Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PJ odwołanie od wyroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do znających dokładnie przepisy.

Znajomego który jechał samochodem zatrzymała policja po "dmuchnięciu w balonik" wyszło że dopuszczalna norma alkoholu w wydychanym powietrzu została przekroczona. Po piętnastu minutach następne badanie i wynik jeszcze większy:kwasny: Potem wizyta na komendzie i badanie krwi które wykazało 0,5 promila. Sprawa oczywiście do sądu etc... Znajomy zgodził się na karę grzywny w wysokości 500zł i zabranie prawo jazdy na okres 12 mies.

Znajomy ma już sporo wiosen za sobą a PJ ma w posiadaniu ponad 30lat. Nigdy nie był karany tym bardziej za jazdę po pijaku:facepalm:

PJ są mu niezbędne gdyż wozi żonę na zabiegi do szpital oddalonego o przynajmniej 100 km (żona ma zdiagnozowanego raka) oraz opiekuje się swoją ciotką która ma 87 lat i mieszka na wsi bez możliwości jakiejkolwiek pomocy z innej strony.

Czy jest możliwość odwołania się od powyższego wyroku albo skrócenia go??? Jezeli tak to jaki okres musi minąć aby mógł złożyć odpowiednie pismo??

Jeżeli ktoś miałby jakąś potwierdzoną wiedzę to proszę o podpowiedź co da się zrobić.

Opublikowano

Pisz na forum prawnym.

Opublikowano

Jedno pytanie... to po ciul "kolega" pił i wsiadał za kółko? Sam sobie na to zapracował i wg mnie bardzo dobrze, że stracił prawko na 12 miechów bo na drugi raz mógłby wsiąść do auta mając 1,5 promila i spowodować wypadek. Mógł pomyśleć a nie teraz skomleć. Może teraz się przynajmniej czegoś nauczy. A odwołania na takich podstawach jak podałeś ja osobiście nie widzę. W końcu zabranie pj ma być karą a kara z założenia ma być "uporczywa".

Opublikowano

Podobną sytuację jakieś 7 lat temu miał znajomy, przy problemach życiowych lekarz zapisał mu jakies tablety uspakajające po których nie można prowadzić auta, nigdy przedtem nie zażywał takich specyfików i przesadził, zatrzymała go policja bo jechał zygzakiem po drodze. Wiadomo alkomat nic nie wykazał pojechali na krew, gdzie badanie wykazało leki. Sprawa trafiła do sądu, ponieważ do pracy dojeżdżał 70km a to była jego pierwsza taka sytuacja sąd nie zabrał mu prawa jazdy tylko zakazał na dwa lata rozbudowywać PJ o inne kategorie i sporą grzywne za to wykroczenie. Chociaż jazda po alkoholu to teraz wg chyba przestepstwo

Opublikowano
Jedno pytanie... to po ciul "kolega" pił i wsiadał za kółko? Sam sobie na to zapracował i wg mnie bardzo dobrze, że stracił prawko na 12 miechów bo na drugi raz mógłby wsiąść do auta mając 1,5 promila i spowodować wypadek. Mógł pomyśleć a nie teraz skomleć. Może teraz się przynajmniej czegoś nauczy. A odwołania na takich podstawach jak podałeś ja osobiście nie widzę. W końcu zabranie pj ma być karą a kara z założenia ma być "uporczywa".

Racja :thumbup:

Gość harry19-19
Opublikowano

Racja :thumbup:

+1

Opublikowano

Oczywiście nie popieram jazdy po spożyciu żeby nie było....ale rozumiem że nikt z was nigdy nie zrobił jakieś głupoty:facepalm:

Opublikowano

Zrobił i to nie raz ale potrafił wziąć odpowiedzialność za to na klatę a nie chodzić i skomleć że teraz to straszne bo co ja zrobię etc. Mógł pomyśleć wcześniej, że potrzebuje auto nie tylko do jazdy na zakupy ale i w innych ważnych sprawach i jak straci prawko to kolorowo nie będzie a z tego co wiem to taksówki są w całej Polsce a nie tylko w największych miastach więc rozwiązanie było proste prawda?

Opublikowano

Nikt nie skomle... a JA znając dobrze człowieka próbuje mu pomóc w zaistniałej sytuacji . Założyłem wątek z własnej inicjatywy. Gość sam się zgodził na samo ukaranie więc nie uciekał w żaden sposób. Zresztą proszę o podpowiedź w kwestii prawnej a nie osądzanie człowieka.

