Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] AVANT 1.8T - Czarny, ale z umiarem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Kolejny update w aucie

Po wymianie termostatu i płynu przyszedł czas na olej w skrzyni biegów (przyszłościowo kupiony też olej na przyszłoroczną wymianę ponieważ jest w dobrej cenie).
01 galon.jpg
Od jakiegoś czasu coś brzęczało przy ruszaniu - okazało się, że to osłona która wpadała w rezonans w okolicach 1400-1500 obrotów. Kupiona używka czeka na wymianę

02 oslona.png

Jutro auto oddaję do mechanika. Jak na foto widać: napinacz, łańcuch + uszczelki

03.jpg
05.jpg

Dodatkowo od lata śmigam z pękniętą gumą (przedziurawiła ją opaska, mimo poprawienia opaski nadal rzygało olejem, poza wizualnymi problemami nic się nie działo, ale że długo odwlekałem tę wymianę,  a że pracy przy wymianie gumy i przegubu jest tyle samo wolałem nie ryzykować i wpada nowy przegub zewnętrzny Lobro

04b.jpg
04.jpg

Do tego powoli czas doprowadzić felgi na zimę do porządku i schować je pod kocyk :d Kupiłem wheel gel+ od rrc i jestem pozytywnie zaskoczony (no może poza atomizerem :P )

06.jpg

Edytowane przez 3r4

Opublikowano

Widze praca wre na całego przed zimą :decayed: Bardzo dobrze :wink: dobry ten wheel gel +? Ja uzywam vampire liquid od adbl. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.11.2019 o 22:11, pezet202 napisał:

Widze praca wre na całego przed zimą :decayed: Bardzo dobrze :wink: dobry ten wheel gel +? Ja uzywam vampire liquid od adbl. 

J.w. jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o działanie. Nie ma porównania do zwykłej "marketowej" chemii (kiedyś na zwykłym płynie to nie dało się nawet dwóch felg wyczyścić bo brud od razu zasychał i było to irytujące :)
Jedyne co to ich atomizer jest fatalny i mam wrażenie, że 1/4 żelu leci na ziemię + ręka puchnie po kilku naciśnięciach... Kojarzę, że pisali o zmianie tego spryskiwacza, ale nie wiem czy trafiła do mnie już ta nowsza wersja czy jeszcze stara :/ 

Co do auta to wczoraj odebrałem od mechanika, teraz czeka mnie usunięcie w programie sai (o dziwo błąd był tylko raz zaraz po zamontowaniu ICka i już nie powrócił), usunięcie drugiej sondy (tutaj też zaskoczenie bo żadnego błędu na tym DP ze sportowym wkładem również nie mam, a na starym kacie wyskakiwało raz na ruski rok) no i wywalenie błędu od solenoidu (ten wyskakuje w trybie ciągłym, ale bez checka póki co).

Jedyne co, to jak odebrałem auto to mam wrażenie coś mocniej trzęsie, ale było już późno i straszna ulewa więc ciężko było stwierdzić. Może kiedyś bliżej 2022 :D wpadną w końcu oryginalne poduszki silnika bo te zamienniki od początku wydają się trefne i pod skrzynię nowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 12.10.2019 o 20:37, dekiel 13 napisał:

Teraz remap ?

Ok, trochę żem ściemnił i przy ostatniej wizycie razem z napinaczem wpadło nowe turbo hybrydowe i trochę większe wtryski :decayed:

t1.jpg

t2.jpg

Edytowane przez 3r4

Opublikowano

Szykuje się ładny przeciąg  :JC_fan: :thumbup1: Hybryda to dobra alternatywa, sam coś pomału myślę ale trójkę z przodu też by się chciało...:drool3:

Opublikowano
  • Autor

w porównaniu z serią auto teraz miażdży jaja :grin:
a tak poważnie to najbardziej zadowolony jestem z tego, że wymieniając kilka rzeczy (które muszą być wymienione z racji podnoszenia mocy) nic innego się nie posypało i silnik był w stosunkowo dobrym stanie i ładnie przyjął moc :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mini update - przyszła paczka z aliexpress z odrobiną chromowanego blichtru :drool3:

IMG_20200103_185530_HHT.jpg

A tak poważniej to kupiłem też zaślepkę i combi valve został wywalony. Teraz zostało tylko delikatnie przerobić przewód od eżektora i poprowadzić go pod grodzią żeby wywalić też niepotrzebną metalową rurkę z silnika.

IMG_20200103_192732.jpg IMG_20191214_104459.jpg

Wyjeździłem też starą benzynę, zalane pb98 i niedługo trzeba by było ogarnąć jakieś logi i może coś jeszcze da się poprawić :wink:

Edytowane przez 3r4

Opublikowano

Kolego 3r4,

Ładny projekt ?

Btw. Gdzie hybrydę i soft robiłeś ?

Wtryski które wkładałeś?

