Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana Oleju Po Zakupie Samochodu Z 10W40 Na 5W40. Czy Można?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I na pewno uslyszales to od taryfiarzy :facepalm:

Kolego na forum jest temat w tej sprawie.

Lanie gorszego oleju do silnika z wiekszym przebiegiem to dopiero jest glupota. 10w40 jest gesciejszy ake na polce w sklepie nie mowiac juz co sie dzieje przy 100stopniach.

Ja leje tylko full a nie pseudosyntetyki czy polsyntetyki.

Jeszcze nie zdarzylo sie aby ktores auto nie zapalilo zima i nigdy z nich nie cieklo.

Opublikowano

najlepsze są teksty pseudomechaników : "panie syntetyk za rzadki,lej pan lepiej 10W40 bo się silnik rozszczelni" :decayed::polew:

Opublikowano

Witam zakupiłem własnie a4 z 1.8t 197tys

jezdzone było na castrolu 5W30 lać ten sam czy co proponujecie dzieki pozdro

Opublikowano

Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40

Opublikowano
  • Autor

Polecam Yes havoline 5/40 syntetyk

Opublikowano

najlepsze są teksty pseudomechaników : "panie syntetyk za rzadki,lej pan lepiej 10W40 bo się silnik rozszczelni" :decayed::polew:

kolego Rabbi z tymi pseudo mechanikami nie masz do konca racji bo chyba nie wiesz ze olej ful syntetyk ma wiecej środków myjących płuczacych ,które neutralizują nagar itp.oraz utrzymują wnętrze silnika w większej czystości od pół syntetyku czy mineral.... w porównaniu mineralny prawie tych środków już nie ma

poczytaj troszke o olejach

Opublikowano

sam poczytaj, bo widze że jeszcze zyjesz w PRLu w tym temacie

Opublikowano

panowie, niestety narynku mamy coraz mniej 100% syntetyków. W większości przypadków tylko etykieta nas o tym błednie informuje. Np. Motul nie ma już w ofercie w pełni prawdziwego syntetyku, nawet seria 300V ma domieszki estrów pędzonych z ropy. Zaczyna królować technologia syntetyczna i robione w niej półsyntetyki właściwościami zaczynają naśladować syntetyczne oleje. Niestety...zrobienie prawdziwego syntetyku na bazie estrów chemicznie zrobionych z gazu jest kosztowne...więc sięgnięto po ropę, tylko cena pozostała ta sama.

Opublikowano

czyli nie tylko ja oraz kolega rabbi musi poczytać o olejach??

Opublikowano

kolego Rabbi z tymi pseudo mechanikami nie masz do konca racji bo chyba nie wiesz ze olej ful syntetyk ma wiecej środków myjących płuczacych ,które neutralizują nagar itp.oraz utrzymują wnętrze silnika w większej czystości od pół syntetyku czy mineral.... w porównaniu mineralny prawie tych środków już nie ma

poczytaj troszke o olejach

kolego jeśli masz wątpliwości to załóż wątek i zapytaj czy komuś się silnik rozszczelnił po przejściu z 10W40 na rzadszy olej :facepalm: (nie licząc Fiatów 125p czy Polonezów)

Ja nie znam takiego przypadku odkąd mam styczność z auto serwisem i powiem więcej znam kilka osób które przytarły motor/turbinę na badziewiu zwanym półsyntetykiem 10W40 na własną prośbę.

Uszczelnianie za pomocą gnoju wewnątrz silnika nie jest ani prawdą ani dobrym pomysłem,także nie wierz w mity powielane przez przysłowiowego emerytowanego "pana Heńka" :wink:

Opublikowano

kolego złe mnie zrozumiałeś nie chodzi mi ze użyjesz syntetyku i zaraz beda przecieki itp poprostu półsyntetyk ma mniej środków myjących itp

Opublikowano

To jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia czy jesz kanapkę tylko ze smalcem, bądź z masełkiem i szynką to jedź ze smalcem. Tak samo i z olejem.

Silnik ma łatwiejszy rozruch na oleju syntetycznym zwłaszcza zimą, bo pozostałych parametrów nie odczuje zwykły zjadacz chleba, jest czystszym nie pozostawia takiego nagaru jak półsyntetyk.

Ja mam 300 i leję dalej oliwkę taką jaka ma być zalana i dedykowana do typu silnika 5W30.

Niestety jeszcze takie są czasy że przysłowiowych "Heńków" jest co nie miara, i to oni żyją epoką że jak auto ma więcej niż 200 tyś, to trzeba zalać 10W a może i nawet 15W.

Opublikowano

ok wiec przy nastempnej wymianie oleju płukanka i syntetyk nie wiem dlaczego ale jakoś przywiązałem sie do valvolaina

Opublikowano

I jeśli sprawuje Ci się ok na VALVOLINE to taki stosuj i nie zmieniaj, jest to jeden z lepszych olei silnikowych, i nie ma co skakać zmieniać itp. a płukankę jak najbardziej polecam.

Opublikowano

kolego złe mnie zrozumiałeś nie chodzi mi ze użyjesz syntetyku i zaraz beda przecieki itp poprostu półsyntetyk ma mniej środków myjących itp

Brak słów :facepalm:

Opublikowano

kolego Dev masz jakąś aluzje??Podziel sie prosze i swoimi spostrzeżeniami oraz uwagami nie jestem alfą i omega chętnie sie naucze czegoś nowego

Opublikowano

Nie róbcie śmietnika znowu, temat o olejach ma 180 stron i jest tam wszystko. BEX4 tutaj: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/4014-all-jaki-olej-silnikowy/ , tłumaczone tam było wiele razy. A co do przejścia na 5w to właśnie to zrobiłem, niestety nie dużo przejechałem więc sie za bardzo nie wypowiem. za jakieś 2-3 tys dam znać.

Opublikowano

A ja teraz zaleje sobie taki olej:

http://www.millersoils.co.uk/automotive/tds-automotive.asp?prodsegmentID=51&sector=Care

Ciekaw jestem czy będzie słychać przy odpalaniu łańcuszek. Bo na Motulu X-clean 5W40 przez pierwsze 5tyś km nic nie słychać i jest zerowy pobór a po tym przebiegu zaczyna być słychać i trzeba dolać troszkę.

Opublikowano

Nie róbcie śmietnika znowu, temat o olejach ma 180 stron i jest tam wszystko. BEX4 tutaj: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/4014-all-jaki-olej-silnikowy/ , tłumaczone tam było wiele razy. A co do przejścia na 5w to właśnie to zrobiłem, niestety nie dużo przejechałem więc sie za bardzo nie wypowiem. za jakieś 2-3 tys dam znać.

I teraz też mam czytać 180 stron? Wyczytałem co mnie interesuje na pierwszej tutaj więc - nie, dzięki :D

A do płukania coś konkretnego czy MILLERS styknie?

Opublikowano

Kolego 3r4 zadzwoń do tego sklepu: www.zmienolej.pl Na temat płukanek się dowiesz wiele. Sam się zastanawiam nad tym ale nie wiem jak mój silnik to zniesie.