Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do skrzyni biegów w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, kamcio313 napisał:

Marcin, jesteś zadowolony po wymianie z oleju Ravenola MTF-2 SAE 75W-80? Też mam skrzynię RCF i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Reventolem a polecanym też w tym wątku Castrolem

lej Ravenola

Opublikowano

ostatnio zalałem do 6 bieg manual MVS w silniku CJCA olej przekładniowy Valvoline syntetyczny i skrzynia pracuje bez zastrzeżeń

Opublikowano

A jak jest po zalaniu tego co producent zaleca? Co lepsze od fabryki?

Opublikowano

To i ja się dołączę do tematu, auto takie jak w profilu.

Męczy mnie skrzynia, bo pierwszy i wsteczny bieg często nie chcą wejść bez wcześniejszej zmiany na trzeci i czwarty bieg.
Rozważam wymianę oleju w skrzyni jako pierwszy krok do weryfikacji problemu.

Moja skrzynia to manual "GMV", znalazłem takie zamienniki:

Pytania:

• czy się nadają, na ile lat starczą (co ile powinno się wymieniać),
  • czy na skrzyni biegów znajdują się jakieś podkładki pod kork(ami/iem) tak, aby od razu wymienić?

Edytowane przez Nerus
Oleje odbiegają od norm, dlatego zostały wykreślone żeby nie wprowadzać ludzi w błąd

Opublikowano
14 minut temu, Nerus napisał:
  • czy się nadają, na ile lat starczą (co ile powinno się wymieniać),
  • czy na skrzyni biegów znajdują się jakieś podkładki pod kork(ami/iem) tak, aby od razu wymienić?

do GMV G055532A2 czyli https://allegro.pl/g055532a2-olej-przekladniowy-skrzyni-biegow-orygin-i7552505986.html

Nie ma, jest zwykły korek z drobnym gwintem, który wystarcza do uszczelnienia...

Opublikowano
W dniu 30.12.2018 o 22:51, Daniel85 napisał:

Siemka Panowie nosze się z zamiarem wymiany oleju w skrzyni o symbolu FYA 6-bieg. Mam pytanie odnośnie potwierdzenia czy dobrze dobrałem po etce bo wychodzi mi ze powinienem zastosować olej G052532A2 czyli odpowiednikiem byłby Castrol Syntrans V FE 75w80 czy macie cos lepszego ??? I pytanie mam ile tego oleju wchodzi do tej skrzyni bo w etce podane jest 1L ale to nie wiem czy pojemność butelki czy tyle wchodzi do tej skrzyni ??? 

Właśnie sprawdzam olej do mojej skrzyni, mam taką samą FYA i mi z etki wychodzi G052911A2 , także ktoś się myli, sprawdź jeszcze raz

Zrzut ekranu (6).png

Opublikowano

No spójrz dokładnie co podaje etka chyba ze masz kod skrzyni HEN,GHA,HSL to tutaj podaje etka to co napisałeś ?

Opublikowano

Jak kliknę na skrzynię FYA , pokazuje skrzynię z dwójką, po kliknięciu na olej 2A pokazuje to co na różowo u góry, czyli G052911A1 ;) kurcze nie wiem jak to odczytać

Edytowane przez ferdek77

Opublikowano

Uwierz że chłopaki jeśli by się pomylili z doborem oleum do skrzyni to na pewno by to sprostowali a już tym bardziej kamil vag autor tematu i który potwierdził numer do skrzyni FYA i jakie sa do niej odpowiedniki. Z góry podziękowania Kamilu za odpowiedz  w temacie mojej skrzyni o która pytałem pozdrowki i miłego dzionka ;) 

Opublikowano
19 godzin temu, kamil-vag napisał:

do GMV G055532A2 czyli https://allegro.pl/g055532a2-olej-przekladniowy-skrzyni-biegow-orygin-i7552505986.html

Nie ma, jest zwykły korek z drobnym gwintem, który wystarcza do uszczelnienia...

A powiedz mi proszę dlaczego by nie kupić zamienników takich jak wypisałem?

Opublikowano

Poszukaj karty charakterystyki dla G055532A2 i porownaj parametry z tymi z proponowanych olejów, wybierz ten najbliższy ORI, tak jak ja przedstawiłem to na 1 stronie...