Opublikowano

To zapytaj na forum prawnym jak ci kolega w poście numer 2 podpowiadał , a nie tutaj.:facepalm:

Opublikowano
To zapytaj na forum prawnym jak ci kolega w poście numer 2 podpowiadał , a nie tutaj.:facepalm:

Oczywiście masz rację ale równie dobrze możesz napisać żebym poszedł do prawnika:wink:

Na samym początku napisałem: "Mam pytanie do znających dokładnie przepisy" a na dzień dzisiejszy mamy na forum zarejestrowanych 108,897 więc podejrzewam ze w śród nich znajdzie się osoba działająca z zakresu prawa.

Jeżeli takowa się nie znajdzie nikt nie odpisze a temat sam umrze- oczywiści pod warunkiem że wcześniej nie zostanie zaśmiecony przez nic nie wnoszące posty.

Opublikowano

Znam podobną sytuację. Znajomy stracił prawko bo był pod wpływem!! Auto jest potrzebne do przewozu dziecka niepełnosprawnego itp.

Prosił o wysoką karę grzywny w zamian skrócenia wyroku. W sądzie powiedziano. Tu nie chodzi o nabicie pieniędzy do Skarbu Państwa,

Lecz o eliminowanie nietrzeżwych kierowców z dróg którzy są potencjalnymi mordercami. I tu muszę sie zgodzić

Opublikowano

Nic juz nie zrobi, przyjął mandat.

Mial szczescie ze zwroca mu PJ za rok

Opublikowano

A prawnie to od wyroku ma 14 dni, żeby się odwołać (albo 7 dni, nie pamiętam już odkładnie), jak ten termin minie to już koniec i nic nie da się zrobić a jak zdąży w tym terminie to wtedy może prosić tak jak ktoś napisał wyżej czyli o wyższą grzywnę w zamian za szybsze oddanie prawka (ale i tak musi się liczyć z co najmniej 6 miesięczną przerwą w prowadzeniu) ale to wszystko zależy od sędziego. Na jego sporą niekorzyść działa to że po pierwsze alkoholu wyszło 0,5 a nie np. 0,3 a po drugie przy dmuchaniu była tendencja wzrastająca czyli musiał pić przed jazdą a nie była to pozostałość z poprzedniego dnia

Opublikowano

Polska to chory kraj.powinno byc jak w niektorych. Krajach 0.5 promila i nie bylo by takich dziwnych akcji .czlowiek po lekach gorzej funkcjonuje niz po 2 browarach.oczywiscie nie popieram jazdy po pijaku .sam tez nie jezdze

Opublikowano

Znając życie sad na to nie pójdzie bo skoro będzie chciał wieksza grzywnę w zamian za krótszy okres to sędzia powinien powiedzieć ze ta kasę może wydać teraz na taksówki

Inaczej się sprawa ma ze sady czasem ludziom zostawiają na C a rezte zabierają a w skrajnych przypadkach zostawiają B jesli udowodni się ze jest się jedynym żywicielem rodziny i zawodem jest kierowca na dany typ pojazdu

Opublikowano

skoro było badanie krwi a nie samo dmuchanie to znaczy, że się stawiał i kombinował. jeśli dobrowolnie poddał się karze a z tego co piszesz tak był to po ptokach. sam zgodził się na taką karę i już. nic z tym nie zrobi. ma fart, że zabrali na 12 miesięcy a nie na rok.

Opublikowano

Chyba ze nie było możliwości użycia urządzenia działającego na zasadzie pomiaru spektrofotometrycznego w podczerwieni czyli alkomatu stacjonarnego a nie przenośnego jakimi działamy w terenie , wtedy trzeba zrobić badanie krwii

a może autor nie mówi wszystkiego ze np był wypadek

Bo jw bez powodu badania krwii się nie robi , np właśnie gdy się stawia i kombinuje

Opublikowano
Chyba ze nie było możliwości użycia urządzenia działającego na zasadzie pomiaru spektrofotometrycznego w podczerwieni czyli alkomatu stacjonarnego a nie przenośnego jakimi działamy w terenie , wtedy trzeba zrobić badanie krwii

może być samo badanie urządzeniem przenośnym, dwa razy co 15min. nie musi być urządzenie stacjonarne. każde urządzenie ma legalizację i każde może być użyte. natomiast musiał być powód dlaczego była badana krew.

Opublikowano

Badanie z alkosensora czyli przenośnego mimo legalizacji można podważyć ponieważ nie wykrywa on różnicy miedzy alkoholem który faktycznie masz w sobie a alkoholem zalegającym / resztkowym czyli np z dnia wczorajszego , dlatego mamy taka praktykę by potwierdzać badanie na urządzeniu stacjonarnym który ta różnice wykrywa , dobra papuga nie raz wybronila kogoś z badania samym alkosensorem dlatego taka praktyka a nie inna