tomaszu Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 Kto z Was zastanawia się czasem nad ekologią? Nad tym, żeby nie kupować samochodów z dużymi silnikami, nie brać bezmyślnie torebek foliowych ze sklepów itp..? Co robicie, żeby dbać o środowisko? Jak segregujecie śmieci? Zapraszam do dyskusji. http://www.zm.org.pl/?a=nie_smiece-dekalog
Kolkov Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 Ja segreguję śmieci (szkło, plastik, makulatura, a resztki do ogólnego kontenera) i nie używam torebek foliowych ze sklepu tylko te wielokrotnego użytku, dodatkowo wyjeżdżając na dłużej wyłączam wszystko z prądu i nie zużywam niepotrzebnie energii oraz nie wywalam bez sensu śmieci na ulice (dlatego mam zawsze pełno papierków w samochodzie), a jeżeli chodzi o silnik to rozważam wyjeb... katalizatora
krzyniek Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 rozważam wyjeb... katalizatora ekologiczne myślenie się wyłączyło :gwizdanie:
freon Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 Też segreguję śmieci jak jestem we Wrocławiu... ale w moim rodzinnym Szczawnie Zdroju nie ma ani jednego eko śmietnika (były ale ludziom przeszkadzał dźwięk wyrzucanych butelek). Rozumiecie? Szczawno Zdrój, uzdrowisko... i zlikwidowali segregację... A co do obecnej mody anty polietylen to pewnie nie wiecie, że w białych rękawiczkach, sklepy przerzucają na nas koszt opakowania. Też używam wielorazowych, mocnych toreb, ale te folie nie są złe... są lepsze niż papier, ale pod jednym warunkiem - wyedukowane społeczeństwo. Bo fakty są faktami: - foliówka żyje 7-10 razy (tyle razy można ją przerobić) - papierówka do 3 razy - koszt produkcji polietylenu o wiele tańszy - wtórne przerobienie polietylenu o wiele prostsze i wymagające mniej energii - jednak sama się nie wrzuci do pojemnika z plastykiem... Natomiast IKEA co ma zasadzić milion (?) drzew, nie zasadziła jeszcze ani jednego (oficjalne info z lipca w radiostacji), a jeżeli już zasadzi to wg leśników i tak przyjmie się około 30% z tego co posadzą (to naturalne). Ekologia jest dobrą sprawą, lecz nie sama w sobie, ale wtedy gdy stosują ją ludzie. Wiele Polaków wogóle nie ma ekologicznych nawyków. To boli.
marcelomattsoy Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 ja mam ekologiczny kolor samochodu. Piękna zieleń Staram się jak mogę. Używam auta w razie najważniejszych potrzeb, klima rzadko, śmieci - kurde jak widzę jak śmieciarki "segregują" te kontenery to olaBoga - segreguję Również oszczędzam energię kiedy nie ma mnie w domu. Ale jest szczegół, na który mało osób zwraca uwagę. Wykorzystanie wody. Sporo ludzie nie zakręca wody przy myciu zębów, goleniu, a branie prysznica to też marnotrawienie wody:) aha i jem eko żywnośc. Kupuję mniej, bo ten shit jest starsznie drogi, ale jem zdrowiej. Smak takiej żywności jest wspaniały.
dawkol-d1 Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 Segreguję śmieci, jeżdżę rowerem i używam toreb ekologicznych- te z lnu. Co do tej mody na ekologiczne torebki, to sklepy jeszcze na tym dodatkowo zarobią, ale lepsze to niż foliówki, które się rwą jak wsadzi się do nich napój i 2kg cukru . Kiedyś babka u nas w markecie zrobiła awanturę, bo chciała nową jednorazówkę na wędliny, bo ta w którą jej te wędliny na dziale mięsnym wrzucili jej nie odpowiadała < to już raczej było przegięcie . p.s. Co do zabierania tych posegregowanych śmieci, to fajne akcje są jak przyjeżdża ciężarówka z HDSem i wrzuca wszystko na jedną pakę :> Wiem, że to idzie później do segregacji jeszcze raz, ale fajnie to wygląda- ludzie segregują odpady, a i tak wszystko leci do jednej ciężarówki.
