kreczi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witam, nie wiem czy temat założyłem w odpowiednim miejscu, jeśli nie to przepraszam. Wiec mój problem wygląda tak, kiedy dni zrobiły się chłodniejsze to przednia szyba zaczyna mi parować, a dokładniej kiedy wchodzę rano do auta jest wszystko ok, po odpaleniu silnika przednia szyba zaraz zachodzi (para) muszę czekać aż silnik złapie trochę temperatury wtedy to zjawisko ustępuje. dodam ze filtr kabinowy mam nowy płynu chłodniczego nie ubywa. macie może jakiś pomysł? 1
jacek70 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zobacz co będzie jak umyjesz szybę od środka dobrym płynem do mycia szyb. Często jest przyczyną tłusta szyba.
kreczi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dobrym to jaki masz na myśli :-D
jacek70 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Użyj domowego płynu Clin do mycia okien. Bardzo dobrze myje.
przemoskubany Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 też mam to samo od czasu do czasu i mycie pomaga..
kreczi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2014 no to zobaczymy, dziwi mnie ze większość a nie ma (widząc na parking pod praca)
Grzehu Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 a może obieg wewnętrzny jest ciągle zamknięty ?
kreczi Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Patrzyłem klapki są otwarte. I reagują na otwieranie i zamykanie. A jak macie ustawiona klimatyzacje np econ czy może auto lub jakaś inna konfiguracja?
niestandardowy Opublikowano 18 Grudnia 2014 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Objawem parujacych szyb moze byc wlasnie zapchany filtr kabinowy ( ten na podszybiu ) zerknij tam i zobacz czy czasem ci sie woda nie zbiera pod akimulatorem ( zapchane odplywy ) Ja mam w sumie zawsze klime ustawiona na auto...
greg2505 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zostaw włączone na auto ,w zimę i tak klima się nie włączy,nie wiem wogóle po co włączać econ
kreczi Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dzięki za radę zrobię tak jak mówicie czyli włączę napisać "auto" i zobaczymy. A co do odpływow są ok I te auto nic nie daje :-( brak słów I auto nic nie daje :-(
jacek70 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 A płynu Ci nie ubywa ? Może coś z nagrzewnicą?
kreczi Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Nie jest ok. Trzyma stan. Tez miałem taką sytuację w passacie. I też nie mogłem sobie poradzić. Tylko wlacze silnik po nocy i chwilka i szyba zachodzi. Jak złapie temp zjawisko ustępuje
Fr0styyy. Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Też mam taki problem. Czasami jak wchodzę do samochodu, to na szybie przedniej (na bocznych mniej) jest po prostu skroplona woda, nie sama mgła a kropelki wielkości 0.05mm. Nie wiem, czy to jest taka różnica temperatur, czy co, najgorzej jak jest duża wilgotność na dworze. Zresztą podczas jazdy też uwielbia zaparować, trochę się z tym już uporałem (wymieniłem silniczek klap od tej od świeżego powietrza) i jest lepiej, ale nie zmienia faktu, że muszę dawać nawiew na 6-7kresek żeby szyby nie zaczynały znowu parować... W mieście nie ma problemu, dopiero od wyższych prędkości jest kibel, lel.
kreczi Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2015 ale jak jak ja wchodze do auta jest ok, problem pojawia sie po odpaleniu auta ( kilkadziesiat sekund gdy silnik chodzi)
rav85 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Też mam taki problem. Czasami jak wchodzę do samochodu, to na szybie przedniej (na bocznych mniej) jest po prostu skroplona woda, nie sama mgła a kropelki wielkości 0.05mm. Nie wiem, czy to jest taka różnica temperatur, czy co, najgorzej jak jest duża wilgotność na dworze. Zresztą podczas jazdy też uwielbia zaparować, trochę się z tym już uporałem (wymieniłem silniczek klap od tej od świeżego powietrza) i jest lepiej, ale nie zmienia faktu, że muszę dawać nawiew na 6-7kresek żeby szyby nie zaczynały znowu parować... W mieście nie ma problemu, dopiero od wyższych prędkości jest kibel, lel. U mnie zaczęła się skraplać przy słupku kierowcy i w lewym dolnym rogu , ale po wymianie przedniej szyby ;/
elmer80 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzięki za radę zrobię tak jak mówicie czyli włączę napisać "auto" i zobaczymy. A co do odpływow są ok I te auto nic nie daje :-( brak słów I auto nic nie daje :-( Nie musi być na "auto".Możesz regulować wszystkie nastawy jak chcesz oprócz "econ". Gdy "econ" się nie świeci działa osuszacz co pomaga pozbyć się wilgoci oraz elektryczna nagrzewnica która przyspiesza nagrzewania wnętrza. W Twoim przypadku sprawdź filtr kabinowy oraz wykładzinę podłogi. Pomacaj dokładnie czy jest sucha. wysłane z Commodore 64
lukaszq Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Podpinam się pod problem, ja dodam że mi praktycznie wszystkie szyby parują, dopiero jak przejadę chwilę z otwartymi lekko popuszcza a tak to zbiera się nawet woda na szybach, obojętne czy jadę na włączonej klimie czy nie, filtr wymieniłem na węglowy, muszę sprawdzić odpływ pod aku, coś jeszcze? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez lukaszq
Rekomendowane odpowiedzi