wycieraczek,zawiasy,przy wymianie kół na zimowe samruje sruby i miejsca przylegania felgi do traczy smarem miedzianym. uzywam produktów valvoline i berner bo obecnie takie mamobowiazkowo dolewam dfa -39 K2 do ropki,robie to przez cały rok, i inne specyfiki do wtrysków, Ostatniej zimy by mi kumpel urwał klamkę (nie jego to można szarpać) i muszę w tym roku też sobie je posmarować tak jak ty
PRZEMEKC Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 bo mozna przez ignorancje popsuc klameczke, fakt nie kazdy silikon jest ok, mozna by jeszcze jakas wzelinka posmarowac te trudno dostepne miejsca, ale wiem z praktyki ze smarowanie duzo pomaga , wszystko co wypiera wodę lub ogranicza jej przemiane w lód zda egzamin, i to co na lakier nie szkodzi .w oplu kiedys klamka była przymarznieta a kobita mi szarpneła i pekła sprezynka w srodku ,musiałem rozbierac tapicerke i kombinowac. heh a i czasem mozna cos urawc razem z lakierem, np. antene CB magnesową, urwała mi sie w oplu razem z lakierem, ---------- Post dopisany at 22:42 ---------- Poprzedni post napisany at 22:01 ---------- ''Ostatniej zimy by mi kumpel urwał klamkę (nie jego to można szarpać) i muszę w tym roku też sobie je posmarować tak jak ty '' to tak jak z zamykaniem drzwi, jak pierdolnie:wallbash: to w stodole juz dawno by odpadły, ależ to wk***ia:ranting:
maciucha512 Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Do już wymienionych dodam kilka, o których często się zapomina (chociaż da się bez nich żyć): Zimowy płyn do sprysków Nowe wycieraczki Gumowe dywaniki
feniks Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Do już wymienionych dodam kilka, o których często się zapomina (chociaż da się bez nich żyć):Zimowy płyn do sprysków Nowe wycieraczki Gumowe dywaniki Nowe wycieraczki to lepiej po zimie założyć. Wysłane z mojego GT-I9070
A4-Tomek Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Ja tam wycieraczki kupuje na wiosnę a wykańczam je w zimę :decayed: na wiosnę znowu nowe i tak w koło
Rekomendowane odpowiedzi