pet3r Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 najbardziej przewrażliwiony jestem na bezsensowne używanie światła i wody. wchodząc w nocy do domu nigdy nie włączam światła, gaszę je ciągle po domownikach, wodę zakręcam zawsze, gdy nie potrzebuję - biorąc prysznic używam jej tylko przy opłukiwaniu się, myjąc zęby też ją zakręcam co do reklamówek - na studiach chodziłem do marketu z własnymi reklamówkami, w domu nie robię zakupów ale jeżeli kupuję coś małego to zawsze biorę to w rękę i wrzucam do auta. nie czaję ludzi, którzy biorą reklamówkę dla fajki i napoju po czym fajki chowają do kieszeni a reklamówkę wyrzucają przy pierwszym odkręceniu butelki... dzięki temu z czystym sumieniem mogę jeździć swoim samochodem
Reggi Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 Używam toreb na zakupy wielekrotnego użytku ..śmieci nie segreguje bo w bloku nie mamy oddzielnych pojemników Co do aut ..nienawidze tych ekologicznych i ekonomicznych ( na to drugie jestem zmuszony)... jeździłem Toyotą Prius kolego ..to tak jakby sie pocinało na suszarce do włosów Nie śmiece na ulicach ..dlatego mam sajgon w aucie
krzyniek Opublikowano 22 Września 2008 Opublikowano 22 Września 2008 ja mam taki składany koszyczek i jak idę do marketu to go zabieram, jak mam mało rzeczy (zazwyczaj ok 3 czekolad i napój) to pakuję w kieszeń i byle do auta a w aucie podobnie jak kolega mam sajgon
freon Opublikowano 10 Października 2008 Opublikowano 10 Października 2008 A znacie jakieś dobre namiary na miejsca (akcja ogólnopolska, bo do Trójmiasta nie pojadę), gdzie za friko zabierają np ode mnie kilka litrów zużytego oleju? Bo mam kilka butelek w garażu, nie chciałem go wylewać i tak jakoś się nazbierało, a dziś zaczął mnie denerwować, bo ile jeszcze mogę o trzymać.
marian1960 Opublikowano 10 Października 2008 Opublikowano 10 Października 2008 środowisko zapożyczyliśmy od naszych wnuków,należy je oddać (minimum)w takim samym stanie. pzdr.
Reggi Opublikowano 10 Października 2008 Opublikowano 10 Października 2008 Ostatnio mile sie zaskoczyłem ..w Mini Markecie "Piotr I Paweł " są do wyboru dwa rodzaje toreb..zwykłe foliowe reklamówki i torby papierowe napisem " gardze plastikiem " O dziwo ..torby papierowe okazały sie trwalsze od foliowych
domjenick Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 bardzo spodobal mi sie pomysl na ten watek,jesli o mnie chodzi ,to segreguje smieci-w angli jest to bardzo popularne,nawet nie wiem kiedy zaczalem,ale robie to i bede,bo moze w jakims drobnym stopniu pomoge naszej planecie,... co robie-w domu ,tak,jak Piotrek biegam za wszystkimi i gasze swiatla,mimo energooszczednych zarowek,preferuje prysznic,zamiast kapieli w wannie(mniej wody sie zuzywa),przed zima sprawdzam szczelnosc drzwi i okien,na noc zawsze wszystko wylaczam,tutaj sa takie gniazdka z wylacznikami,zeby nie zostawiac sprzetu RTV na tzw czuwaniu... ...a z drugiej strony zanieczyszczam srodowisko oparami z wydechu,bo jezdze wszedzie autem,nawet male odcinki,a nawet jade na miasto,tylko po to,zeby sie przejechac-kosztuje mnie to o polowe wiecej,bo gdybym jezdzil tylko po to,czego potrzebuje-jezdzilbym mniej...
letallec Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Ja do ekologii mam podejście jak chłopaki z TOP GEAR
Yelo Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Sprzęt RTV na czuwaniu zużywa poniżej 1W mocy... Czyli cały rok pracy na Standby potrzebuje tyle energii co 6h pracy elektrycznego piekarnika... Kolejna rzecz, którą się promuje, chociaż nie ma najmniejszego znaczenia.
domjenick Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Sprzęt RTV na czuwaniu zużywa poniżej 1W mocy... Czyli cały rok pracy na Standby potrzebuje tyle energii co 6h pracy elektrycznego piekarnika... Kolejna rzecz, którą się promuje, chociaż nie ma najmniejszego znaczenia. ...przeliczajac to na fundusze,jakie pozniej musisz przeznaczyc na rachunek-zacznie miec...
OLO_GDA Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Ja do ekologii mam podejście jak chłopaki z TOP GEAR ja tez piekne wyliczenie kiedys robili. np. najbardziej ekologiczny samochod z japonii, w trakcie swojej podrozy promem do europy wieziony jest promem ktory w trakcjie tej jednej podrozy emituje wiecej dwutlenku wegla niz auta ktore wiezie wyemituja go przez cale swoje zycie a np. ekologiczny Prius jest napedzany bateriami ktore produkuje sie w fabryce ktora zniszczyla calkowicie zycie w obrebie 5 kilometrow od fabryki bo tyle kwasnych deszczow spowodowala. itp itd. miu sie wydaje ze samoloty, statki itp to zaneiczyszczaja srodowisko w takiej skali ze nasze autka juz kompletnie nic nie zmieniaja. i te wszystkie normy to robienie z ludzi wala i udawanie ze sie cos robi dla planety.
xavier Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 mi się ekologia kojarzy z ekoterroryzmem... i z ekoterrorystami zrobiłbym to samo co należy zrobić z (tu sobie wypełnić) czyli: za stodołę i rozstrzelać.
domjenick Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 mi się ekologia kojarzy z ekoterroryzmem... i z ekoterrorystami zrobiłbym to samo co należy zrobić z (tu sobie wypełnić) czyli: za stodołę i rozstrzelać. ...my tu bardziej o tym gdzie polozyc puszke,albo pusta butelke po piwie-ze strzelaniem za stodola- to tylko do kartonowych pojemnikow i z wiatrowki...
Rekomendowane odpowiedzi