Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rdza - co z tym zrobić ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś korzystając z pięknej pogody umyłem dokładnie swoje B5 i pod przednią prawa listwą zastałem taki widok jak na zdjęciu poniżej..

Poradzcie mi co z tym najlepiej zrobić aby nie wracała korozja..

Wystarczy na wiosnę zdjąć listwę i porządnie to wyczyścić, nałożyć środek do wiązania rdzy i zamalować zaprawkowym lakierem czy jest jakiś skuteczniejszy sposób?

WP_20150205_13_15_06_Pro.jpg

Opublikowano

W zasadzie to już sam sobie odpowiedziałeś. Ja jednak oddał bym do solidnego lakiernika. Z doświadczenia wiem że domowe zaprawki nie trzymają się długo i po pewnym czasie ruda znów wyłazi.

Opublikowano

Jak zdejmiesz listwy to sie zalamiesz. Oddaj do lakiernika..

Opublikowano

Plastikowa listwa pod którą zbiera się woda i prędzej czy poźniej pojawi się rdza. Normalna sprawa.

Zerwij listwę i zobacz co jest pod spodem. Jak nie ma tragedii to spróbuj samodzielnie, najwyżej będziesz poprawiał.

Mi zaczęło brać nadkola w B5 po poszerzaniu maszynką ale dobrze oczyściłem, polakierowałem i już więcej tam nie zaglądałem.

Albo oddaj do dobrego lakiernika.

Opublikowano

Ja po lakierowaniu zaszmalcowałem elaskonem do profili zamkniętych, a później założone listwy z aso z plastikowym środkiem i myślę, że problem nie powróci :)

Opublikowano
  • Autor

Jak się zrobi cieplej sprawdzę czy uda się to własnymi siłami ogarnąć.. jeśli nie .. lakiernik .. dużo nie powinien wziąć za taką poprawkę :)

Dziękuję za opinie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A nie taniej bybylo znaleźć drzwi w kolorze i po sprawie..

Opublikowano

Znajdz idealnie zdrowe w kolorze to jesteś kozak
Opublikowano

Mi tu na forum pisali, że znaleźć idealne w kolor jest niemożliwe. Okazało się, że znalazłem 3 sztuki pod kolor, idealne nie są, bo po 18 latach nie da się ideałów znaleźć. Rdzy jednak ani grama nie ma, prościutkie są, a jakieś drobne ryski można sobie podpolerować. Koszt mniejszy, a blacha oryginalna. Do tego tylko zabezpieczyć miejsce pod listwą, żeby ruda nie wlazła i po robocie.

Kwestia tylko szukania i czekania.

Opublikowano

Mi tu na forum pisali, że znaleźć idealne w kolor jest niemożliwe. Okazało się, że znalazłem 3 sztuki pod kolor, idealne nie są, bo po 18 latach nie da się ideałów znaleźć. Rdzy jednak ani grama nie ma, prościutkie są, a jakieś drobne ryski można sobie podpolerować. Koszt mniejszy, a blacha oryginalna. Do tego tylko zabezpieczyć miejsce pod listwą, żeby ruda nie wlazła i po robocie.

To też kwestia koloru. Ja akurat mam czarny więc niewielki problem z odcieniem ale np. srebrny kolor trafić taki, żeby pasował to masakra :)

Opublikowano

ale że ruda się pokazała :o w mojej b5 ale wersji przed liftowej jak miałem małe kuku to farba odeszła wraz z podkładem do gołej blachy...

rdzy niema do tej pory a już dwa lata minęły, nawet nalotu nie widać a chodzi o tylną klapę i prawy róg

Opublikowano

To też kwestia koloru. Ja akurat mam czarny więc niewielki problem z odcieniem ale np. srebrny kolor trafić taki, żeby pasował to masakra :)

Ja man szary metalik. Kolor raczej mało spotykany i swoich drzwi szukałem pół roku. Teraz jeszcze muszę błotniki i maskę znaleźć.

Opublikowano

Ale zbieg okoliczności mam dokładnie w tym samym miejscu tylko troszkę na mniejszą skalę niż MrTea.

Wina oczywiście chorego patentu jakim są dolne listwy drzwi nie tylko w OOOO. Pan od lakieru zawołał 150zł za furtkę z ocięciem do połowy drzwi (do listwy ochronnej), akurat podczas mojej wizyty stała B5 w której lakierował 4 furtki...wyglądało super nie ma szans żeby czegoś się dopatrzeć.

A może ktoś zlikwidował je całkiem fakt że więcej pracy ale za to problem z głowy ?

Opublikowano

Trzeba mieć coś na bani żeby proponować od razu wymianę całych drzwi bo trochę rdzy się pojawiło.

Opublikowano

Ale zbieg okoliczności mam dokładnie w tym samym miejscu tylko troszkę na mniejszą skalę niż MrTea.

Wina oczywiście chorego patentu jakim są dolne listwy drzwi nie tylko w OOOO. Pan od lakieru zawołał 150zł za furtkę z ocięciem do połowy drzwi (do listwy ochronnej), akurat podczas mojej wizyty stała B5 w której lakierował 4 furtki...wyglądało super nie ma szans żeby czegoś się dopatrzeć.

A może ktoś zlikwidował je całkiem fakt że więcej pracy ale za to problem z głowy ?

jeżeli i tak masz zamiar robić to pod listwami to zrobic to jak należy i zabezpieczyć tak jak wcześniej koledzy pisali i z powrotem zakładać listwy. ja u siebie też zauważyłem pod jedną listwą na drzwiach bąbel i powiem tak nie zabardzo mi się podoba wygląd a4 bez tych listew i ja jak będę oddawał do zrobienia to będę kazał ściągnąć wszystkie listwy sprawdzić jak tam pod nimi jest i jak trzeba będzie to poprawić lakierniczo i potem tak jak koledzy pisali grubo pędzlem nałożyć jakiś smar czy cos innego aby woda nie miała bezpośredniego styku z lakierem w tym miejscu i powinno być dobrze a zresztą jak dasz jakiemuś ogarniętemu lakiernikowi to on już będzie wiedział jak to zrobić

Opublikowano

jeżeli i tak masz zamiar robić to pod listwami to zrobic to jak należy i zabezpieczyć tak jak wcześniej koledzy pisali i z powrotem zakładać listwy. ja u siebie też zauważyłem pod jedną listwą na drzwiach bąbel i powiem tak nie zabardzo mi się podoba wygląd a4 bez tych listew i ja jak będę oddawał do zrobienia to będę kazał ściągnąć wszystkie listwy sprawdzić jak tam pod nimi jest i jak trzeba będzie to poprawić lakierniczo i potem tak jak koledzy pisali grubo pędzlem nałożyć jakiś smar czy cos innego aby woda nie miała bezpośredniego styku z lakierem w tym miejscu i powinno być dobrze a zresztą jak dasz jakiemuś ogarniętemu lakiernikowi to on już będzie wiedział jak to zrobić

Dokładnie tak zrobię :) poza smarem oczywiście, zdecydowanie lepiej będzie bez niego !

PS: osobiście bez listew też jakoś mi się to nie widzi ;)

Opublikowano

Dokładnie tak zrobię :) poza smarem oczywiście, zdecydowanie lepiej będzie bez niego !

PS: osobiście bez listew też jakoś mi się to nie widzi ;)

no ja nie miałem dokładnie na myśli normalnego smaru tylko coś takiego jak wyżej pisał kolega misiek95 o czymś do profili zamkniętych i tym zabezpieczyć.