Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie nagrzewnicy jak leci słabe letnnie powietrze przy 90 C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem czy coś robię nie tak, ale niby układ odpowietrzony i grzeje elegancko, a jak odpalę autko i dodam gazu na luzie to słyszę jak woda przelewa się w nagrzewnicy, nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi więc nie wiem czy wszystko ok :decayed:

Sprawdź poziom płynu chłodniczego może... Jak jest niski to tak bulgocze.

Opublikowano

Płynu jest dość, więc co może być grane ?:kwasny:

Opublikowano
Płynu jest dość, więc co może być grane ?:kwasny:

zapowietrzony uklad.ja po plukance 2 razy odpowietrzalem

---------- Post dopisany at 13:08 ---------- Poprzedni post napisany at 13:05 ----------

Jak ciepły był ten roztwór jak go wlewałeś?:wink:

auto do temperatury 90 stopni i lalem wrzatek

Opublikowano

Też odpowietrzałem dwa razy, i dziś wsiadam do autka i słyszę jak woda wlewa się do nagrzewnicy...:facepalm:

Opublikowano

jak dla mnie to 2 opcje.

\malo plynu

\zapowietrzony uklad

nic innego nie przychodzi mi do glowy

Opublikowano

Płynu jest dość, odpowietrzone (według tego co pisze wyżej) też jest :kwasny:

Opublikowano

Początkowo miałem tak samo. Po 2/3 dniach przeszło. Wydaje mi się, że to efekt zapowietrzenia bo skoro słychać jak woda przepływa to dlatego, że jest tam powietrze. Dlatego napisałem, że najlepiej jest przepłukać nagrzewnicę i wymienić płyn w całym układzie bo jak widać zapowietrzenie zapowietrzeniu nie równe.

Opublikowano
Początkowo miałem tak samo. Po 2/3 dniach przeszło. Wydaje mi się, że to efekt zapowietrzenia bo skoro słychać jak woda przepływa to dlatego, że jest tam powietrze. Dlatego napisałem, że najlepiej jest przepłukać nagrzewnicę i wymienić płyn w całym układzie bo jak widać zapowietrzenie zapowietrzeniu nie równe.

Masz racje, po 3 dniach ustało :decayed:

Opublikowano

Cieszę się, że jakoś pomogłem :-)

Opublikowano

prócz przepchania nagrzewnicy, powinno się wypłukać cały układ.

Ja zrobiłem to tak:

Odłączyłem nagrzewnicę przepłukałem w odwrotnym kierunku niż tłoczy ciecz pompa, później sprężonym powietrzem.

Zostawiłem odłączoną nagrzewnicę i w jej miejsce ( na obwodzie ) wstawiłem filtr od wody z osadnikiem) i jakiś czas pojeździłem ze 2-3 razy trzeba tak rozgrzać silnik by otworzył się termostat na chłodnicę w celu przefiltrowania całego układu. Podkreślam nie spuszczałem płynu przy tej operacji tylko uzupełniłem dlatego iż zrobiłem to dopiero jak mi przestała grzać nagrzewnica.

Po takiej operacji odseparowałem brud krążący z cieczą w całym układzie.

a i jeszcze jedno auto trzeba trochę powkręcać na obrotach silnik można też wyskoczyć na jakiś prosty odcinek bezpiecznej drogi gdzie można przegonić auto