Gdzie stroiłeś auto i jaki finalnie wyszedł wynik ? 

Pozdrawiam ?

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, black4 napisał:

Kolego 3r4,
Ładny projekt ?
Btw. Gdzie hybrydę i soft robiłeś ?
Wtryski które wkładałeś?
Gdzie stroiłeś auto i jaki finalnie wyszedł wynik ? 
Pozdrawiam ?

Witaj black :hi:

Dzięki ;) Co do części jest to gdzieś rozpisane po temacie, ale turbina jest z turbospeca, z programem pomaga mi Łukasz13, wtryski to bosch 430cc. Co do strojenia to domyślam się, że będzie jakaś poprawka jeszcze bo miałem cały czas stare paliwo i musiałem wyjeździć cały bak.
Żeby jakieś konkretne liczby rzucać to musiałbym wjechać na hamownię, ale w logach jest około 200g/s i ewentualnie z tego można sobie przeliczyć.

Pozdrawiam :) 

Opublikowano

Fajny setup.

Ciekawe jak te hybrydy od Turbo Speca się sprawują ?

A w wolnej chwili zmierz go na hamowni ?

Powodzenia ?

Opublikowano

Myśle ,że 260 KM pęknie i to FWD. :banan:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Mikro update techniczny :D

Padnięte/przytkane n75 - wymienione na nowe z aso
Nieszczelność #1 wyeliminowana przy okazji kolejnych logów
z N'ką dokupiłem kilka pierdółek m.in. bagnet ponieważ ten z allegro przekłamywał trochę stan
Nieszczelność #2 którą ciężko nazwać nieszczelnością bo zerwało rurę z turbiny. Powoli dopada mnie chyba wszystko po kolei zw. z podnoszeniem mocy :lol::facepalm:
wczoraj też bawiłem się podciśnieniami i dv'ka podpięta do kolektora z ominięciem n249

n75.jpg bagn.jpg

Z dodatkowych pierdółek to padł panel sterowania szybami, kupiłem kiedyś trochę różnych przycisków i w sumie okazało się że x4 pasuje p&p do x2 okien więc dokupiłem póki co zajechaną rączkę i pomalowałem. Będzie trzeba kiedyś zrobić szyby tył w takim wypadku...

szyb.jpg

niedługo cd... :guma:

Edytowane przez 3r4

Opublikowano
8 godzin temu, 3r4 napisał:

wczoraj też bawiłem się podciśnieniami i dv'ka podpięta do kolektora z ominięciem n249

Kawał dobrej roboty odwaliłeś, im mniej dziwnych połączeń tym mniej problemów z nieszczelnościami. 

Ale ten n249 to bym zostawił. Raz ze zabezpiecza przed przeładowaniem a dwa poprawia spool po zmianie biegów :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.05.2019 o 22:53, 3r4 napisał:

Jaram się jak pochodnia ?. Wpadły listwy z S4, po bojach ze swoimi oem, później super tjuningowymi purami i ostatnio zwrotami do rzetelnych sprzedawców... Mam! 

Czekam na jeszcze jeden element układanki, który miał być w piątek, ale dostawca zawalił. Więc może w przyszłym tygodniu :P 

IMG_20190511_192349_HDR.jpg

Felgi odebrane z zakładu. było kilka przebojów bo okazało się, że dwie były porządnie spawane (oczywiście jak kupowałem to były proste, niespawane itp. itd., a dopiero kwiaty później wychodziły) także musiałem dokupić kolejne dwie sztuki tak, żeby nie jeździć na jakiejś rzeźbie przez co renowacja się troszkę przedłużyła...

Jak było i jest teraz :guma:

felen1.jpg

felen2.jpg

Dodatkowo rok temu wymieniłem opony na jednej osi, w tym roku dołożyłem nowe na drugą. Także oponiarsko mam spokój na kilka lat :D 

Z małych bajerków to bawiłem się też i zamontowałem dodatkowy zegar :) 

gr1.jpg

Edytowane przez 3r4

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Dawno mnie tu nie było, więc robię mini update cz.1 bo z cz.2 nadal walczę przez kilku mechaników...

1. Do auta wpadły stabilizatory P+T z RS6 B7 + gumy i obejmy

IMG_20200703_151235.jpg

2. Przegub zewnętrzny Lobro który był wymieniony ok. roku temu posypał się kilka miesięcy temu i przy skrętach sobie radośnie stukał jak szalony... Wymieniłem testowo na używaną półoś (miejsce pracy parking bo j.w. problem z mechanikami :whistling:)

122493107_980283519126579_7556313957287737418_n.jpg

3. Miłego popołudnia wróciłem do auta i zastała mnie niespodzianka... Kupiłem cały komplet króciec, uszczelki, płyny itp., ale na razie testowo wymieniona sama uszczelka i trzyma. Stara uszczelka była totalną plasteliną :thumbdown:

120704138_729274367626330_4719072288962120141_n.jpg IMG_20201003_174722.jpg

Edytowane przez 3r4

Opublikowano

Czuć poprawę na tych stabilizatorach z rs'a? 

