Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klapki kolektora ssącego w Audi A4 B6 3.0 ASN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te pod kapą która znajduje się z kolei pod kolektorem... przez nie przechodzi olej idący do głowic.

Wyczytane w ELSIE:

"Przy nierównomiernych odgłosach zaworów, które ustają po dłuższej jeździe, jednak ciągle się pojawiają podczas jazdy na krótkich odcinkach drogi, należy wymienić zawór zwrotny oleju."

Opublikowano

Nie tych zaworów nie ruszałem , tu nie ma problemów ze stukaniem popychaczy .

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy to normalne, że gdy tak mniej-więcej po dwóch godzinach odpalam ponownie (rozgrzany już) silnik to na chwilę - około pół sekundy - słyszę, że coś w nim na sucho chodzi... gdy silnik (olej) jest zimny, to żadnego stukania nie ma.

Czy to wina tych zaworów... czy szukanie dziury w całym? :decayed:

Jeśli masz jeszcze tego ASN-a na warsztacie to byłbym wdzięczny za sprawdzenie czy ma podobnie... :hi:

Opublikowano

Tu nic takiego nie zaobserwowałem , mam go jeszcze mogę przysłuchać się dokładniej .

Opublikowano

Byłem teraz sprawdzić i pracujących na sucho mechanizmów nie usłyszałem, ale silnik już zdążył ostygnąć przez ostatnie 5 godzin.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gruszki z wałkiem są połączone jeśli odkręciłeś gruszki i wyszły one tylko z kolektora a wałek został w środku tz że masz urwany wałek.. Poza tym jeśli się dzieję coś z gruszkami to albo działają albo nie działają i nie ma przynajmniej ja się nie spotkałem, żeby raz działały a raz nie. Więc jeśli masz tak jak mówisz to raczej jakaś inna przyczyna...

Witam, zaobserwowałem interesującą rzecz w moim ASN-ie, mianowicie gruszki z wałkiem wymienione, z mechanicznego punktu widzenia wszystko działa poprawnie, po zapaleniu wałek przestawia się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powyżej 4000 obr wałek wraca do położenia pierwotnego i tu mam pytanie, czemu na kanale 095 na pozycji czwartej przy obrotach do 4000 mam IMC-V ON a powyżej się wyłącza IMC-V off, to chyba dokładnie na odwrót, czuje brak mocy przy wyższych obrotach, jakieś sugestie??

Opublikowano

moim skromnym zdaniem ON jest do 4 tysięcy off po 4 tysiach dzieje si to tak bo gdy ci nie dzialaja to caly czas masz na off i gruszki beda non stop w jednej pozycji bodajrze otwarte czyli winien byc slabszy z dolu tak jak bylo u mnie no stop byly skrecone nie zaleznie od obrotow i wlaczania czy wylaczania silnika

Opublikowano

A to nie w tym kanale się sprawdza fazatory? Jak tak to to działa tylko z obciążeniem, 3 bieg i ogień to zadziala

Tak myślałem na głos ale tu raczej nie o to chodzi, ale skoro koledze klapki działają a nie czuje mocy powyżej 4 tys radzę sprawdzić tez fazatory

Wysłane za pomocą Commodore C64

Edytowane przez kt65c453

Opublikowano

Gruszki z wałkiem są połączone jeśli odkręciłeś gruszki i wyszły one tylko z kolektora a wałek został w środku tz że masz urwany wałek.. Poza tym jeśli się dzieję coś z gruszkami to albo działają albo nie działają i nie ma przynajmniej ja się nie spotkałem, żeby raz działały a raz nie. Więc jeśli masz tak jak mówisz to raczej jakaś inna przyczyna...

Witam, zaobserwowałem interesującą rzecz w moim ASN-ie, mianowicie gruszki z wałkiem wymienione, z mechanicznego punktu widzenia wszystko działa poprawnie, po zapaleniu wałek przestawia się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powyżej 4000 obr wałek wraca do położenia pierwotnego i tu mam pytanie, czemu na kanale 095 na pozycji czwartej przy obrotach do 4000 mam IMC-V ON a powyżej się wyłącza IMC-V off, to chyba dokładnie na odwrót, czuje brak mocy przy wyższych obrotach, jakieś sugestie??

