stiwi50 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Witam! Jakies pół roku temu wymieniłem wałek rozrzadku , popychacze i panewki , ( wymieniał mi to mechanik) , auto chodziło glosno klekotało jak na wytarty wałek , problem w tym że wymieniłem wał a auto dalej chodzi tak samo głosno.. zalany olejem motul .
daros Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Jaką masz ustawioną synchronizacje wałka?
piotrsob1 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Albo zła diagnoza postawiona pół roku temu Daj no ten filmik , oblukamy jak to klekocze Edytowane 6 Grudnia 2015 przez piotrsob1
C4NC3R Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 wymieniłem wał Wymieniłeś wał czy wałek?Jak wsadziłęś jakiś tani zamiennik to sie nie dziw że klepocze z powrotem. Pewnie za wiele z niego nie zostało.Jakiego oleju byś nie zalał i tak problem będzie występował/powracał.
Jarek882 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 jak wałek to tylko ori z wyższych rocznikowo silników bez dpfa gdzieś widzialem wątek z których pasują. Zamienniki są wykonane z plasteliny
stiwi50 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2015 http://www89.zippyshare.com/v/1Jgm0QQv/file.html tylko audio jak naraize, ale nie slcyhac wyraznego dudnienia na tym nagraniu.. postaram sie zrobic jesli bedzie to konieczne lepsze w najblizszym czasie . walek bym Kolbenschmidt , hydropopychacze INA , i panewki Glyco . wymieniał mi to mechanik , ktory wczesniej wymieniał mi rownież kpl rozrząd. Jaką masz ustawioną synchronizacje wałka? szczerze nie mam pojecia, nie wiem czy w ogóle ten mechanik miał pojecie że cos takiego jest , czy tylko wyciagnal stare włozył nowe..
darkle Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 U mnie na motulu ktory zalewalem od kupna auta czyli 3lat (specyfic od Dzika) silnik tez bardziej klekotal niz u znajomych ktorzy nie cudowali tylko lali castrola. Myslalem ze tak ma byc ale ostatnio postanowilem wymienic olej na castrola edge i moj silnik juz nie klekocze :-)
stiwi50 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zalany Motulem u mnie pracuje ładniej, ale dudni wciąż , może faktycznie należy ustawic jakos synchronizacje, VCDS mam w razie potrzeby , licze na waszą pomoc
franciszek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie na motulu ktory zalewalem od kupna auta czyli 3lat (specyfic od Dzika) silnik tez bardziej klekotal niz u znajomych ktorzy nie cudowali tylko lali castrola. Myslalem ze tak ma byc ale ostatnio postanowilem wymienic olej na castrola edge i moj silnik juz nie klekocze :-) Darkle Jaki lejesz 5w30 czy 5w40 ? Ja tez leje olej od Dzika i nie mam problemów z tym ,ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada ,ale 250 pln-ow to nie majątek. Według mnie wymiana co 15 tyś to trochę za dużo . Edytowane 16 Grudnia 2015 przez franciszek
Wasyl622 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont Ja wymieniam co 12 13 tys. Olej ma,właściwości,smarne najwazniejsza jest lepkość a nie wymiana co 6 to,juz naprawde duzo za dużo
piotrsob1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada ,ale 250 pln-ow to nie majątek. Bogatemu wszystko wolno .... Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont No ciekawa teoria z tą szkodliwością zbyt częstych wymian oleju Możesz dać konkretnego linka z uzasadnieniem ? No chyba że odpowiednia zawartość sadzy w oleju poprawia smarowanie Edytowane 18 Grudnia 2015 przez piotrsob1
