sparki Opublikowano 4 Listopada 2008 Opublikowano 4 Listopada 2008 Jak w temacie pojawiają mi się 3 piknięcia wraz z zapaleniem kontrolki hamulców podczas odpalania silnika (nie zawsze). Co to oznacza?? Klocki i tarcze na oko w stanie dobrym płyn jest, a z moich obserwacji wynika że to może być słaby akumulator i krótkie przejażdżki które powodują nadmierne wyczerpanie baterii. Pomóżcie koledzy Vag mówi 0 błędów
tomaszu Opublikowano 4 Listopada 2008 Opublikowano 4 Listopada 2008 Któryś czujnik od ABSu nie działa, albo po prostu jest źle podłączony. Myślę, że to może być kwestia poprawienia wtyczki przy kole.
mroova81 Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 Kontrolka hamulców masz na myśli ! w kółku? Jeżeli jest to na FISie to na 100% kończący się akumulator.
domelq Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 Sprawdź stan naładowania akumulatora i stan połączenia czujników ABSu
sparki Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Opublikowano 5 Listopada 2008 Ale gdyby był problem z Absem to zapalały by sie obie kontroliki hamulca (!) i ABS. Poza tym chyba sterownik zarejstrował by taki problem. Co do Fisa to go nie mam, ale jak pisałem wcześniej gdy robie krótkie trasy czesto gasze silnik akumulator nie ma czasu sie podładować wtedy własnie występuje ten problem. Dłuższa podróż autostradą i problem znikł przynajmniej narazie
mroova81 Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 No widzisz: sam sobie odpowiedziałeś! Sprawdź wodę w celkach jeszcze, warto przed zimą.
topkopi00 Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Też to miałem. Elektryk stwierdził ładownie dobre na alternatorze, a na aku za niskie. efekt był taki iż kabel z alternatora jest łączony na rozruszniku a następnie idzie na akumulator. Kabel od alternatora był przegrzany, a do tego jeszcze miał aluminiowe zaciski, które też się grzały. Pomogło odpięcie kabla (alternator rozrusznik) od rozrusznika i danie go bezpośrednio na akumulator. Jest wszystko OK. Dodam tylko ze miałem akumulator nowy wsadzony. Pikanie denerwowało mnie co rano, jak nie odbyłem dzień wcześniej dłuższej drogi.
sparki Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Opublikowano 10 Listopada 2008 Teraz mam już 100% pewność że to wina akumulatora w końcu siedzi ori 10letni, a takie zabawy z pikaniem miałem/mam tylko wtedy gdy smigam na krótkich dystansach i aku nie zdąży się podładować; jednak wedle Waszych uwag oblukam to łączenie na rozruszniku bo altek daje dobre napięcie
akiwan Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam, miałem u siebie to samo i potwierdzam że 3 piknięcia i mrugająca kontrolka ( ! ) przy uruchamianiu silnika to oznaka słabego akumulatora. Właśnie wsadziłem nowy i wszystko ok, pikania nie ma. Poprzedni AQ był od nowości więc miał prawo nie trzymać(po zimnej nocy miał 11,5 V a przy rozruchu spadało poniżej 8 volt ), teraz wszystko gra i buczy. Pozdrawiam.
pawulon Opublikowano 21 Grudnia 2008 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam ja również mialem to samo migajaca kontrolka i sygnal dzwiekowy wyłącznie rano aku sprawdziłem miernikiem w granicach normy mimo to podmieniłem na nowy i po problemie
dropsec Opublikowano 8 Grudnia 2009 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ja również miałem 3 piknięcia w ostatnią zimę pod koniec, potem lato było spokój, a teraz znowu od 2 tygodni mi 3 razy pikał - aż dziś padł akumulator. wymieniłem na nowy Bosch Silver s4 i po problemie - już nie pika
arturkropka Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 witam wszystkich ja mam ten sam problem co u kolegi potrzebuje pomocy dziekuje i czekam na wiadomosc
wild80 Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 Ja też tak miałem po zakupie Audi,podłączenie po kompa nic nie pokazało,kupiłem nowy aku bo stary ledwo zipiał i problem zniknął
burus2 Opublikowano 23 Marca 2011 Opublikowano 23 Marca 2011 witam wszystkich ja mam ten sam problem co u kolegi potrzebuje pomocy dziekuje i czekam na wiadomosc ale w czym chyba wyjaśnione pika bo aku za słaby, pada, a kotlet z 2008
Rekomendowane odpowiedzi