Dobra mam dane ori:

Gęstość 0.87 g/cm3

Lepkość 40mm2/s w 40 st i 8mm2/s w 100 st

Screenshot_20190108-164103.jpg

Opublikowano

Czyli idealny zamiennik to Castrol Syntrans V FE 75W80 potem Ravenol / Fuchs

Opublikowano
7 godzin temu, Daniel85 napisał:

Uwierz że chłopaki jeśli by się pomylili z doborem oleum do skrzyni to na pewno by to sprostowali a już tym bardziej kamil vag autor tematu i który potwierdził numer do skrzyni FYA i jakie sa do niej odpowiedniki. Z góry podziękowania Kamilu za odpowiedz  w temacie mojej skrzyni o która pytałem pozdrowki i miłego dzionka ;) 

Sorry, ale nie bardzo rozumiem, kamil vag w pierwszym poście pisze '' Podam na swoim przykładzie. Posiadam skrzynie o kodzie GBA i producent zaleca do niej olej o nr: G 052911 A2 ''  a z tego co pisze ma zalanego G 0 52532  czyli ten który jest zalecany do skrzyni FYA ?

Opublikowano
40 minut temu, ferdek77 napisał:

Sorry, ale nie bardzo rozumiem, kamil vag w pierwszym poście pisze '' Podam na swoim przykładzie. Posiadam skrzynie o kodzie GBA i producent zaleca do niej olej o nr: G 052911 A2 ''  a z tego co pisze ma zalanego G 0 52532  czyli ten który jest zalecany do skrzyni FYA ?

Kolego, fabrycznie była GBA, dopadł ją problem szumiących łożysk, próbowałem ratować się wymianą oleju zgodnym z G 052911, oczywiście nie pomogło... 

Wymieniłem na skrzynię JEM z B7 (bo tak było szybciej i taniej), do której zalałem olej zgodny z G 0 52532, czyli Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W80

Zresztą, jakbyś przeczytał od deski do deski, to pod spodem napisałem:

Ja osobiście zalałem po swapie na skrzynię JEM olej Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W80 i jest OK, nic się ze skrzynią złego nie dzieje ;)

I tak jest do dzisiejszego dnia... 

Ja nie rozumiem po jakiego w ogóle jakieś dochodzenie ? Nie pasuje Ci zalej sobie olej według własnego uznania, skoro Ci nie pasują podpowiedzi na forum.

Ja daje podpowiedzi według ETKI i karty charakterystyki oryginalnego oleju... a i tak w większości ludzie leją Ravenola, którego poleca @Dev (a zapewniam Cię, że wie co robi) Castrola i Fuchsa... kwestia tylko czy 75 W80 czy 90.

Bo te dwa oleje mają bardzo różne parametry. Co zresztą zauważyłeś skoro czytałeś pierwszy post... 

Ostateczna decyzja i tak należy do użytkownika.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz, faktycznie nie doczytałem, po prostu próbuję ustalić jaki olej będzie właściwy, wskazania z etki można dwojako zrozumieć,  a żeby było śmieszniej dostałem odpowiedz ze sklepu z olejami i według ich rozeznania producent zaleca ( podałem VIN) G052911A2 , gdy na forum  G 0 52532 ;)  cytuje

'' Do Pana skrzyni producent przewiduje zastosowanie oleju serwisowego G052911A2.
Wspomniany olej mamy w ofercie w naszym sklepie - link poniżej
https://www.skrzynie.com.pl/vw-g-052911-a2.html
Na pełne zalanie wymagane są 3 litry oleju.

