Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzegło i dwumasa w 2.0 ALT - wymiana ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mechanik mówił, że jak się trochę pojeździ to się układ jeszcze odpowietrzy

kurde skąd się tacy mechanicy biorą? spróbuj z kimś odpowietrzyć wysprzęglik ewentualnie grawitacyjnie to zrób.

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
kurde skąd się tacy mechanicy biorą?

co raz to więcej takich !

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, skąd kupić komplet ? Piszecie o cenach i firmach, których nie ma na allegro, a jedyny pewny nowy komplet od LUKa jest u sprzedawcy, który ma urlop.

Opublikowano

Audi a4 b7 ALT 120tys przebiegu i komplet do wymiany. Takze nie ma reguly czy jest to 100tys czy 300tys.... kola w benzyniakach tez padaja bez konkretnej przyczyny.... 

Opublikowano
7 godzin temu, amator34 napisał:

kola w benzyniakach tez padaja bez konkretnej przyczyny.... 

Styl jazdy ma bardzo duży wpływ na  żywotność dwumasy i całego sprzęgła więc główną przyczyną takiego stanu rzeczy są użytkownicy auta. Ten przebieg 120tys to mocno podejrzany ale to pozostawmy bez komentarza :)

Opublikowano

No tak, styl jazdy. Jeżeli ktoś jadąc na 5 biegu i obroty ok 2tys (lub poniżej) i nagle wciska gaz do oporu bo chce wyprzedzić to dwumas szybko padnie. Do delikatnego rozpędzania to może jeszcze. No chyba, że ruszacie z piątki? :)

Edytowane przez aiwer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak czytam ten wątek... i wygląda na to, że padła mi dwumasa... autem telepie na wolnych obrotach i podczas przyspieszania. Problemy z silnikiem wykluczone (zresztą był wymieniany silnik i dużo osprzetu przy okazji) ale dwumasa i sprzęgło od nowości to samo, a auto ma najechane 300kk i nie wiem ile było kręcone :) 

U Was też tak trzęsło całą budą jak padła dwumasa? - dodam że mam 2.0 ALT

Edytowane przez Kary

Opublikowano

U mnie wcześniej skapitulowało sprzęgło i zaczęło się ślizgać. Aczkolwiek też było trochę czuć przy dynamicznej zmianie biegów jak stukało.  Weź Luka jak coś.  Albo mechanik coś popierdzielił albo Sachs ma u mnie bardzo słaby docisk i łapie wysoko. W każdym razie średnio zadowolony jestem z wymiany. 

Opublikowano

Sprzęgło to ogólnie łapie wysoko w tych samochodach więc to nie wina słabego docisku tylko tak poprostu jest.

Opublikowano

Bez przesady, jak było zamontowane nowe, to przez jakiś czas palec podniosłem i jechało, co wkurzało w drugą stronę... 

Opublikowano

Wymieniłem u siebie dwumasę i sprzęgło (komplet LUKa) Wibracje ustały, a samochód chodzi bardzo ładnie. Wbrew obiegowym opiniom, że w tym aucie sprzęgło łapie wysoko u mnie tak nie jest. Sprzęgło po wymianie łapie troszkę poniżej środka wysokości. Chodzi bardzo miękko, bez żadnych oporów. Przed wymianą, czyli jak sprzęgło było w kiepskim stanie faktycznie łapało wysoko. 

Opublikowano

Wysoko to pojęcie względne :)

U mnie łapie powiedzmy 3/4 odległości od wciśniętego pedału.

• 2 lata później...
Opublikowano

Jak jest z wymianą dwumasy na jednomas? Czy coś trzeba jeszcze wymienić czy tylko kupuje kompletne sprzęgiełko na jednejmasie, podmieniam i będzie hulać?

Opublikowano

Jeśli kupujesz gotowy kit typu valeo to wszystko w zestawie jest. Jeśli dobierasz ze starszych modeli grupy vag, gdzie był jednomas, to trzeba kupić dedykowane śruby do docisku i koła zamachowego, bo są krótsze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.02.2020 o 08:47, przem8 napisał:

Jeśli kupujesz gotowy kit typu valeo to wszystko w zestawie jest. Jeśli dobierasz ze starszych modeli grupy vag, gdzie był jednomas, to trzeba kupić dedykowane śruby do docisku i koła zamachowego, bo są krótsze.

Dzięki. Kupie jednomas bodajże Valeo. Komplet za tysiaczka. Ogólnie dwumasa na dzień dzisiejszy pracuje tak jak na filmie ? szarpanie przy zmianie biegów jest okrutne. 

Opublikowano

Przy jednomasie będą wibracje

Opublikowano

Mam jednomas w a3 z 1,8t od ponad 40tys i jazda bajka, niczym się nie różni od jazdy na dwumasie. Może w silnikach wzdluznych jest inaczej ale wątpię.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

ba. znam tych co mają w 1.9 tdi jednomas i nie narzekają. w 1.8T jednomas to bardzo dobry zamiennik dwumasy. po co ładować tyle siana ;) jak już to na zamówienie specjalne obite kevlarem pod większe moce ;) chociaż taki jednomas też swoje zniesie