Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowe przepisy - zabierają prawko za 50km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W NL jest to od dawna i wszyscy tu jeżdżą tak żeby nie przekroczyc więcej niż 50 :)

Opublikowano

To w Szwecji za 30 więcej można stracić

Opublikowano

Pany a macie cały taryfikator jaki będzie obowiązywał od 18 maja?

Opublikowano

Powinno być za 30 km/h więcej w zabudowanym. Mieszkam na wiosce i to co się dzieje rano jak wszyscy się spieszą do pracy to przechodzi ludzkie pojęcie. Zapieprzają po 100 km/h przez wieś a dzieci idą poboczem na Gimbusa. Bardzo dobre, tylko szkoda, że 50 więcej a nie 30 jak w Szwecji.

Opublikowano

W NL jest to od dawna i wszyscy tu jeżdżą tak żeby nie przekroczyc więcej niż 50 :)

W Belgii już za 30km/h więcej i w dodatku słono trzeba zapłacić ;-(

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

ale co z tego..będzie gość jechał jakaś główna drogą niby przez teren zabudowany z CB Radiem i po zamiatane.Jeden przekaże ze czysto itp i dalej będą jeździć po 100km/h

Jestem za tym przepisem..

Edytowane przez xBladex

Opublikowano

ale co z tego..będzie gość jechał jakaś główna drogą niby przez teren zabudowany z CB Radiem i po zamiatane.Jeden przekaże ze czysto itp i dalej będą jeździć po 100km/h

Jechałem z radiem i niewiele to pomogło, nikt nie zauważył sreberka więc na radiu było cicho, no i 100 poszło się ..................

Opublikowano

Jechałem z radiem i niewiele to pomogło, nikt nie zauważył sreberka więc na radiu było cicho, no i 100 poszło się ..................

tez powoli zauważam ze mało ktoś odpowiada..ja tylko pytam jak widzę ciężarówki bo osobówek to mało kto coś powie..jeszcze sie nie spotkałem żeby mnie ktoś w uja zrobił i ściemę powiedział..ale tak czy siak trzeba będzie się pilnować

Opublikowano

trzeba będzie się pilnować
A nie lepiej dostosować do nowych przepisów?

Mnie też się czasami spieszy, ale jeśli przekraczam, to max o 20 km/h (miśki zwykle ustawiają taką tolerancję). Ma to też inną, wcale nie mniej cenną zaletę. Tu odpukać w niemalowane... gdyby jednak doszło do wypadku, to w opinii biegłego nie znajdzie się zapis "jazda z prędkością uniemożliwiającą podjęcie skutecznego manewru obronnego na wytworzone na drodze zagrożenie", co daje gwarancję, że nadal będę sypiał z żoną, a nie kolegą z celi...

Opublikowano

Dodam ze w Szwecji jak przekroczysz 20 kmh na ograniczeniu do 30 ( szkoły, przedszkola itd) to tez zabierają.

Opublikowano

No lepiej się dostosować i mieć głowę spokojna.

Opublikowano

W Belgii, Szwecji, Holandii...i co z tego, tam jest wyzsza kultura, lepsze drogi, lepsze oznakowanie, inna mentalnosc ludzi. Przestancie porownywac nasz grajdolek do normalnych krajow, mam nadzieje ze nie bedzie nagonki na odbieranie prawka i czajenie sie na wioskach gdzie sa 4 domy z dala od drogi ale znak teren zabudowany bedzie i policjanci w krzakach. Pomijam fakt, ze sedziowie, prokuratura, osly z Wiejskiej sa oczywiscie zwolnieni z tego przepisu.

Opublikowano

Mówicie dostosować. Wszystko zależy gdzie jeździsz i jak jeździsz... nazwę to "rekreacyjnie" lub "do roboty"

Ja np. jadąć w rodzinne strony wyjeżdżam z Wawy dwupasmówka, zazwyczaj w korkach, więc jadę sobie 40 prawym pasem bo zawsze idzie płynniej, więc nie musze wachlować biegami.

Potem na dwóch pasach i tak zazwyczaj objadę tych najbardziej skaczących z pasa na pas.

Ale ostatenie 40 km zjeżdzam na wioski itd. 90 - jadę max. 120. Więcej nie trzeba, ale bywają dziury, tablica teren zabudowany, długośc dosłownie 700 m, 4 domy i ... prawko będzie można stracić w moment.

Jak latam ponad 10 lat tamtędy, nigdy POlicji nie było - nie zdziwie się, jak się teraz pojawi. Zobaczymy.

Jakiś miesiąc temu ustawiłem sobie na kompie brzęczyk jak przekraczam 85 km/h, więc mam nadzieję, że z prawkiem się nie pożegnam.

Opublikowano

No dobra a jak ktoś ma zagraniczne prawko też zabiorą czy tylko wysokie opłaty?

Opublikowano

Prawo jazdy nie może zostać zatrzymane przez państwo, które go nie wydało. Mandat w gotowce i szerokiej drogi.

Opublikowano

A widzisz a w NL zabierają :)

W takich przypadkach dzwonią do szefa co mają robić, zwykle kończy się wysoką karą (do 1tyś €) a jeśli pacjent nie ma kasy to zabierają prawko :)

Edytowane przez andynl

Opublikowano

Od poniedziałku można stracić prawko za przekroczenie o 50km/h w obszarze zabudowanym więc pilnujcie się :)

No nie będzie wyjścia i trzeba będzie zbastować z tą prędkością.

Opublikowano

Przecież wiadomo, że nikt nie będzie sypał miastem stówką jak jest ograniczenie do 50km/h...

A jak sypie to rzeczywiście takie jazdy można nagradzać

Chodzi o naszą mentalność że Policja będzie się ustawiała na wlotach do terenów zabudowanych... i będą łapać ludzi wjeżdżających do terenu zabudowanego... a tu żeby przekroczyć prędkość o 50km i jechać np. 102km/h wcale nie trzeba się starać...

Przez zamyślenie można stracić prawko na 3mc, co ma powiedzieć ktoś kto jest kierowcą zawodowym ? Bezrobocie ?

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Chodzi o naszą mentalność że Policja będzie się ustawiała na wlotach do terenów zabudowanych... i będą łapać ludzi wjeżdżających do terenu zabudowanego

To nie mentalność, to rzeczywistość.