Gopher Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Witam, Mam pytanie, ponieważ w wyszukiwarce forum nie znalazłem odniesienia do problemów z pompą powietrzna wtórnego, a takie mam i szukam podpowiedzi co może być powodem. Moje auto: audi a4 1.8t, bex. 2004 r. Problem zdiagnozowany po check-u silnika: niedziałająca pompa powietrza wtórnego. Dla elektryka było najdziwniejsze, że po wyciągnięciu pompy z przewodów i pompy wylało się dużo wody. Podobno nie ma opcji żeby pojawiła się tam woda...chyba, że (auto kupiłem w komisie 2 miesiące temu, sprowadzony z Niemiec) auto stało w wodzie. Zasugerował, że może to być jedyna przyczyna - czyli samochód był zatopiony, podtopiony. Orientuje się ktoś czy w pompie powietrza wtórnego woda może pojawić się samoistnie - w wyniku jej uszkodzenia. Czy faktycznie mogę podejrzewać, że auto miało bogatą przeszłość ? Będę wdzięczny za odpowiedź/podpowiedź.
andrew01 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 http://a4-klub.pl/index.php?/topic/267604-naprawa-sai-sap-secondary-air-injection-pompa-powietrza-wtornego-wtorego/
Łukasz13 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Moze sie pojawic i auto nie musialo byc po powodzi.
smart.bart Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Akurat ja wywaliłem SAI od siebie i choć jest dość nisko i nie trzeba pływać po dach aby zalać to sam sobie wody nie wlał i nie miał skąd. Nie panikuj z tym zatapianiem, może gdzieś była nieszczelność albo stał sobie w pół roboty pod chmurką z odpiętymi przewodami. Gdybyś musiał przypadkiem wymienić to pisz, mogę sprzedać okazyjnie.
soulmaster3m Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Don't panic, jeśli pompa nie dmucha a zawór puszcza spaliny na pompę to woda się tam po prostu zbierze. Fcuk yeah - science. No, ale to już opisałem w w.w. temacie.
Shhaddoww Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Uszkodzona dmuchawa lub combi valve nie trzyma, bądź jedno i drugie.
Rekomendowane odpowiedzi