Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Ile pali silnik 2.8 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, niedawno nabyłem a4 2.8 30v quattro automat, może mi ktoś podpowiedzieć ile takie auto powinno palić? Zainstalowałem sekwencję na Stagu 300 i ...: 20-22l miasto i 12-13 spokojnej trasy(100-120), czy to norma czy szukać usterki? Z góry serdecznie dziękuję.

Opublikowano

najpierw VAG

trzeba tez sprawdzic spaliny na benzynie HC<75 ma być

moze czujnik od wody juz kaputt, jak termostat?

to jest duzy silnik, Quattro, automat to robi swoje

Opublikowano
  • Autor

Auto było czytane launchem x431, jakieś banały powychodziły ale nic co miałoby związek, wymieniłem termostat - był uszkodzony, sprawdzałem ciśnienie na cylindrach (13 na każdym), i brakuje mi pomysłów. Dzisiaj wymienię olej w skrzyni, ale nie wydaje mi się żeby to miało związek. Ciekawy jestem czy to norma dla tej konfiguracji napędu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano

W automatycznej skrzyni biegów 5 biegowej nie trzeba w ogóle wymianiać oleju, nigdy.

Jedyne przypadki wymiany, a raczej dolewania oleju mają miejsce, gdy układ jest rozszczelniony, np.: odjęcie chłodnicy od samochodu (chłodnica jest podzielona na chłodnicę wody i chłodnicę oleju skrzynki automatycznej).

Mój 2.6 w automacie w trybie mieszanym (przewaga trasy) pali 12 litrów, także w mieście pali z 15litrów. Ostatnio podjechałem do pobliskiegio marketu, jakieś 3 km i mi się spieszyło, po powrocie wskazówka była już przesunięta o jedną podziałkę, myślałem, że mnie szlak trafi.

Opublikowano

Auto było czytane launchem x431, jakieś banały powychodziły ale nic co miałoby związek, wymieniłem termostat - był uszkodzony, sprawdzałem ciśnienie na cylindrach (13 na każdym), i brakuje mi pomysłów. Dzisiaj wymienię olej w skrzyni, ale nie wydaje mi się żeby to miało związek. Ciekawy jestem czy to norma dla tej konfiguracji napędu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Kolego jestes pijany?

pisałem co masz zrobić,

podłacz auto do analizatora spalin i podaj wyniki

Opublikowano

u mnie spalanie na tej samej instalacji i też 2.8 q i tip ok 18-20 samo miasto i 13-15 trasa z dociskiem

Opublikowano

W automatycznej skrzyni biegów 5 biegowej nie trzeba w ogóle wymianiać oleju, nigdy.

Jedyne przypadki wymiany, a raczej dolewania oleju mają miejsce, gdy układ jest rozszczelniony, np.: odjęcie chłodnicy od samochodu (chłodnica jest podzielona na chłodnicę wody i chłodnicę oleju skrzynki automatycznej).

TO długo ten Twój automat nie pojeździ.. olej wymienia się.

Opublikowano

MOja niunia pali do 16litrów w miescie i w trasie miedzy 11-14 to zalezy jak ja ciskam :)

instalacje mam BRC SQ56 no i mam ja dopiero miesiac :)

Mam jeszcze pytanko czy zauwazyliscie u sibie wieksze zuzycie oleju po zalozeniu instalacji lpg???? i czy wogole bierze wam olej jeslitak to ile na 1000km??????

Opublikowano

Był już taki wątek odnośnie oleju.

Oleju po gazie u mnie zaczęło brać ok 0.5 do 1l na 1000km - normalna sprawa 30 zaworów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jest instalacja Diego KME . Spalanie nie przekracza 16 l.

Trasa jak jedziesz delikatnie to mysle że nawet poniżej 10 l da rade. Ogólnie nie narzekam na spalanie.

Po założeniu instalacji obecnie przepala mi może nie 0,5 l oleju na 1000 km , ale chyba niewiele mniej . coś w tym przedziale. Jak mocniej jeżdże to wiadomo więcej .

Opublikowano

najmniej 11 litrow zaladowany 4 osoby w trasie

najwiecej 16 litrow absolutnie samo miasto.

Opublikowano

ja mam 2,6 w automacie i gaz mam od 3 tygodni. spalanie w trasie 10 litrow z pelnym obciazeniem i do 120 na godzine. sam jak jade to kolo 8. w warszawie pod 20 podchodzi w godzinach szczytu tyle ze 50-ki nie przekraczam bo sie nie da. mam instalacje stag 300. mysle wiec ze to spalanie to normaka. apropo skrzyni buiegowej to bylem u kilku mechanikow i mnie wysmieli ze chcialem wymieniac olej. nie wymienia sie. ale oni tez mogli byc w bledzie :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,silnik mzm podobny tyle że AMX.Od roku mam instalke i nie zdażyło się żeby spalił po mieście mniej niż 18l.,a co do wymiany oleju ,to oczywiście że się wymienia. :polew:Ja mam tiotronic,przyglądałem się wmianie,bo to była pierwsza wymiana oleju od nowości po 160tyś.Poprostu ściekała smoła tak gęsta że mechanicy się dziwili że filtry się nie przypchały .Olej powinien ściec w nie zmienionej konsystencji.Zalecenie warsztatu co 30tyś :hi:

Opublikowano

Ja miałem ALG(2,8 30v) ośkę w manualu i nigdy nie przekroczyło mi 14L.

Miałem właśnie staga-300 wtryski raila 1ohm(najwydajniejsze) i parownik do 340KM.

Oleju pociągało ok. 0,5L na 2000km, po wymianie uszczelniaczy zaworowych ok 0,5L na 4000km zrobiłem tak ponad 70TK i wszystko grało.

Przed wypadkiem miało 290000km przebiegu.

Opublikowano

Mam ABC w automacie. W tym modelu nie wymienia się oleju w skrzyni, w innych tak. Tylko w razie rozszczelnienia spowodowanego, np.: zdejmowaniem całego przodu przy wymianie rozrządu. Mimo to u mnie i tak nie musiałem dolać, bo oleju nie wyciekło za dużo, a jego stan był normalny. Żadna smoła. Przebieg 185tkm.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mi ACK w automacie pali 15-16l w mieście 11-13l w trasie. Ale 28l/100km w mieście też potrafi zassać jak się postaram. Instalka jest na STAGu-300 plus żółte valteki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A ja jak sie postaram to na trasie tylko 9 litrow na miescie od 14 do.....co do oleju w skrzyni to poprzedni wlasciciel wymienial ale po co to nie wiem??Nie ma co sie zalamywac tylko lac do pelna i w droge :cool1:

Opublikowano

Mam ABC w automacie. W tym modelu nie wymienia się oleju w skrzyni, w innych tak. Tylko w razie rozszczelnienia spowodowanego, np.: zdejmowaniem całego przodu przy wymianie rozrządu. Mimo to u mnie i tak nie musiałem dolać, bo oleju nie wyciekło za dużo, a jego stan był normalny. Żadna smoła. Przebieg 185tkm.

a mozesz podac zrodlo tych informacji ze w Twoim automacie nie wymienia sie oleju i filtra?

Opublikowano

mnie pali średnio 14-15 czy miasto czy trasa bo trasa bywa ciężka;), Spalanie gazu zlaeży rownież od zalozonych pozespolów np wtryski nie tylko komp gazowy.