Tak ma być z tym ON/OFF w grupie 095.

Jeździsz na Pb98?

Opublikowano

jeszcze ciekawe jakie mialeś wcześniej auto (silnik) jeśli z turbo to może ci sie wydawać że brak mocy na wyższych obrotach bo wolno ssak przyspiesza podobnie w pełnym zakresie obrotów i nie czuć takiego strzału mocy. Można by to sprawdzić np na 3 biegu rozpedzic do 3 tysi obrotów przytrzymać chwile na 3 tysiach i noga w podłoge do 4 tysi jak gniecie w fotel znaczy ze moc jest potem zatrzymac na 4 tysiach i znowu ogien

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekawe czy tu jeszcze ktoś zagląda? Poczytałem sobie o tych klapkach i wałku i podobnie jak inni wałek miałem bez klapek. Wymieniłem wałek z tymi klapkami przez mechanika. Po wymianie mówił, że jest efekt chociaż ja nie czułem zmiany to sprawdziłem czy wszystko działa poprawnie t.z czy wałek przestawia i okazało, że nie. Gdy go zapytałem czy sprawdzał czy to działa to nie sprawdzał. Mówi, że trzeba sprawdzić elektrozaworki. Moje pytanie ile ich jest i jak ich sprawdzić. jeżeli to nie zaworki to co może jeszcze być do sprawdzenia.

Opublikowano

Jest wrzucony na forum schemat tego układu, trzeba sprawdzić czy wszystkie wężyki są w całości ( pewnie będą po parciałe). Elekrozaworki są dwa.

Opublikowano

mam tak samo z ty on i off jak u ciebie . od 1800 obrotów do 3500 jest on powyżej off się włącza i moc ucieka

Opublikowano

Moment przełączenia dł. kolektora powinien występować tylko przy ok. 4200rpm

I tuż po uruchomieniu silnika.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś rozmawiałem przez telefon z p. Krystianem z Sulejówka nt. stosowanej przez niego procedury wymiany rozrządu i wspomniał przy okazji o tym, iż zdarza się, że pomimo ustawienia przez niego rozrządu na 0,0,0,0, to kąt czasem potrafi przestawić się o 1 na którymś wałku. Ale nie jest to powód do zmartwień :)

U siebie czasem obserwuję podobne fluktuacje :wink:

Możesz wytłumaczyć na czym polega ustawienie rozrządu 0000 o co w tym chodzi bo nie kumam

Opublikowano

głównie o synchronizacje im bliżej 0 tym lepiej mniej pracy ma komp by to obrobić. Głównie chodzi o to by każdy wałek ustawić na 0 lub na wartość bliskiej 0 po przez ciagłę zwalanie klap i dorególowywaniu. Taka walka z tym potrafi zająć i 8h

Opublikowano

Panowie nie wala się komuś sprawny wałek z gruchami ??

Opublikowano

Panowie nie wala się komuś sprawny wałek z gruchami ??

Myślę, że raczej nie :D:D Moja sugestja, panowie jak okazuje się, że macie uszkodzony wałek to sprawdzcie od razu miejscie w kolektorze w które wchodzi wałek czy czasem nie ma zbyt dużego luzu u mnie tal było że wyrobił się otwór w kolektorze w który wchodzi wałek i mimo, że założony był nowy wałek to i tak mało brakło a też by się ukręcił ponieważ w kolektorze tak się wyrobiło, że było conajmniej 2x wiekszy otwór był niż wałek który wchodzi w niego.

Opublikowano

Może ktoś jednak ma :wink:

Opublikowano

u mnie było tak sam wyrobione gniazdo wymieniłem cały kolektor na sprawny i cyka (350zł normalnie chodzą po 500 ''sprawne'').