Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Za duzy stan oleju ?? odsysać czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wlali mi 4 litry a mówiłem że wchodzi 3.8... mam teraz około 6mm ponad maximum i zastanawiam się czy mogę tak jeździć czy domowym sposobem odessać?

086bf0d657f10456m.jpg

Opublikowano

naturalnie ze odessij. za wysoki stan oleju moze spowodowac podwyższone ciśnienie w dolnej cześci silnika i rozsadzenie uszczelnień przez co mogą powstac wycieki. po przejechaniu np 1000km mozesz miec ponizej min!

Opublikowano

właśnie w garażu odsysam :P przejechałem tylko 5 kilometrów wiec nie ma obawy.. mam jeszcze jedno pytanie, bo w tym silniku wymieniam tylko wkład filtra a do niego jest zestaw dwóch kompletów uszczelek czyli wychodzi na to, że mam od góry i od dołu obudowę odkręcać ?? na dole jest jakiś odstojnik czy coś ??

Opublikowano

nie pomoge. mam benzyne

Opublikowano

nie pomoge. mam benzyne

a to u Ciebie w benzynie nie ma w silniku smarowania olejem :chytry:

fazi1111 wjedź na kanał i poluzuj śrubę spustową w misce olejowej i spuść około 0,5 litra oleju i sprawdź następnie stan na bagnecie, po co kombinować z odkręcaniem dekla czy podstawy filtra oleju skoro tam niewiele go zostanie jak olej spłynie do miski.

Opublikowano

Weź cienki wężyk, strzykawkę i odeśśij nadmiar przez otwór bagnetu. :wink4:

Opublikowano

nie pomoge. mam benzyne

a to u Ciebie w benzynie nie ma w silniku smarowania olejem :chytry:

nie - ja smaruje towotem.

nie mam rozbieralnego filtra i dwoch uszczelek. u mnie w\ymienia sie caly filtr. o to pytal fazi. a nie o to jak spuscic olej :naughty:

Opublikowano

Ale panowie jeżeli na zdjęciu czerwona kreska oznacza aktualny poziom oleju to masz przekroczonego maxa o ok.1-2 milimetry a nie 6 gdyż podział "max" a "min" zawiera się pomiędzy załamaniami na bagnecie :naughty::kox:

Opublikowano

endriuu nie musisz się od razu obrażać, wiem, że fazi pytał o obudowę wkładu filtra ale przecież można się od razu domyślić, że chciał tamtędy spuszczać olej :drinks:

Opublikowano

to już zgłupiałem kompletnie to maximum jest na końcu zagięcia bagnetu czy końcu tych kropek ze zdjęcia?

spuszczać nie chwiałem przez filtr, ale dla mnie wymiana tego wkładu to nowość zawsze była całość i dlatego pytam jak to jest zbudowane :P

Opublikowano
pytam jak to jest zbudowane

tam nie ma żadnej filozofii - odkręcasz górny dekiel i wymieniasz tylko wkład, jeśli uszczelka nie przepuszcza oleju to nie trzeba zakładać nowej (wystarczy ją tylko przy zakręcaniu dekla posmarować olejem), u dołu zjaduje się chłodniczka oleju (widać dwa węże wodne układu chłodzenia, płyn chłodzący ochładza olej) u dołu jest korek spustowy oleju aby przy wymianie wkładu spłynął stary olej z ewentualnym syfem jaki się tam nagromadził i to wszystko.

[br]Dopisany: 30 Listopad 2008, 20:42_________________________________________________poziom oleju powinien na miarce bagnety zawierać się w połowie pomiedzy min a max i tyle.

Opublikowano

Właśnie że pomiędzy tą kratką :/ Myślałem tak jak Ty.

Niestety kolego nie masz racji, instrukcja obsługi samochodu str.327 jasno wskazuje "min" i "max" :kox:
Opublikowano

miarka.jpg

To ja już sam nie wiem :/

U nas nie ma nacięć ani plastikowych nakładek na bagnetach oleju tylko są załamania co widać w pierwszym poście które stanowią granice min i max :hi:

Opublikowano

z instrukcji str. 176

a) Öl darf nicht nachgefüllt werden - po przetłumaczeniu przez altaviste Oil may not be refilled

B) Öl kann nachgefüllt werden -Oil can be refilled

Opublikowano

kolega Dred stwierdził że maximum jest, na zgięciu bagnetu a w tym przedziale kropek powinien być stan oleju, najlepiej 3/4 na tych kropkach. ale trzeba trochę spuścić bo za dożo jest

i wszystko jasne :)

btw. z tego skanu z sam naprawiam to dla silników 4 cylindrowych jest po prawej obrazek a dla 6cio po lewej

Opublikowano

ja mialem jak kolega na fotce i mi zalali 4litry

pojezdzilem i samo zeszlo o jakies dwa milimetry i jest git