adamwad Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 W dniu 9.11.2022 o 14:18, Góral65 napisał(a): Jeśli masz VCDS-a klona to nic nie zrobisz, mam podobnie Q5 z 2018 obsługuje wszystkie moduły a w Q5 z 2019 w większości już nic nie zrobię Hmm, podłączyłem VAS + ODIS zaraz po starcie diagnozy wyskoczył dziwny komunikat o tym iż auto ma zabezpieczenie przed kodowaniem i prośba o otwarcie komory silnika, wykonałem zmianę start/stop w 08 HVACm następnie dla próby podłączyłem z powrotem klona, wpisałem PIN S12345 i w module 5F włączyłem tryb developera, Spróbuj wykonać zmiany w swoim Q5 z otwartą komorą silnika. Nie wiem jak działa ta zdjęcie blokady, bo do samego końca mieliśmy otwartą komorę (tylko odbezpieczoną na słupku) i nie chciało mi sie próbować ponownie ale zaskoczenie było duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 41 minut temu, adamwad napisał(a): Hmm, podłączyłem VAS + ODIS zaraz po starcie diagnozy wyskoczył dziwny komunikat o tym iż auto ma zabezpieczenie przed kodowaniem i prośba o otwarcie komory silnika, wykonałem zmianę start/stop w 08 HVACm następnie dla próby podłączyłem z powrotem klona, wpisałem PIN S12345 i w module 5F włączyłem tryb developera, Spróbuj wykonać zmiany w swoim Q5 z otwartą komorą silnika. Nie wiem jak działa ta zdjęcie blokady, bo do samego końca mieliśmy otwartą komorę (tylko odbezpieczoną na słupku) i nie chciało mi sie próbować ponownie ale zaskoczenie było duże Niektóre modele maja Firewall, co oznacza, że maska musi być otwarta przed dokonywaniem zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 12.11.2022 o 15:38, Muskel1 napisał(a): Kodwaniem nie uruchomisz QQ2. Należy załadować kontener danych do BCM1 pod QQ2. Byłem dzisiaj u gościa co ma kabel i wgrał mi to co podawałeś ale dalej oświetlenie konturowe nie działa i w opcjach jest tylko to Wgrywał na różne sposoby i drive select też miałem, ale na razie zostawił mi tak jak widać i ma dalej walczyć później. Ale chcę trochę ułatwić mu robotę i wiesz może co konkretnie dograć trzeba jak miałem standardowo QQ0, a sterownik to CG? edit: kolory działają poprawnie, ale no czegoś brakuje. Edytowane 14 Listopada 2022 przez MarcinL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Brakuje jastości i koloru oświetlenia liniowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 18 godzin temu, MarcinL napisał(a): kolory działają poprawnie, ale no czegoś brakuje. Kodowanie i zmiana adaptacji przeprowadzone prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 10 minut temu, Muskel1 napisał(a): Kodowanie i zmiana adaptacji przeprowadzone prawidłowo? Według tego co przewinęło się juz w temacie Open VCDS the long coding (07), open the central electric (09) and activate Byte 11 Bit 3 Open the adaption (10) in the information electronic (5F) and activate the adaption channel ,,Car_Function_Adaptions_Gen2-menu_display_ambient_illumination0 Car-Function_List_BAP_Gen2-interior_light_0x08 Car_Function_Adaptions_Gen2-menu_display_ambient_illumination_over_threeshold_ high change the vallue to terminal 15 Car_Function_List_BAP_Gen2-interieur_light_0X08_msg_bus Kontur i podświetlenie klamki uruchamia się poprzez sterownik drzwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Brakuje jeszcze: Sterownik 09 długie kodowanie Bajt 10 Bit 6 aktywny (kontur) W sterownikach drzwi nic nie musi być kodowane. W 5F adaptacje Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination aktywny Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination_over_treshhold_high aktiwny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08 aktywny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08_msg_bus Zacisk 15 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 22 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Brakuje jeszcze: Sterownik 09 długie kodowanie Bajt 10 Bit 6 aktywny (kontur) W sterownikach drzwi nic nie musi być kodowane. W 5F adaptacje Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination aktywny Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination_over_treshhold_high aktiwny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08 aktywny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08_msg_bus Zacisk 15 Ruszyło ale brakuje jeszcze podświetlenie wewnętrznej klamki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Wewnętrzne