Opublikowano 10 Lipca 20196 l Witam moja pompa 0445 010 507 03l130755 to numery mojej pompy a kupiłem taka jak na zdj będzie to pasować
Opublikowano 11 Lipca 20196 l Będzie pasować, zakładałem taką u siebie i śmiga. Edytowane 11 Lipca 20196 l przez pitasss10
Opublikowano 12 Lipca 20196 l W dniu 8.07.2019 o 21:38, Góral65 napisał: Panowie pompę w baku też się wymienia do niej dostają się opilki
Opublikowano 12 Lipca 20196 l Są dwie pompki jedna w baku druga koło filtra do wymiany czy da się coś z nimi zrobic
Opublikowano 15 Lipca 20196 l Witam. Zapoznałem się dokładnie z padającymi pompami i wnioskuje, że główna przyczyna tego wszystkiego jest obrócenie się tłoczka z rolką która pracuje w poprzek wałka. Na zagranicznych forach jest masa zdjęć wyżłobienia w wałku właśnie przez obroconą rolkę, wtedy powstają duże opiłki metalu. Pompa z biegiem lat zużywa się i zawsze zobaczy się jakieś drobne pyłku metalu w filtrze paliwa. Dlatego najlepiej wymieniać filtr przy każdej zmianie oleju. Jeżeli zauważycie pojedyncze grubsze opiłki po odkręceniu zaworka na pompie, warto zdjąć czarną pokrywkę i odkręcić kopułkę na 4 torxy gdzie jest tłoczek z rolką oraz sprężyną dociskową. Wtedy można ocenić czy rolka była położona prawidłowo. Jak nie będzie najmniejszych wyżlobień to nie ma sensu wymieniać pompy.Na moim przykładzie wymieniłem pompę z 2009 przebieg 265 tys km na nowszą z 11.2018r o numerze 04L 130 755 E, dokładnie z tiguana. Mam silnik CAHA i wszystko chodzi jak należy. Postanowiłem rozebrać starą pompę, która w środku jest idealna. Poniżej fotki.Oczywiscie wyżłobienia będą widoczne na 2 punktach wałka. Edytowane 15 Lipca 20196 l przez Redus23
Opublikowano 15 Lipca 20196 l Swoją też sprawdzałem i też wyglądała dobrze zero śladów jak na twojej ale na palcach czołem drobinki metalu. U mnie był to dopiero początek więc opilkow jest bardzo mało nawet podczas czyszczenia baku i układu prawie ich nie ma. Ale jakieś są i są to metaliczne opilki
Opublikowano 15 Lipca 20196 l Najgorsze jest jak rolka się obróci wtedy już będzie wałek strugany cały czas. Jeżeli jest ułożone wszystko prawidłowo to z biegiem lat nagromadzą się drobne pyłki metalu. Na wielu forach wyczytałem, że jest to normalny proces zużycia tych pomp. Jeżeli ta pompa pracowała by w oleju to zużycie było by zupełnie mniejsze. A jak ktoś zatankuje benzynę to pompa odrazu wysiada.
Opublikowano 15 Lipca 20196 l 4 minuty temu, Redus23 napisał: Najgorsze jest jak rolka się obróci wtedy już będzie wałek strugany cały czas. Jeżeli jest ułożone wszystko prawidłowo to z biegiem lat nagromadzą się drobne pyłki metalu. Na wielu forach wyczytałem, że jest to normalny proces zużycia tych pomp. Jeżeli ta pompa pracowała by w oleju to zużycie było by zupełnie mniejsze. A jak ktoś zatankuje benzynę to pompa odrazu wysiada. U mnie był ułożony prawidłowo. Czyli jeśli przy normalnym użytkowaniu i tak są opilki to układ może tak pracować. Ja wymieniłem pompę tylko boje się że układu nie da cię dobrze wyczyścić ale jeśli opilki i tak w nim są to chyba nie ma się czego bać
Opublikowano 10 Września 20196 l Panowie jak odpowietrzyć szynę cr po wymianie zaworu? Nie chcę piłować na sucho.
Opublikowano 18 Września 20196 l czyli jeśli dobrze rozumiem to 1.to auta od 2012 roku nie mają już problemu z pompą? 2. Chcąc profilaktycznie sprawdzić, wystarczy zmierzyć ciśnienie na wtryskiwaczach i ewentualnie przeglądnąć wizualnie?
