Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miło sie patrzy jak ktos tak dba Kamil:good:

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 243,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kamil jak zwykle dobrze się czyta Twoje posty z roboty, robisz to dobrze i tak trzymaj.

gratuluje kolejnego potomka :)

Ja niestety z autem narazie stoję w miejscu bo robię remont mieszkania do tego za kilka dni jade do roboty na jakiś miesiąc a juz w grudniu będę tatą... Ciągle niedobór czasu mam. Dlatego podziwiam ile Ty dłubiesz w swoim aucie.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, rrrudy25 napisał:

Co tam tyle rdzy w srodku ?jak u zonki rozbierałem to tego nie było ,wodą to masz smarowaneemoji23.png

Hehe lepiej zapytaj czym ja to psikałem, żeby rozpołowić :P Szło prawie wszystko, żeby tylko odpuściło, stąd też i ta rdza :P Tym bardziej, że stało kilkanaście godzin i mokło :P

3 godziny temu, KoJ@K napisał:

Dokładnie - dziołszki też potrafią się zarazić zajawkami starego :naughty:

Ja zawsze tam widzę w twoim temacie jak córa dzielnie pomaga :) Moja tam woli się bawić klockami Lego Friends albo figurkami LPS :P Kolektor próbowałem moczyć, ale zrobiły się takie czarne gluty i jednak poślę do Ciebie... 

@rrrudy25@KoJ@K@MaTeo85, @Norbas@FroS-t, @Pawisco - Dzięki chłopaki za miłe słowa, fajnie wiedzieć, że ktoś czyta te moje wypociny hehe, przecież Wy też dbacie i modzicie świetnie swoje furki ! ! ! 

Opublikowano

Świetnie dbasz o samochód! Przeglądając Twój temat zapisuję sobie co jeszcze mam do zrobienia/sprawdzenia w swoim samochodzie. U mnie troszkę prace przystopowały bo kończę pracę nad własnym garażem z warsztatem oraz samochód u lakiernika jest.

Podziwiam za ogrom prac i gratuluję kolejnego dziecka!

P.S.

Daj znać jak jeździ samochód po czyszczeniu turbiny. Pewnie takie czyszczenie należałoby wykonać u mnie w A4 i w A2.

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, trepek napisał:

kończę pracę nad własnym garażem z warsztatem

Ile bym dał za taki garaż z kanałem, z falbankiem z miejscem na imadło, jakąś szlifierkę itd... :) Tylko pogratulować realizacji !

10 godzin temu, trepek napisał:

Daj znać jak jeździ samochód po czyszczeniu turbiny.

Sam jestem ciekaw :lol:

Dziś kontynuacja prac, składanie części wylotowej oraz dobranie się do podszybia / mechanizmu wycieraczek.

Komplet uszczelek

IMG_20170907_102823.jpg

Wyczyszczona powierzchnia na głowicy i zaczynamy składanie

IMG_20170907_110059.jpg

Nałożenie kolektora

IMG_20170907_110329.jpg

Wstępne przykręcenie - nasadka 12mm

IMG_20170907_110845.jpg

Dokręcanie kolektora od środka dynamometrem 25Nm - uważam, że przy takich pracach dynamometr to ważna rzecz - kolektor dociska wtedy równomiernie na całą powierzchnię głowicy

IMG_20170907_111401.jpg

Założenie i przykręcenie turbo do kolektora - klucz 12mm i 25Nm

IMG_20170907_114030.jpg

Przykręcenie wydechu do turbo - 25 Nm - klucz 12mm

IMG_20170907_114143.jpg IMG_20170907_114913.jpg

Przykręcenie podpory do turbiny, pomocne było lustereczko - klucz 13mm:P

IMG_20170907_115349.jpg

Przewód powrotnego obiegu oleju - z tym chyba najbardziej się namęczyłem :/ Moment 15Nm i klucz 10. Musiałem zrzucić osłonę i wczołgać się pod auto. Można to było na pałę przykręcić kluczem, ale wolałem, żeby było równomiernie dokręcone, żeby uniknąć wycieków oleju...

IMG_20170907_125622.jpg

Także układ wydechowy kompletny, kolektor dolotowy wysłałem do Mateusza, bo nie miałem już weny męczyć się ze skrobaniem tego syfu :/ Także po niedzieli będzie i dolot złożony. 

Jako, że auto jeszcze postoi, postanowiłem wydrzeć mechanizm wycieraczek. To był dobry pomysł, bo to co zastałem pod podszybiem to masakra.

IMG_20170907_152901.jpg IMG_20170907_152907.jpg

Zdemontowałem obudowę ECU i wyczyściłem całość.

IMG_20170907_154206.jpg IMG_20170907_155556.jpg

W międzyczasie bawię się w rozbieranie mechanizmu wycieraczek.  Jakoś za specjalnie tuleje skorodowane nie były... 

IMG_20170907_181218.jpg

Ta po lewej wyczyszczona i wypolerowana...

IMG_20170907_181601.jpg

Wszystko dokładnie wyczyściłem w gniazdach mechanizmu, dałem nowy smar i posłuży jeszcze trochę bez problemu ;)

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Garaż będę miał niestety bez kanału :/ ale rodzice mają kanał.

Opublikowano

Ale syfu tam było... będę musiał chyba u siebie tam zaglądnąć przed zimką  Kamil czym Mati będzie Ci czyścił kolektor dolotowy ? 

