Lenio21 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Opublikowano 22 Stycznia 2015 witam. szakałem i w sumie nic w 100 % nie mogłem znaleźć. Mianowicie jakie są procedury przy pomiarze ciśnienia w cylindrach w silnikach PD. Mierzyłem u siebie i teraz nie wiem co jest nie tak, że takie wyniki mi wyszły. mogłem zrobić błędy, o których napiszę ale czy aż takie znaczenie miały? wyniki u mnie to kolejno ( od pierwszego cylindra ) : 39, 43, 41, 42 bary Pomiaru dokonałem: przyjechałem do Kolegi z rozgrzanym silnikiem do 90 C. Chwilę pogadaliśmy no i zabraliśmy się za rozbieranie. Przy próbach jak kręciłem rozrusznikiem, wskazówka na temp podnosiła się ponad 60C. Myślę, że ok 70 C było. Nie odpinaliśmy nic co związane z paliwem ( bezpieczniki, listwa itp) Aku dobre, rozrusznik też w porządku. Pomiaru już nie powtarzaliśmy, bo dopiero w domu jak zacząłem szukać prawidłowych wartości ( 20-24 bary) to trochę mnie wprawiło w zakłopotanie. o co chodzi?
piotrek9055 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Opublikowano 25 Stycznia 2015 odetnj paliwo i będzie prawidłowo
Lenio21 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2015 odetnj paliwo i będzie prawidłowo a jak w ATJ bezpiecznie odciąć paliwo? wystarczy bezpiecznik od pompy paliwa? czy jeszcze jakas wtyczka od listwy?
piotrek9055 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 po odpięciu kostki z tyłu głowicy tej od pompek paliwo chyba nie bd podawane a dla pewności wyciągnij bezpiecznik i ściągnij wężyk zasilający pompę vacum
Dev Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zimny silnik i zdjęty waż z kolektorema ssacego
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zimny silnik i zdjęty waż z kolektorema ssacego masz na myśli warunki pomiarowe? czyli silnik diesla zimny? ech każdy inaczej... znasz może prawidłowe wartości dla ATJ?
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zawsze mierzy sie na zimnym silniku. Napisz jeśli możesz wszystkie warunki dla ATJ, aby wykonać prawidłowy pomiar ciśnienia? No i te wartości...
pawelone28 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zawsze mierzy sie na zimnym silniku. wszystkie mądre książki i poradniki boscha podają pomiar ciśnienia na nagrzanym silniku do temperatury ok. 80 C , ja tego się trzymam , nawet w instrukcji przyżądów pomiarowych jest że na ciepło
Dev Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 To wykrec świecę zarowa na ciepło. Latwo ukrecic. mierzenie cisnienia na zimny silnik daje faktyczny wynik. Na cieplym te wartosci będą o 3-4bary wyższe.
pawelone28 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 To wykrec świecę zarowa na ciepło. Latwo ukrecic. mierzenie cisnienia na zimny silnik daje faktyczny wynik. Na cieplym te wartosci będą o 3-4bary wyższe. tyle że producenci podają wartości ciśnień sprężania na ciepło a kompresji na zimno nas interesuje ciśnienie pracy a to jest miarodajne tylko przy temperaturze 60-90 C a świece oczywiście zawsze luzuje na zimno wykręcam czyszcze gwinty i montuje później pomiar na ciepło a dokręcanie na zicher po ostygnięciu
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 ok zmierze na zimnym i na ciepłym. Jakie wartości są książkowe dla ATJ ? I jakie warunki należy zachować? oprócz temperatury silnika. Otwarta przepustnica ( pedał gazu do oporu )? Odcięte paliwo ( bezpiecznik plus wtyczka czy tylko bezpiecznik ) ?, Wszędzie coś ktoś dopisuje i ciężko to poskładać do kupy. Świece ostatnio wykręcałem na ciepłym i bez problemu szło. Tylko pomiary dziwne wyszły;/
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 po odpięciu kostki z tyłu głowicy tej od pompek paliwo chyba nie bd podawane a dla pewności wyciągnij bezpiecznik i ściągnij wężyk zasilający pompę vacum bezpiecznik to 28 ale nie mogę znaleźć tej kostki... ktoś poratuje fotografią? no i który wężyk jest zasilający dla pompy vacum? układ się nie zapowietrzy? Sorki za chyba banalne pytania ale uczę się tego silnika dopiero.
piotrsob1 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wystarczy jak do pomiaru odłączysz wtyczkę z tyłu głowicy (koło vacum pompy). Bez zasilania cewek pompowtrysków na pewno paliwo do cylindrów nie zostanie podane manometr popsuty, bo wynik nierealny Jak pompki podawały paliwo do cylindrów w czasie pomiaru, to wynik wcale nie dziwny
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wystarczy jak do pomiaru odłączysz wtyczkę z tyłu głowicy (koło vacum pompy). możesz zdjęciem poratować? Bo pewnie znajdę tam ze dwie wtyczki,,, http://i159.photobucket.com/albums/t141/kolcz7/17042011470-1.jpg tu gdzieś ją widać? albo tu http://turbodiesel.hswg.pl/wp-content/uploads/2013/07/pompa_tendemowa.jpg
piotrsob1 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Zaznaczona na czerwono ( trochę słabe zdjęcie ). Obracasz w lewo i powinna się wypiąć . Edytowane 28 Stycznia 2015 przez piotrsob1
Lenio21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zaznaczona na czerwono ( trochę słabe zdjęcie ). Obracasz w lewo i powinna się wypiąć . już mi się widniej robi dzięki dorzucam jeszcze wartości wg książki Sam Naprawiam 2,5 - 3,1 MPa dla nowych silników 1,9 MPa wartość minimalna temperatura oleju silnikowego min.30C
lukaszooo Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Przy 25 barach jest juz słabo. Przy 19 barach to juz trup. Wazne aby miedzy cylindrami nie było dużych różnic.
Lukasz_N Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 tyle że producenci podają wartości ciśnień sprężania na ciepło a kompresji na zimno nas interesuje ciśnienie pracy a to jest miarodajne tylko przy temperaturze 60-90 C Cisnienie spreznania i kompresja to jedno i to samo.... Jakie cisnienie pracy....???
Rekomendowane odpowiedzi