Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciekawostka na temat spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie przegladam notatki z czasów, gdy byłem w wojsku i znalazlem bardzo ciekawe informacje na temat czołgu PT91

Pojemnośc silnika 39 litrów :)

12 cylindrów, układ V

Moc 850 KM

Moment obrotowy 315 kgm-3200 Nm

Zużycie paliwa od 260 do 450 l/100 km

Zużycie oleju 3-10 l/100 km

Pojemność układu smarowania 76 l (minimalna ilosc 20 l)

Pojemność układu chłodzenia 90 l

Silnik wielopaliwowy: On, etylina, paliwo lotnicze

Opublikowano

:shocked: :shocked:

Myslałem, że to pali ok 100 l/100 km :gwizdanie:

Opublikowano

To jak emeryt jedzie :polew:

Opublikowano

100l/100km to pali Veyron jak mu się wciśnie :kox:

Opublikowano

jak auta paliły by tyle 400pare l ciekawe kto by je kupował :gwizdanie: :mysli:[br]Dopisany: 05 Listopad 2008, 19:35_________________________________________________a przede wszystkim gdzie byłby bak na taką ilość paliwa

Opublikowano

chip i spalanie spadnie :decayed:

dobre :polew:

Opublikowano

chip i spalanie spadnie :decayed:

mogę zrobić :wink4:

Opublikowano

chip w czołgu.... :polew:

Opublikowano

trzeba zapytać Rogala na ile by to wykręcił , teraz ma tylko 3200 Nm :decayed: :decayed:[br]Dopisany: 05 Listopad 2008, 20:03_________________________________________________no i jest Quattro w standardzie :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano

100/100 to pali STAR wojskowy, sam sprawdzałem i ... przegrałem zakład :gwizdanie:

Opublikowano

no i jest Quattro w standardzie :naughty

Gąsioratto ma w standardzie,a jak to zhamowac??Chyba hamownia drogowa :kox::polew:
Opublikowano

100/100 to pali STAR wojskowy, sam sprawdzałem i ... przegrałem zakład :gwizdanie:

STAR 266 pali średnio 30l / 100km

Opublikowano

STAR 266 pali średnio 30l / 100km

Ja jeździłem po lesie i wyszło około 100, pamiętam dobrze bo przegrałem troszkę wódki :wallbash:[br]Dopisany: 06 Listopad 2008, 08:45_________________________________________________

Silnik wielopaliwowy: On, etylina, paliwo lotnicze

moc, moment i spalanie to dla jakiego paliwa ? :gwizdanie:

Jestem odlewnikiem i robiłem nie dawno projekt formy głowicy cylindra do czołgu :naughty:

Okazało się że silnik taki jest zbudowany z pojedynczych głowic a nie odlewany w całości. Wówczas można go montować w 6, 8, 10 i 12 cylindrowe jednostki. Wykorzystuje się te głowice do silników czołgowych lub agregatów prądotwórczych (szpitale, jednostki wojskowe itp.). Ze względu na specyfikę działania takich silników muszą one działać w każdych warunkach i dlatego mają działać na wszystkich dostępnych paliwach (jak to w warunkach bojowych), tj. ON, benzynka, paliwo lotnicze, olej rzepakowy itd., itp. Jest tak projektowane, że nawet jak dostanie sie tam troszkę cząstek stałych (piach) to i tak musi działać

Opublikowano

Wiedz, że większość dużych głowic jest składana z segmentów.

Nawet w starze 266, gdzie jest silnik R6 jest 3 głowice, każda obejmuje 2 cylindry.

Z taką długą głowicą były by problemy z utrzymaniem przylegania do bloku.

Opublikowano

Wiedz, że większość dużych głowic jest składana z segmentów.

Nawet w starze 266, gdzie jest silnik R6 jest 3 głowice, każda obejmuje 2 cylindry.

Z taką długą głowicą były by problemy z utrzymaniem przylegania do bloku.

STAR 660 ma jedną (6 garków w benzynie)

Kiedyś ręcznie szlifowałem na specjanej płycie, chyba kamienna z tego co pamiętam :)

Co do spalania 266 to napisałem średnio. Wiadomo, że po terenie na niskich biegach itd spali więcej.

Jest tzw norma terenowa, nie pamietam ale ileś % więcej niz norma szosowa. Nadal twierdzę, że 100l to albo Ci ulali ze zbiornika albo silnik był mocno zuzyty

W SKOT-ach głowice są osobno na każdy garnek i, tu ciekawostka, nie ma uszczelek pod głowicami.

Wkładane na stozek

W deklach jak paliwka braknie i nie ma dystrybutora w okolicy to możesz nawet pod monopolowy podjechać

Tylko czy warto ? :polew:

Opublikowano

gdzies kiedys slyszalem ze hummer h2 w terenie łyka 100/100

Opublikowano

Ja w armii latałem BWP-em

13 ton, 315KM niby niedużo, ale drzewa na wyścigi dziobem łamaliśmy... :kox:

na drawskim pływałem tym sprzętem po jeziorze... cały "czarnuch" był mokry od potu...

pamiętam zabawną historię z czołgiem T72, na tymże drawskim poligonie,

otóż spalił jak obliczyli technicy 1000l/100km, była lekka konsternacja że ciut za dużo..., ale rozeszło się po kościach,

w końcu okoliczni rolnicy też chcieli taniej orać... :polew:

jacekm byłem w Sulęcinie letnią nocą na samowolce, był wrzesień 92, przy okazji poligonu na Wędrzynie, fajne miasteczko :good:

Opublikowano

jacekm byłem w Sulęcinie letnią nocą na samowolce, był wrzesień 92, przy okazji poligonu na Wędrzynie, fajne miasteczko :good:

Dzięki :)

Mieścina całkiem fajna ale troszkę "przymała", chociaż powiat

Poligon też niczego sobie.

BWP pływałem w okolicach Piły. W Wedrzynie nie miałem okazji, za to SKOT-em "troszkę" pośmigałem :)

Tym sie dopiero pogina. Ma fajną skrzynię biegów, najpierw wbijasz bieg a później dopiero sprzęgło.

No, ale to już więcej opisywania

Zresztą konstruktorem była sąsiadka zza południowej granicy. Nazywałem je zemstą za 68r :)