Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do skrzyni biegów w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, duzy616 napisał:

Panowie ile wchodzi oleju do tylnego dyferencjału (mostu) Według etki 1 litr powinien wystarczyć

image.png

Przecież masz info na screenie

Opublikowano
3 minuty temu, Dev napisał:

Przecież masz info na screenie

Chcę się upewnić, że 1 litr na 100% wystarczy (cena zaporowa,  nie chcę  żeby brakło 100 albo 200 ml)

Nie wiem dlaczego nie mogłem znaleźć żadnego tematu o wymianie oleju w tylnym dyferencjale A4 B8 (czyżby nikt nie wymieniał)

Opublikowano
8 minut temu, duzy616 napisał:

Chcę się upewnić, że 1 litr na 100% wystarczy (cena zaporowa,  nie chcę  żeby brakło 100 albo 200 ml)

Nie wiem dlaczego nie mogłem znaleźć żadnego tematu o wymianie oleju w tylnym dyferencjale A4 B8 (czyżby nikt nie wymieniał)

Stać Cię na B8 a na litr oleju już nie ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam a jaki olej dla skrzyni HCF był by najlepszy
RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80

Opublikowano
2 godziny temu, marcin120383 napisał:

Witam a jaki olej dla skrzyni HCF był by najlepszy
RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80

bedzie

Opublikowano
bedzie
Dzięki
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, panowie potrzebuje odpowiedzi na pytanie jaki olej do mojej skrzyni
Posiadam A4 B7 2.0 Alt 5 biegowy manual, oznaczenie skrzyni na nalepce: HFF 

Doradźcie proszę w stosunku cena/jakość oleju

Opublikowano
58 minut temu, Krasnik napisał:

Posiadam A4 B7 2.0 Alt 5 biegowy manual, oznaczenie skrzyni na nalepce: HFF 
Doradźcie proszę w stosunku cena/jakość oleju

Czyli G052532 75W80.

Fuchs lub Ravenol.

Opublikowano

Tak, do HFF G052532A2

Do wyboru:

• Castrol Syntrans V FE 75W80
  • Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W80
  • Millers TRX SYNTH 75W80
Opublikowano

Dzięki za odp.
Od razu przepraszam za lekki spam ale ostatnia kwestia to ilość oleju w skrzyni bo googluje i googluje, fora przeglądam i nie mogę znaleźć jasnej i pewnej odpowiedzi. 
Czy do skrzyni o oznaczeniu HFF  wchodzi 2,25l? pytam bo nie wiem czy od razu zaopatrzyć się w 3 litry. 

Opublikowano

Chciałbym się jedynie upewnić - auto jak z profilu, poniżej wlepka silnika i zrzut z ETKI. Olej chcę wymienić bo nalatane ponad 300 tysi i dwójka, jak ruszam trochę ostrzej, ciężko wchodzi. Poza tym zakładam że nie było to robione, więc profilaktycznie myślę żeby się za to zabrać (ogólnie biegi wchdzą i na zimnym i na ciepłym, trochę głośno). Warto?

Chcę zalać albo 2,75l ORI G052911 albo alternatywnie Castrol Systrans 75W90. 

Przechwytywanie.png Przechwytywanie2.png 

Opublikowano

Pewnie, że warto [emoji6] Castrol do skrzyń jest jak najbardziej OK w porównaniu co do silników [emoji14] Ale bliższy ORI parametrom jest jednak:

Ravenol TSG SAE 75W90 
•Lepkość kinematyczna w 40°C [mm2/s]: 76,3
•Lepkość kinematyczna w 100°C [mm2/s]: 14,2
•Gęstość w 15 °C: 0,876 g/cm3

Opublikowano

Jaki polecacie olej do skrzyni biegów HER?

I ile litrów?

Silnik 1.8t bex.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

JAKI OLEJ do TIPTRONIC

Szukam szukam i nie moge znaleść.

Mam TIPTRONIC z wlepy w książce i na skrzyni FLC dokładnie ZF 5HP 19 FL i jakieś cyferki... musze wymienić uszczelnienie torsena oraz oringi przy chłodnicy oleju skrzyni i odrazu zrobie wymianę (nie osobiście;p) JAKI OLEJ KONKRETNIE + zestaw do wymiany musze kupić, na alledrogo etc.. przeszukałem i jest kilka opcji nie wiem jaką wybrać (ASO ostateczność). PS proszę o jakiegoś linka z procedurą wymiany oleju w skrzyni aby nie być "baranem" przy jego wymianie przez mechaniora. Będę wdzięczny na pomoc, temat dość pilny.

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Chciałbym zmienić olej w swoim b7 jako że nalatane ma prawie 175 tyś i zapewne nikt tam nie zaglądał. Oznaczenie skrzyni to GYH.

Oryginalnie było tam G052911A2 i niby wchodzi 3.2 L...czy coś polecacie w zamian czy tylko oryginał?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaki olej (ile l wchodzi) możecie polecić do 1.8T Q, kod silnika BFB, skrzyni GJW ?

Opublikowano
W dniu 6.04.2018 o 18:48, SiMsOneQ napisał:

Jaki olej (ile l wchodzi) możecie polecić do 1.8T Q, kod silnika BFB, skrzyni GJW ?

olej G055532A2

ilość 3,5L

Opublikowano

Jaki olej wchodzi do skrzyni JWS. Etka mówi o G052532A2 natomiast Realmoem już wskazuje dwa G052532A2 oraz G052911A2.

I rodzi się pytanie dlatego, że idealnym odpowiednikiem G052532A2 jest Castrol 75W80 natomiast G052911A2 jest odpowiednikiem 75W90 Revanol. Który zalać według was do tej skrzyni. Samochód ma już nalatane 226 tyś i znając życie olej w skrzyni biegów nie był do tej pory zmieniany.

Pozdrawiam

Opublikowano
5 godzin temu, Markis91 napisał:

Jaki olej wchodzi do skrzyni JWS. Etka mówi o G052532A2 natomiast Realmoem już wskazuje dwa G052532A2 oraz G052911A2.

I rodzi się pytanie dlatego, że idealnym odpowiednikiem G052532A2 jest Castrol 75W80 natomiast G052911A2 jest odpowiednikiem 75W90 Revanol. Który zalać według was do tej skrzyni. Samochód ma już nalatane 226 tyś i znając życie olej w skrzyni biegów nie był do tej pory zmieniany.

Pozdrawiam

Daj Ravenol MTF2 75W80