Opublikowano

Piaskarką :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Swoją drogą zastanawialiście się czy ten syf w kolektorze zbierany przez lata nie osadza się z czasem i na zaworach, powodując ich lekkie niedomykanie się ? EGR może i dopala spaliny, ale spiekanie spalin z mgłą olejową to jest jego za***isty minus! Wstawię jeszcze teraz tą zaślepkę z dziurką...może choć trochę ograniczę to zjawisko... Wiem, że najlepiej dla silnika byłoby to zaslepić całkowicie, ale boje się o te zagraniczne wyjazdy... Tym bardziej jak teraz zaczyna się nagonka na diesle...

Wysłane z Xiaomi Mi 4 LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wyrzuć go w programie. To chwila roboty i chyba najlepsza opcja

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil-vag napisał:

Swoją drogą zastanawialiście się czy ten syf w kolektorze zbierany przez lata nie osadza się z czasem i na zaworach, 

Oczywiście, że osiada się na zaworach jak i na kanałach dolotowych w głowicy (przy okazji jak masz zdjęty kolektor to możesz sobie te kanały wyczyścić i wydmuchać wszystko kompresorem). Kiedyś, w silniku 1Z, przelot w dolocie z powodu na zalegający nagar, był na grubość kciuka...

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, trepek napisał:

przy okazji jak masz zdjęty kolektor to możesz sobie te kanały wyczyścić

Już wyczyściłem, ze 2 dni się męczyłem. Podnosiłem auto, kręciłem kołem, zmieniałem położenie zaworu na zamknięty, psikałem EGR & Turbo Cleaner z Valvoline i czyściłem... Dlatego też zadałem takie pytanie, bo na zaworach też był nagar... Może nie dużo, ale był...  Ciężko się ten syf czyści, zużyłem sporo czyściwa, i praktycznie cały środek rozpuszczający... Dobra by była nafta, ale nie miałem akurat :P Pierwsze odpalenie to będzie dopiero obłok hehe, dodatkowo smród z wypalających się środków użytych do czyszczenia turbo itd... :buhaha:

Opublikowano

Noo smrodzik wypalających się środków masz gwarantowany i to przez pare dni :naughty:

Opublikowano

na nagar i syf w kanałach dora jest ropa i najpierw namoczenie syfu wodą ktora dobrze rozpuszcza cząsteczki siarki i ułatwia czyszczenie. Co do odkładania się syfu, to tak odkłada się w kanałach i na zaworach ale nie powoduje nie domykania zaworu. Jedyne co może powodować to wygniatanie przylgni zaworowej poprzez dobijanie cząsteczek syfu i przez to z czasem wypalanie grzybka zaworowego.

Opublikowano

E6ndDi7.jpg

jmJWWF3.jpg

U6P9RfC.jpg

GiTmJUW.jpg

F7cFRIS.jpg

rGblMNr.jpg

1Qiysnf.jpg

3NJm79f.jpg

fTMiaGG.jpg

SDXm4S0.jpg

:cool1:       :dance2:

Opublikowano

Ja nagar załatwiam tak,pozniej piaskowanie i poler kanałow w miare mozliwosci[emoji14]4ba89853f264a86e2cd63c8aeb21103a.jpg

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Mateusz, za***iście to wyszło ! ! ! Będę miał kolektor jak nowy :) Ręcznie bym w życiu tak tego nie doczyścił...

Piotrek a polerowanie jak ? Papierem na wężu ? Czy ręcznie dokąd wlazły paluchy ?

Wysłane z Xiaomi Mi 4 LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No ręcznie napewno by się takiego efektu nie osiągnęło :wink:

Opublikowano

Poler papierem sciernym na trzpieniu do tego wiertara ile wejdzie [emoji6]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, rrrudy25 napisał:

Poler papierem sciernym na trzpieniu do tego wiertara ile wejdzie emoji6.png

Piotruś, w takim razie może się trochę pobawię :P

EGR już uzdrowiony. Udało się na wiertarce stołowej wywiercić i nagwintować otwór, wkręcona śrubka 4mm, teraz bez problemu mogę wymieniać uszczelniacz :wink:

IMG_20170905_162820.jpg

IMG_20170909_151632.jpg

Jakbyście kiedyś mieli wyciek z ośki klapy gaszącej EGR, to można to już bez problemu naprawić ;) Użyłem o-ring 8x14x4.

Zamawiałem z zapasem tutaj: Uszczelniacz simering 8x14x4 RST NBR ERIKS . Tylko uwaga to jest do AVF/AWX bo nie wiem, czy czasem w AVB nie jest EGR mniejszy i oska nie ma 6mm a nie 8mm.

Auto postało 2 tyg... mówię wyciągnę aku i podładuje. Prostownik po kilku godz. pokazał full więc wsadziłem, wchodzę do środka, przekręcam kluczyk a tam ikonka żółta akumulatora na FIS-ie. Mierzę miernikiem a tam 10,3 V.  Próbowałem znowu naładować ale bez skutku... Gubił napięcie pod miernikiem :/ Pojechałem z nim do sklepu i po pomiarach wyszło, że niestety padaka. Kupiłem nowy,  po rozmowach z gościem i kilku pomiarach wziąłem Tuborg 80Ah / 720A. Niby jest Made in Poland - także wsparłem trochę PL rynek. Dostałem 3 lata gwarancji, trochę poczytałem i tu gwarancja jest dobra bo wymieniają na nowy z półki po pomiarach i nie robią zbytnio dochodzenia w porównaniu do markowych... Zapłaciłem po negocjacjach 350 zł... także dokładka S-line znowu przeszła koło nosa :/ Ale może dobrze, że padł teraz przed zimą niż miałbym się wkurw... i grzebać na mrozach.  Przed włożeniem zrobię jeszcze sobie pomiary prądu ładowania i ile bierze w stanie spoczynku po 15 min...