Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głebokosc bierznika... nowa - ile? uzywana - ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak gleboka jest opona zimowa nowa? i jesli uzywana to z jaka glebokoscia szukac?

Opublikowano

Nowa zimowa może mieć jakieś 8,5 mm, jak szukasz używek to żeby miała chociaż te 5,5 mm, ustawowe minimum to 1,6 mm

sorry za pomyłke

Opublikowano

Nowa zimowa może mieć jakieś 85 mm, jak szukasz używek to żeby miała chociaż te 55 mm, ustawowe minimum to 16 mm

chyba 8.5mm uzywka 5.5 a ustawowe 1.6 ??

Opublikowano

Na pewno przecinka zabrakło. Zimówki mają głębszy bieżnik od letnich, zależnie od modelu 10-12mm. Przez to są sporo cięższe.

Opublikowano

No ja akurat mierzyłem dzisiaj nowego zimowgo Continentala to ma 8,5 mm, ale to może być tak jak kolega wyżej pisze w zależności od opony

Opublikowano

Szukałem na necie i zimówki mają tak 10-12mm. a letnie 8-9 mm.

Opublikowano

Ja na letniej nowej miałem 8 mm, zimowych nie mierzyłem ale z checia sprawdze :tongue4:

Opublikowano

To logiczne że zimówka musi mieć więcej. Pomijając kształt bieżnika musi mieć większą głębokość żeby dobrze wbijać się w śnieg :tongue4:

Opublikowano

Raczej żeby móc odprowadzić więcej wody (błota).

Opublikowano

Raczej żeby móc odprowadzić więcej wody (błota).

To też :wink4:

Opublikowano

Za lepsze wgryzanie się w śnieg odpowiada nacisk powierzchniowy, czyli głównie szerokość opony i kształt bieżnika.

Za zachowanie na lodzie odpowiadają głównie lamelki.

Opublikowano

używke szukaj powyżej 5mm, można kupić na allegro co maja 7-8 mm

Opublikowano

Zimówki koło 3-4mm to już bym miał obiekcje używać, więc zakup 5mm wydaje mi się być mało sensowny.

Opublikowano

Zimówki używki to się kupuje tak minimum z 7-8mm bieżnikiem.

Opublikowano

Na każdej zimowej oponie jest napisane, że poniżej 4mm opona nie ma swoich właściwości, więc po co kupować 5mm używke? na jeden sezon? :polew:

Opublikowano

Pierw ustalcie gdzie mierzycie, czy gdziekolwiek na bieżniku, czy w miejscu pomiarowym (na nadlewku)

Opublikowano

Szwagier parę dni temu kupił nowe Dunlopy SP Winter Sport 3D 195/65R15 , mierzyłem suwmiarką oczywiście nie na wskaźniku zużycia i maja 8,5mm. :hi: