Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BWE Spalanie oleju - jak ilość na km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Edytowane przez adi_sc

Opublikowano

Masz jeden z najgorszych silników pod wzgl awaryjności jaki stworzył VW, największe spalanie z jakim sie spotkałem w tfsi to 700ml/1000km, 200ml-300ml na 1000km to standard.

Opublikowano

Masz jeden z najgorszych silników pod wzgl awaryjności jaki stworzył VW, największe spalanie z jakim sie spotkałem w tfsi to 700ml/1000km, 200ml-300ml na 1000km to standard.

Nie pisz bzdur, w b7 tfsi są nienajgorszymi silnikami i nie mają dużo wspólnego z tymi z początków b8 gdzie była wada fabryczna pierścieni olejowych (tsi). Są gorsze konstrukcje vaga jak 2.0tdi 2.5tdi 1.4tsi itd ;). Co do brania oleju to normę masz 0.5l na 1000km aczkolwiek przy 350-500ml+ szukał bym przyczyny czyli wyciek, turbo, pierścienie, uszczelniacze zaworów, odma itd. Sporo osób z właśnie b7 z 2007r ma coś większy pobór oleju niż te starsze konstrukcję BPG i BGB ale ciezko stwierdzić dlaczego, może dbać nie potrafią ? ;) Do 250ml nie ma co się przejmować to silnik z turbo ze skomplikowaną odmą dość mocny w serii 200km, reszta zależy od oleju i dbania przez właściciela. Na penwo jest deliktaniejszy niż stare pancerne wolnossaki czy nawet 1.8T ale na pewno nie jest najgorsza konstrukcją czy tam najbardziej awaryjny :).

Opublikowano

5L na 10 tys km to rzeczywiście bardzo udany silnik.

Opublikowano

Da się coś zrobić z tym spalaniem oleju i ew. jakie koszta bo ja właśnie tak będę miał 500 - 600ml na jakieś 1kkm

Opublikowano

Dokładnie kolega Arek skończ pisać farmazony ...

Opublikowano

U mnie bierze od wymiany do wymiany (robię co 12 tys km) 1 L. Olej to LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W40

Opublikowano

:grin::grin::grin:

branie oleju to nie koniec świata. Dajmy na to 5l koszt 150 zł starcza na rok czy to takie duże pieniądze dla posiadaczy? nie sądzę auto kosztuje w granicach 30 tyś skoro było kogoś stać to dodatkowe 150 zł rocznie mając 200KM+ pod masko rekompensuje. Kolego Łukasz jedna wymiana wtrysków (pompo-wtrysków) u ciebie równa się 5 letniemu karnetowi na oliwę więc nie wiem co gorsze :P

Edytowane przez Kruk_89

Opublikowano

Tyle ze jeden zestaw pompowtryskow starcza na ok 350-400tys km.

Opublikowano

miałem podobny problem z braniem oleju i okazało się, że pękł kanał w pokrywie zaworów - po wymianie pokrywy, odmy i innych dupereli auto bierze około 100-150ml na 1000km więc nie jest źle. Wcześniej na Castrolu 5W30 brał coś około 250ml po zmiane na LM Synthoil HT 5W40 pobór zmalał mimo że auto ma obecnie ~260 kucy...

sprawdź dolot czy nie ma tam oleju - jeżeli jest masz pokrywę do wymiany - koszt w ASO 860zł

pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam bgb 2005 oryginalnie 227tys oleju spala 0.5l od zmiany do zmiany (12tys km) kiedyś brał mi kolo 0.8l ale zmieniłem olej i jest lepiej.

Opublikowano

To tylko potwierdza co już pisałem, taki ubytek to albo wyciek/ turbo bierze albo po prostu zły olej i złe traktowanie motorowni. Ja mierzyłem w tamtym roku pobór oleju i wychodziło 100-150ml na 1000km na 6tyś dolałem 0.5l i później już nawet nie dolewałem przed wymianą bo nie było potrzebny. Dodam, że miałem mały wyciek z okolic pompy vacum auto było wtedy 3 lata już po programie na 250HP zrobione pewnie ok 50tyś na nim a także przebieg niemały bo 190tyś. Z dużą ilością osób rozmawiałem (posiadacze tfsi) o poborze oleju na forum jak i w realu i większość nie ma problemów i nie musi dolewać żadnych 5l od wymiany do wymiany. Jak się postarasz to i w 1.8T czy 1.9tdi będziesz dolewał 5l :). Załozyciel tematu niech najpierw obejrzy sobie dobrze silnik bo są miejsca gdzie często może coś cięknąć, przebieg i wiek już swoje robi bo to nie nowe auta. Między innymi pokrywa zaworów/ turbo/ pompa vacum/ odma itp. Później dopiero myśleć o sprawdzeniu dolotu czy puszcza turbo a jak nie to masz albo pierścienie puszczające albo uszczelniacze na zaworach. Chyba, że jeździsz na castrol 5w30 i mocno upalasz furmane to radzę zalać dobry olej typu LM 5w40 SHT i wtedy zobaczyć czy przepala olej, bo 5w30 nie nadaje się do upalania i były przypadki, że po zmianie na dobry olej 5w40 nagle ubytek drastycznie spadł. Koleś pyta dlaczego może mieć taki ubytek oleju a Ty mu odpisujesz w stylu "ten typ tak ma ten silnik to smietnik" :facepalm: szkoda, że większość na forum nie ma problemu z poborem oleju.

Edytowane przez arek_cccp

Opublikowano

... Co do brania oleju to normę masz 0.5l na 1000km aczkolwiek przy 350-500ml+ szukał bym przyczyny czyli wyciek, turbo, pierścienie, uszczelniacze zaworów, odma i...

...Koleś pyta dlaczego może mieć taki ubytek oleju a Ty mu odpisujesz w stylu "ten typ tak ma ten silnik to smietnik" :facepalm: szkoda, że większość na forum nie ma problemu z poborem oleju.

Opublikowano

Nie wiem czy chodziles na j.Polski ale cytowanie cytatow jest bezsensowne i nie wnosi za wiele do dyskusji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Moje 2.0t wzięło ok 100ml na 1800 km które zrobiłem w czasie urlopu.Wiekszosc to trasa prędkości 120-160.

Olej w tej chwili zalany to motul x-cess 5w40

Opublikowano

Panowie, u mnie chyba turbo puszcza olej, bo mam zaślepiony otwór od BT, dziś odkręciłem kolanko od IC i takie coś:

bff9a5c6efd50b28.jpg

jaki jest koszt regeneracji turbo?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie 200ml na 1000 km .

Opublikowano

Warto też sprawdzić odmę bo ona także może puszczać olej w dolot lecz od strony przepustnicy przez kolektor ssący. Odma w tfsi niestety nie jest bardzo trwała może nie dawać oznak typowych dla odmy a przepuszczać olej tak jak to u mnie było, już nie wspomnę o minimalnie słabszym aucie itd.

Opublikowano

Ponad pól roku temu kupilem w aso odme (06f129101R) i tak do tej pory lezy sobie w garazu. Moze sie zmotywuje i zajme sie wymiana ,moze faktycznie bedzie jakis efekt.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A4 B7 2.0 TFSI BWE olej Motul X-Clean 5w40. Dolałem olej tylko raz po ostrym pałowaniu na autostradzie WWA-POZ może max 100 ml. Przy normalnej (dynamicznej) codziennej jeździe po mieście nie ubywa ani grama oleju.