Olej ten nie należy do najtańszych. Mogę zaproponować tańszy, choć równie dobry, zamiennik tego oleju - FUCHS Sintofluid 75W80.
Olej TITAN SINTOFLUID 75W80 jest olejem w pełni syntetycznym na estrach o lepkości SAE 75W80 i klasie API GL-5, mającym zastosowanie w manualnych skrzyniach biegów w samochodach osobowych.
Ze względu na swoją wysoką jakość, uzyskał aprobatę i rekomendację wielu producentów samochodów. Posiada w swym składzie pakiet nowoczesnych dodatków uszlachetniających,
który zapewnia właściwą pracę synchronizatorów wykonanych z różnego typy materiałów. Jako jeden z niewielu olejów na rynku mimo specyfikacji API GL-5 może być stosowany w niektórych skrzyniach,
w których wymagana jest klasyfikacja API GL 4. Zastosowanie oleju FUCHS SINTOFLUID SAE 75W80 jest dość uniwersalne, pod warunkiem użycia go w przekładniach, w których wymagane są jego właściwości termiczne i lepkościowe.
Olej ten spełnia m.in. takie normy jak VW G052911, BMW LT1 / LT2 / LT3, OPEL GM 1940182.
FUCHS produkuje oleje dla grupy VW, dlatego nie jest wykluczone, że w butelce serwisowej nie jest właśnie ten FUCHS .''

?

Opublikowano

Dodam tylko od siebie, że Castrol ma słabej jakości oleje i o ile na papierku jego parametry wyglądają dobrze, to te parametry on trzyma bardzo krótko, jak każdy inny olej od nich. 

Opublikowano

Kamil-vag mam jeszcze jedną wątpliwość,  w ASO także zalecają G 0 52532 ale na pierwszej stronie piszesz, że ten typ oleju został wprowadzony w 2012r.  czyli jak rozumiem do nowszych konstrukcji ? Nie lepiej dobrać olej do parametrów oleju, który był stosowany oryginalnie na pierwszy montaż do danej skrzyni? Chyba że ważniejsza jest mniejsza lepkość, niż parametry dedykowane.

Opublikowano
W dniu 8.01.2019 o 16:35, kamil-vag napisał:

Poszukaj karty charakterystyki dla G055532A2 i porownaj parametry z tymi z proponowanych olejów, wybierz ten najbliższy ORI, tak jak ja przedstawiłem to na 1 stronie...

Dobra mam dane ori:

Gęstość 0.87 g/cm3

Lepkość 40mm2/s w 40 st i 8mm2/s w 100 st

Screenshot_20190108-164103.jpg

Dobra wszystko wiem,  generalnie moli ma taki olej

https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Getriebeol-GL5-75W-80-PSA-B71-2330/258

który posiada parametry:

gęstość: 0,878 g/ml (w granicach ~+0,08)

Lepkość: 54 mm2/s (40°C) i 8,5 mm2/s (100°C) (+14, +0,5)

Pytanie czy ta różnica będzie miała wpływ?
Generalnie niepokoi mnie jedna sprawa że ten olej jest przystosowany do skrzyń Peugeot'a, Citroen'a.
Chyba będzie trzeba kupić olej oryginalny a nie jakiś tam zamiennik, tym bardziej mówicie że Castrol jest słaby.

Dzięki wielkie za pomoc! :)

Edytowane przez Nerus

Opublikowano
2 godziny temu, Nerus napisał:

Lepkość: 54 mm2/s (40°C)

Pytanie czy ta różnica będzie miała wpływ?

może miec przy niższych temperaturach

ja mogę podpowiedzieć bo co niektórzy moga nie wiedzieć że jest jeszcze olej Shella S4 G 75w80 który ma parametry bardzo podobne do oryginalnego G055532

sam jeżdzę juz jakiś czas na oleju z tej firmy tylko do mnie jest Shell S4 G 75w90 bo mam skrzynię z normą G052911 a ten olej ma porównywalne parametry i naprawdę nie wiem czemu ludzie daja się namówić na droższe oleje.... oczywiście na własnej skórze też przetestowałem przechwalanego ravenola i wiem że sporo kasy z różnicy kosztu 1L pomiedzy tymi dwoma olejami mogłem zaoszczędzić :)

no ale jak kto woli ;) u mnie wszystko się kręci i nawet przy -12 st po pierwszym uruchomieniu skrzynia pracowała poprawnie

Opublikowano
12 minut temu, MemberA4 napisał:

Nie wiem czemu ludzie daja się namówić na droższe oleje....

Na 1 str jest kilka olei do wyboru ;) każdy ma swój rozum przecie :P w wolnej chwili dopiszę i tego shella ;)