Opublikowano 18 Września 20196 l Witajcie! a niby dlaczego audi po 2012 roku nie ma problemu z pompą? przecież pompa jest prawie identyczna do dnia dzisiejszego.. każde auto z pompą BOSCH CP4 czy to mercedes, bmw czy opel czy cokolwiek innego jest narażone na takie coś. A dlaczego? a dlatego, spójrzcie proszę na instrukcję audi wymiana filtra paliwa co 60 tys km, i na wielkość filtra.. w końcu przepływ jest mniejszy i pompie zdarza się iść na "sucho".. reszty nie trzeba tłumaczyć.. jakość paliwa, naszego , innego czy zachodniego, nie każda jest wzorcowa. Garażowa wymiana filtra paliwa, a kto z nas pokusi się na odpowietrzenie systemu żeby pompa miała paliwo/smarowanie od razu. wiele z nas tego nie wie. a ilu z nas wogule zapomina o filtrze paliwa. ze to przecież nie olej, ale w obecnych silnikach gdzie jest wszystko o wiele bardziej precyzyjne ryzyko uszkodzenia pompy jest znacznie większe niż w starych poczciwych cp3, ale ekologia wymogła na nas czyściejsze spaliny wiec trzeba było dopracować układ wtryskowy i zbudować inna konstrukcję pompy na wyższe ciśnienie wtrysku, czytaj bardziej skomplikowaną i precyzyjniejsza. Ja mam auto od 130 tys km i filtr paliwa przy każdej zmianie oleju czyli co około 13 tys km, może przesada, jednak filtr kosztuje około 80zł a pompa 2.5 tys. ja swoją wymieniłem robiąc rozrząd, fakt, pompa kosztowała swoje, ale teraz znów mogę zrobić trochę km. defakto moja była czysta w środku, całej nie rozbierałem. Tak wiec kupując auto od zachodnich "przyjaciół" sami sobie odpowiedzmy na pytanie, jak i gdzie oni serwisują. możesz mieć szczęście i jeździć a możesz mieć pecha. Akcja po opiłkach w Niemczech kosztuje 6 tys euro w serwisie, w Polsce jeśli chcesz to uczciwie zrobić to też około 20 tys zł . a wartość przyzwoitego auta od 10 tys euro w górę.. Chcesz kupić auto, pomyśl i zainwestuj jeszcze w to ( na aledrogo są tańsze) i ciesz się eksploatacją.. pompa dotyczy każdego silnika diesla CR w grupie VAG, a i BMW i Mercedes i inni też mają podobny problem, trzeba tylko zgłębić temat, Czy pomogłem czy namieszałem? nie wiem, dbajcie o filtr paliwa i dobre paliwo to się opłaci, nie jesteście pewni, zmieńcie pompę Pozdrawiam Marcin
Opublikowano 30 Listopada 20196 l Pomogłeś, tylko że to nie cała prawda. Znam takich co wszystko robili według planu, tankowali gdzie trzeba a mimo to pompa się łuszczyła ostatnio w tdi z 2013r.Po prostu materiał do doopy. W mondeo tdci mk3 pompy firmy delphi padały jak muchy, zaś w mk 4 z systemem siemensa nie było problemów. Te marki które wymieniłeś mają wszystkie Boscha. Nie słyszałem żeby w Toyocie czy Mazdzie padła pompa, oczywiście pojedyńcze przypadki się zdarzeją. Kolega przejechał w megane 1,9 dci 300 tys. Km na niemieckim opale i auto do dzisiaj tyra, przy 160 było turbo do wymiany. Produkują tanio i z nsjgorszych materiałów żeby tylko gwarancję przetrzymało
Opublikowano 30 Listopada 20196 l przede wszystkim nie jeździć na rezerwie to głównie zabija te pompy
Opublikowano 30 Listopada 20196 l Moja teoria jest taka że drastycznie zmniejszenie siarki w paliwie jest powodem zacierania dię tych pomp. Siarka smaruje a jej redukcja powoduje że paliwo jest suche. Niby spełniia tam jakieś normy DIN i inne ale to nie jest ten diesel co kiedyś. Ekstremalnie odsiarczony i z dodatkiem do 7% biodiesla(oleju rzepakowego) jest ryzykiem dla pomp. Powinny być zrobione z innego materiału a tak nie jest. Wiem że Aral ma premium diesel bez dodatku biodiesla, tylko cenowo stoi w sprzeczności z zasadą :tankuję diesel i oszczędzam.
Opublikowano 28 Stycznia 20206 l Panowie, od którego rocznika problem z pompą paliwa nie występuje już ?
Opublikowano 31 Stycznia 20206 l Panowie posiadam Seata Exeo 2.0tdi CAHA. Ostatnio zaczął trochę dziwnie chodzić. Na zimnym hałasuje jakby z pompy wtryskowej paliwa. Odkręciłem regulator na pompie jest trochę drobnych opiłków na sitku. Na dole w samej pompie, w miejscu po sitku ani jednego opiłka. Kupiłem już nową pompę i regulator ciśnienia na listwę. Boję się trochę czy opiłki nie poszły dalej. W poniedziałek mam jechać do warsztatu, będę miał do przejechania jakieś 4-5km. Autem póki co kompletnie nie jeżdżę. Przy okazji skoro i tak będzie zdejmowany przód planuje wymienić od razu komplet rozrządu. Na blacie 384 000km. Dodatkowo zakupiłem jeszcze nowy filtr paliwa i nowy egr z przepustnicą bo te co siedzą są bardzo umęczone. Jakie rady, wskazówki, adaptacje po całej zabawie? Zmieniać bak? Ile jest pomp paliwa tych wstępnych / wspomagających. Jakie są ewentualne koszta tych elementów? Edytowane 31 Stycznia 20206 l przez adamm_85
Opublikowano 1 Lutego 20206 l Będziesz to robił sam czy mechanik? Adaptacji nie trzeba robić, za to wstępnie odpowietrzyć układ programem tak. Bak nie zmieniać tylko wypłukać porządnie, tak samo jak i cały układ musi być przepłukany, centymetr po centymetrze. Pompa jest jedna przed filtrem paliwowym (nr oem. 3R0906095A) Edytowane 1 Lutego 20206 l przez gruzin519