Kurde, aż dziwne że lobro tak szybko padło... 

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, kamil-vag napisał:

Czuć poprawę na tych stabilizatorach z rs'a? 

Kurde, aż dziwne że lobro tak szybko padło... 

ciężko mi się wypowiadać jeszcze bo auto od 3 miesięcy jest mało używane i trochę uziemione. Jak już jeżdżę to małe odległości po mieście i dziadkowo. Mam nadzieję, że w tym tygodniu ogarnę już "cz.2" na gotowo i auto trochę odżyje :D 

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie do końca jeszcze wyszło tak jak powinno, ale update cz.2

Latem auto zaczęło się dziwnie zachowywać, po wjechaniu w studzienkę miałem wrażenie, że przesuwał się tył. Pojawił się też głuchy stuk przy ruszaniu/hamowaniu w okolicach prawego tyłu. Mechanik podniósł auto i oczywiście w zawieszeniu z tyłu nic nie znalazł, dobrze że byłem w pobliżu bo rzuciła mi się w oczy pęknięta sprężyna :grin: i to już tak, że kawałek odpadł i zaklinował się pomiędzy zwojami. Auto kupiłem na jakimś bieda gwincie (prawdopodobnie TA beton ;) ) i wybór był między ori amortyzatory i eibach, a innym gwintem. Z racji tego, że przez kilka lat jeździłem na podobno najgorszym szrocie, czego nie kupię i tak będzie lepiej... Więc padło na MTS'a tzw. "gold" na sprężynach eibacha - chyba głównie skłoniło mnie to, ze w razie czego, jest na miejscu wybór części zamiennych, a nie trzeba później tego wysyłać do jakiś fachmanów na regenerację.

Poza gwintem wpadły też nowe poduszki do amortyzatorów P+T i nie napisałem poprzednio łączniki stabilizatora tył oraz różnie nazywane wahacz/drążek/łącznik zawieszenia x2 od meyle (lem już tego elementu nie produkuje jak się okazuje). No i po zakupie tego zaczęła się moja 3 miesięczna gehenna z mechanikami, którzy przekładali wizyty, nie robili tego co mieli zrobić, psuli, nie odbierali telefonów itd. itd. :facepalm: 

IMG_20200703_153244.jpg

IMG_20200703_154241.jpg

Oczywiście zaczęły się też kolejne problemy jak popsuty gwint w mocowaniu przedniego amortyzatora (wymiana na inny), zapieczona śruba mimośrodowa i tuleje w prawym tylnym bananie (nowe), no i 4 wizyty u dwóch mechaników, żeby wyregulować tylne zawieszenie... Oczywiście nikt sobie z tym nie poradził i sam musiałem kupić ściągacz i to ogarnąć :whistling:

123178883_1959603690849485_1597695072677281263_n.jpg

Auto wygląda teraz tak (fotka taka trochę z zaskoczenia), ale innego nie mam. Jest na pewno niżej niż poprzednio i niestety tył jest już praktycznie na maxa podniesiony w górę, przód wyrównałem do tego co się udało z tyłu. Po mechanikach nie dało się tym jeździć, na każdej nierówności prawie gdzieś czymś tarłem, a z pasażerem z tyłu to prawie szlifowałem metal na tylnym błotniku ;) 

auto_n.jpg

Autem byłem w czwartek na geometrii, nie mogli ruszyć tylnych regulacji (dłuższe mimośrody). Także prawdopodobnie niedługo kolejne zakupy i geometria podejście 2. Plus w piwnicy czekają już kolejne graty na montaż :guma:

Edytowane przez 3r4

Opublikowano

Powiedz co masz za oponki, widze, ze Barumki ale dokladnie jakie? Jak oceniasz jazdę na nich? Pytam się bo przymierzam zakupić na lato a tez ciekawie wyglądają na feldze :wink:

Opublikowano
  • Autor

tak, na lato kupiłem barumy, ale jednego roku 2 szt. 3hm, a kolejnego był już nowszy model, więc 2 szt. 5hm. Jeszcze ich nie ściągałem, więc jeżeli chodzi o żywotność to się nie wypowiem. Przy zakładaniu wulkanizatorzy nie narzekali na nic, na moją jazdę są spoko, w zakrętach jakoś nie piszczą, startowanie na mokrym tragedia, ale to już bardziej wina auta i złych nawyków. Przez dwa lata nie miałem problemów, może raz jakiś mały aquaplaning ale droga z dużymi koleinami, wyprzedzanie no i dużo wody w koleinie. Nie było nic strasznego, ale lekko niepewnie - pytanie jak by się zachowało auto na innych oponach? Nie wiem...