klamki musisz aktywować sterownikach drzwi, bo nie należą do pakietu QQ2 i są sterowane z poziomu sterowników drzwi, podobnie jak białe dolne i czerwone ostrzegawcze lampki drzwiowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Wewnętrzne klamki musisz aktywować sterownikach drzwi, bo nie należą do pakietu QQ2 i są sterowane z poziomu sterowników drzwi, podobnie jak białe dolne i czerwone ostrzegawcze lampki drzwiowe. Podpowiedziałbys ktora pozycja ? Niestety nie mam Podpowiedzi kodowan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Sterowniki drzwi, Bajt 1 Bit 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 26 minut temu, Muskel1 napisał(a): Sterowniki drzwi, Bajt 1 Bit 3 Bardzo dziękuję, działa. A podświetlenie klamki kierowcy świeci słabiej czy coś z dioda mam? Bo wyraźniej słabiej świeci od reszty. Pokrętło na maksa jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
invi017 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Cześć, nie wiem czy w dobrym wątku pisze, ale mam nadzieje że tak. Czy jest możliwość zmiany prędkość od której działa lane assist? Z tego co zaobserwowałem to lane assist działa od około 60km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris_91 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Da się jakoś przekodować spryskiwacze lamp. Tak zeby psikały 1x a nie 2x jak jest teraz przy jednym pociągnieciu manetki. Ewentualnie czy jest możliwość całkiem je dezaktywować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Deaktywować można ale miej na uwadze, że możesz nie dostać przeglądu, gdyż przy matrixach spryski muszą działać. W B 8.5 swojego czasu zmieniłem u siebie liczbę kolejnie następujących po sobie naciśnięć potrzebnych do aktywacji spryskiwaczy (z czerech na osiem). W B9 jeszcze nie próbowałem czy da radę. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macherstudio Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 A4 / B9 / 2019 Kodowanie otwierania okien "z kluczyka" przez długie przyciśnięcie ... ktoś pomoże pod VCDS tutorial albo pod OBD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) 2 godziny temu, macherstudio napisał(a): A4 / B9 / 2019 Kodowanie otwierania okien "z kluczyka" przez długie przyciśnięcie ... ktoś pomoże pod VCDS tutorial albo pod OBD Ta opcja jest normalnie fabrycznie. Być może miałeś odpinane aku i sterowniki drzwi straciły ustawienia podstawowe? Jeżeli tak, to musisz wszystkie 4 szyby (sterowniki drzwi) przyuczyć. Otwierasz szybę przyciskająć i trzymając przycisk w dolnej pozycji przez 4-5 sek. Następnie przycisk w górę i przytrzymując szybę 4-5 sek. w górnej pozycji. Gdy wszystkie 4 szyby zostaną przyuczone otwieranie i zamykanie szyb z pilota powinno działać. Edytowane 17 Lutego 2023 przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macherstudio Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 18 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Ta opcja jest normalnie fabrycznie. Być może miałeś odpinane aku i sterowniki drzwi straciły ustawienia podstawowe? Jeżeli tak, to musisz wszystkie 4 szyby (sterowniki drzwi) przyuczyć. Otwierasz szybę przyciskająć i trzymając przycisk w dolnej pozycji przez 4-5 sek. Następnie przycisk w górę i przytrzymując szybę 4-5 sek. w górnej pozycji. Gdy wszystkie 4 szyby zostaną przyuczone otwieranie i zamykanie szyb z pilota powinno działać. Nie przyznam się co było powodem mojego pytania .... ... ale jednak powiem, za krótko trzymałem przycisk na pilocie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jok21 Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Panowie próbował ktoś ogarnąć sport layout? W aplikacji carscanner jest już gotowe kodowanie dla audi a3 i tt tylko one są na innej platformie niż b9. Na ruskim forum znalazłem takie kodowanie do wyżej wymienionej aplikacji,przygotowałem je sobie krok po kroku ale brakuje mi odwagi żeby kliknąć? Co o tym myślicie? Sport Layout Activation on Audi Virtual Cockpit - mqb.pl MQB.PL Activation Guide for the Sport Layout in Audi Virtual Cockpit. You can perform the entire procedure for free using ODIS-E or... To jest kodowanie odisem i piszą że dotyczy a3 ale zegary pfk1 z tego co udało mi się ustalić to jest to samo co a4b9 Tu jest kodowanie do carscannera https://www.drive2.ru/b/637736536393130752/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi