Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wytrzymałość S-tronic, Tip-tronic w 3.0TDI 240KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie, potrafi ktoś podać konkretne wartości momentu które zniosą skrzynie 6A, 7A (tiptronic, s-tronic) dla silnika 3.0tdi 240KM (przed liftem) w a4 b8? Zdaje się , że każda z nich zniesie inny moment... ale jaki....? Czy to są te same krzynki co w A5? Z góry dzięki za odp.

Witam

Panowie, potrafi ktoś podać konkretne wartości momentu które zniosą skrzynie 6A, 7A (tiptronic, s-tronic) dla silnika 3.0tdi 240KM (przed liftem) w a4 b8? Zdaje się , że każda z nich zniesie inny moment... ale jaki....? Czy to są te same krzynki co w A5? Z góry dzięki za odp.

tego co udało mi się dowiedzieć, będzie dla potomnych:

Manual znosi 680Nm
Tiptronic jakieś 620Nm
S-tronic około 650Nm, po zrobieniu dla niej programu zniesie i 720Nm, ale znacznie szybciej się zużywa.

Inna informacja z drugiego źródła to taka, że automaty oba do 650Nm.

To samo ma się rozumieć dotyczy a5 sportback przed liftem :)

pozdro

Edytowane przez winczako

Opublikowano

Ja słyszałem że „s” trzyma 750.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie,

Przymierzam się do programu w moim 3.0tdi (CCWA).

Skrzynia to s-tronic. Nie chce przekroczyć 620-630Nm, a to powinno się udać samym programem. Czy jest sens w takiej sytuacji inwestować praktycznie drugie tyle w FIMC customowy? Wiem, że latem może być efekt "puchnięcia" ale czy w normalnej jeździe również? czy FIMC to zmieni?

dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy ktoś wie ile wkoncu znosi ta skrzynia tiptronic w a4 b8? z tego co wyczytalem jest to juz ZF 6HP28 a na forach BMW piszą ze taka skrzynia (np w bmw 335d) znosi 700NM. inne zrodla czytalem ze skrzynie 6hp26 znsza 600NM i 6hp28 650NM, jeszcze gdzie indziej ze sa w tych skrzynia rozne konwertery i zaleznie ktory jest to max to 450nm 600nm albo 650nm. moze ktos wie gdzie mozna sie tego dowiedziec jednoznacznie?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

http://wiki.vag.cc/images/b/bb/385_6-%D1%82%D0%B8_%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D1%8B%D0%B5_%D0%90%D0%9A%D0%9F%D0%9F_09L_0AT_0B6_0BQ_90E.pdf

to mozesz poczytac.

3.0tdi z 240km w a4 tiptronic do 11/2011 700Nm.

Edytowane przez januszm41

Opublikowano

W B8 był jeszcze tiptronic ?

Opublikowano

Były 6HP...

Opublikowano

Tip 6HP w B8 znosi do 800Nm.. abstrahujac od teorii, tak przynajmniej twierdzi kilku tunerow w PL. Nie widzialem setupu na takim momencie nigdzie.. wiec ciezko zweryfikowac czy maja racje :)

Opublikowano

Może i zniesie tylko jak długo ??

Opublikowano

Pewnie nie dlugo.. nie mniej jednak 650+ mozna spokojnie ladowac... a to daje juz okolice 330-340KM...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

to ja dla potomnych dodam, że S-tronic jest zaprojektowany na 550Nm (piszę o OB5 I gen)

jak wiadomo jest to wartość z marginesem bezpieczeństwa więc można przyjąć że te 600-650Nm przyjmie na klate

przy sofcie s-tronica rzeczywiście zwiększają ciśnienie oleju na sprzęgłach, ale pamiętajmy o tym że tu jest jeszcze dwumasa jak w manualu

Edytowane przez przemek530d

Opublikowano

nowsze S'ki / DSG trzymają dużo więcej, pamiętnej że nowe diesle seryjnie mają takiego niuta, o 2mas w manuału się jakąś ludzie nie martwią..

Edytowane przez marcin4x4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jak jest z 8b tipem w b8 2.0tfsi w wersjach na USA?z tego co czytałem jest to zf8hp55z czyli jeszcze mocniejsza niż np w bmw f30 328i gdzie siedzi 8hp45z. Czy ktoś miał okazję jeździć taka a4 z 8b tipem po chipie? Wiem że w bmw ten 8b automat działa fajnie mimo że nie dwusprzeglowka.a tutaj raczej nie ma ograniczeń co do nm bo znosi chyba do 550nm

Opublikowano

Zrobiłem 1500km Allroadem z USA z tym 8 biegowym automatem - skrzynia moim zdaniem działa kiepsko, mulasto. Nie umywa się do S-Tronica.

Działa też zdecydowanie gorzej niż w BMW (miałem okazję sprawdzić ją w 525D czy X5 3.0d).

Opublikowano

A jak jest z 8b tipem w b8 2.0tfsi w wersjach na USA?z tego co czytałem jest to zf8hp55z czyli jeszcze mocniejsza niż np w bmw f30 328i gdzie siedzi 8hp45z. Czy ktoś miał okazję jeździć taka a4 z 8b tipem po chipie? Wiem że w bmw ten 8b automat działa fajnie mimo że nie dwusprzeglowka.a tutaj raczej nie ma ograniczeń co do nm bo znosi chyba do 550nm

ja jeżdziłem 8biegowym tipem w b8 zf8hp55 i powiem szczerze że jak na tipa jest szybka, przyjemnie się nią jeździ i wytrzymuje spoooro. ja polecam

Opublikowano

Też jeździłem i to zaledwie kilka dni temu, bez zarzutów

Opublikowano

Zrobiłem 1500km Allroadem z USA z tym 8 biegowym automatem - skrzynia moim zdaniem działa kiepsko, mulasto. Nie umywa się do S-Tronica.

Działa też zdecydowanie gorzej niż w BMW (miałem okazję sprawdzić ją w 525D czy X5 3.0d).

Dziwne, skoro te skrzynie beda ladowac praktycznie wszedzie, nawet do eSek...

Opublikowano

Komornik ale allroad 2.0tfsi? Czy też diesel jak w bmw? Może dlatego inne odczucia w stosunku do diesla w bmw bo tu diesel a tam bena

Edytowane przez dragon21

Opublikowano

W USA nie oferowali diesli w A4 :)

2.0 TFSI oczywiście.

Ewidentnie Audi musi mieć jakiś "gorszy" soft tej skrzyni. W trybie sport dawała radę, ale non stop tak się jeździć nie da.

Patrząc na warunki drogowe w USA, ewidentnie optymalizowali ją do ekonomicznej jazdy po highway'ach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

900nm podobno..

Edytowane przez st4yKool