franciszek Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont Ja wymieniam co 12 13 tys. Olej ma,właściwości,smarne najwazniejsza jest lepkość a nie wymiana co 6 to,juz naprawde duzo za dużo Może i masz racje Łukasz,to czyli zyłem w nieswiadomosci Podejścia do wymian nie zmienię Dzięki i pozdrawiam ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada ,ale 250 pln-ow to nie majątek. Bogatemu wszystko wolno .... Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont No ciekawa teoria z tą szkodliwością zbyt częstych wymian oleju Możesz dać konkretnego linka z uzasadnieniem ? No chyba że odpowiednia zawartość sadzy w oleju poprawia smarowanie Bogatemu mówisz Piotrek
stiwi50 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2015 Panowie prócz klekotania , dzis jechalem zapalila mi sie kontrolka od ESP i od swiec zarowych , auto nie reaguje na dodanie gazu, blad skasowalem , po 100metrach to samo .. wiece co może byc ? zalaczam bład z VCDs , http://www41.zippyshare.com/v/2M8gJptv/file.htmlprosze o pomoc, w miare możliwosci szybko.. pozdrawiam
piotrsob1 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 To błąd pedału gazu, miałem ten problem przy zatkanych odpływach wody z podszybia ( znajdują się one pod akumulatorem ). Zawsze po mocniejszym deszczu lub myciu auta błąd powracał, znikał jak auto wysychało Po jakimś czasie doszedłem że to woda z podszybia zalewa kabelki od pedału gazu w obudowie ECU i po wyczyszczeniu odpływów jak na razie problem nie powrócił ( a było to ze dwa latka temu ). Co do klekotania i dudnienia to tragedii nie ma, ale ja na twoim miejscu zwalił bym pokrywę głowicy, posprawdzał broki czy są na swoim miejscu i przynajmniej organoleptycznie ocenił czy nić się z wałkiem nie dzieje
stiwi50 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2015 Piotr odpływ był zapchany , po wyczyszczeniu go wszystko jest ok dziekuje za informacje . A co do walka , Borki ? Dam radę to sam poskładać pozniej? http://fs5.directupload.net/images/151219/mkcyoc6x.jpgZałącza zdjęcie wiecie moze od czego jest ten luźny wężyk? Przy odłączaniu akumulatora na niego trafiłem.
piotrsob1 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) No powinny być cztery takie sztuki w końcach wałków dźwigienek pompowtrysków : Jak któryś wypadnie , to silnik ma małe ciśnienie w magistrali olejowej i nie zapewnia ono prawidłowego napełniania popychaczy zaworów, co w prezencie nam daje piękne dudnienie z dolotu Załącza zdjęcie wiecie moze od czego jest ten luźny wężyk? Przy odłączaniu akumulatora na niego trafiłem. To jest odprowadzenie gazów z ori akumolatora . Nie wszystkie zamienniki posiadają takie centralne odprowadzenie gazów i nie zawsze jest do czego go podłączyć Edytowane 19 Grudnia 2015 przez piotrsob1
stiwi50 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2015 Bede potrzebować jakas uszczelkę , lub jakies inne części ,do posprawdzania tych borkow ? Czy odkręcam pokrywę i sprawdzam ?
piotrsob1 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Jak nikt nie "przyspawał" pokrywy głowicy na silikon, to nie ma problemu, konstrukcja uszczelki pokrywy zapewnia to że jest wielorazowego użytku Tylko nie brakuje debili którzy nawet nie zastanowią się jak ona działa i " na wszelki wypadek " wszystko smarują silikonem Zdarza się to nawet w warsztatach powszechnie uznanych za " dobre ", przeżyłem to osobiście Kurwiłem na czym świat stoi jak jakiś czas po naprawie uszczelki pod głowicą chciałem się dostać do wałka rozrządu, a tu zonk , przyklejona Łącznie ok . dwóch godzin zajęło mi jej " oderwanie " od głowicy czyszczenie powierzchni głowicy i samej uszczelki z silikonu. I mimo że w jednym miejscu podczas tych prac się naderwała do połowy swojej szerokości to i tak była szczelna przez następne dwa latka, kiedy to przy następnej wizycie wymieniłem ją na nową Edytowane 21 Grudnia 2015 przez piotrsob1
Rekomendowane odpowiedzi