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolega kreta nawalił bo mu nie grzało i doraźnie pomogło ale koniec końców i tak wymieniał potem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A mój pomysł na wyczyszczenie jest następujący. Moja nagrzewnica była zabita jak nie wiem nie leciało nawet letnie powietrze tylko lodówka. Kupiłem w castoramie ODRDZEWIACZ który również odkamienia do Stali i metali za 8 zł 0.5l. Odłączyłem od nagrzewnicy obieg wody, podłączyłem dwa wężyki po ~~ 40 cm jeden do jednego króćca drugi do drugiego wydmuchałem całą wode która pozostała w nagrzewnicy, zalałem odrdzewiacza zostawiłem go w nagrzewnicy na ~~10h łącząc te dwa wężyki które podczepiłem i te z obiegu silnika zmostkowałem tak samo żeby normalnie jeździć autem. Po 10h wydmuchałem z nagrzewnicy odrdzewiacz przepłukałem wodą wydmuc**jąc ją z niej i już była mała poprawa, zalałem po raz kolejny odrdzewiaczem i zmostkowałem (za drugim razem weszło go znacznie więcej a przepływ powietrza dmuchając w wężyk był znacznie większy) i zostawiłem na 24h. Następnego nia wydmuchałem cały odrdzewiacz przepłukałem sporą iloscia wody (Bez żadnego cisnienia, żadnych karcherów tylko moje płuca :D) I podłączyłęm z powrotem do obiegu silnika. Efekt ŚWIETNY! jak nie dmuchało ani gramem ciepłego powietrza tak teraz 3 minuty po zapaleniu silniku zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem a po 10 można się ugotować !:) Polecam ten sposób moge wrzucić fotke tego wspaniałego preparatu :P

Opublikowano

To wrzuć :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy można czymś zastąpić ten karszer? bo niestety nie mam do niego dostępu?:/ a przydało by się zrobić ogrzewanie bo lodówa leci...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Będę musiał spróbować bo marzne, ogrzewanie na HI a letniawe powietrze dmucha.

Opublikowano

A czy można czymś zastąpić ten karszer? bo niestety nie mam do niego dostępu?:/ a przydało by się zrobić ogrzewanie bo lodówa leci...

Z tym karcherem bym nie przesadzał - zbyt wysokie cisnienie może uszkodzić nagrzewnicę. Najlepszym rozwiązaniem może być podpięcie wody bezpośrednio z kranu (ciśnienie wody w sieci np. w Suwalkach to 3-3,5 bara więc bezpieczne).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czyszczenie przeprowadzone dokładnie według wzorca z tematu, jego wynik przerósł moje wszystkie oczekiwania ;)

Jako że nie miałem karchera przepłukałem samą wodą z kranu, tyle ze nie przepinałem węży a zrobiłem 2 równe po ok 1,5-2 m i zmieniałem tylko lejek ;) prościej i bez szarpania żadnego przy zmianie węża ;) a do końcówek węży można przykręcić obejmy co by przez przypadek się wąż nie zsunął. :)

Opublikowano

Panowie nie męczcie sie... Mialem to samo w tamtym roku, przeplukalem nagrzewnice i było ok... W tym roku gdy temperatura spadła znowu to samo.... Kupilem nowa nagrzewnice koszt ok 46 zł wymienilem a efekt bez porównania, cieplo sie robi juz jak autko po pracuje z5 minut moze krócej nawet.... Stara nagrzewnice rozciałem z ciekawości by zobaczyc jak wygląda w środku... 90% niedrożna kamień i pełno szlamu, płukanie raczej by nie pomogło.... Teraz mam spokój i piekło w aucie... Dobrze radzę lepiej wymieńcie nagrzewnice trzeba sie napracowac ale potem nie trzeba powtarzać płukania...Ps autko chodziło na borygu zielonym nie wiem skąd kamień... Pozdrawiam serdecznie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak z ciekawości wiecie moze jaką pojemność ma nagrzewnica? Zalałem dziś swoją roztworem odkamieniacza ale wlałem może 2-3 setki roztworu, czy to możliwe że tak mało?

Akcja płukania sie powiodła [emoji106]

Miałem jeszcze zalana nagrzewnice roztworem odkamieniacza przez dwa dni ale coś nie za wiele to dało. Najwięcej syfu wylecialo z nagrzewnicy po plukaniu. Teraz ciepło tak jak powinno być.

Edytowane przez novwy