_Solar_ Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 KueQ w celu unikniecia szkody możesz wypróbować ten sposób u kogoś innego kto ma felgi zabrudzone,u jakiegos kumpla :gwizdanie: a dopiero pożniej u siebie ciezko mi powiedzieć czy wżarty pył hamulcowy wtopiony w felgi usunie ale zawsze mozna spróbować wieksze zanieczystości powinny dać sie bez problemu usunąć a tym srodkiem do toalet to może być najzwyklejszy ze sklepu aby nie miał wiecej jak 25% kwasu w sobie,jakiś cilit bang albo domestos jest sporo na rynku produktów do czyszczenia toalet wiec na pewno jaki byś nie kupił powinien dobrze poskutkować
Si?a Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Dzięki Solar za podpowiedź . Teraz trzeba mi kumpla który zgodzi się na taką operację . Pewnie będę musiał jakoś przelać ten środek lub zrobić coś z tym bo jak zobaczy, że chce umyć fele domestosem to na pewno nie będzie zachwycony. Trzeba zobaczyć ile kwasu ma domestos lub cilit bang i porównać do środków przeznaczonych wyłącznie do czyszczenia felg. Tym sposobem prawdopodobnie będziemy mogli wykluczyć mniej użyteczne i wyłonić zwycięzce który na pewno będzie usuwał ten wżarty pył hamulcowy. Jeszcze takie pytanko co do tego pyłu z którym rzadko który środek sobie radzi... Czym można usunąć ten wżarty pył jak nie środkiem? Może jakieś pasty, polerka etc.? Dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam
_Solar_ Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 najlepiej test zrobić na wewnętrznej stronie felgi wtedy jak bedzie cos nie tak to nie będzie widać mocno.Zależy jaką masz felge?? jesli nie zbyt skomplikowaną to można smiało zrobić polerkę.Scansol,papier wodny pasta autosol i szorujemy na błyskotkę podaje Ci linka gdzie kolega ode mnie z miesciny wypolerował kozacko fele http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_b5_afn_moja_srebrna_niuna_a4_avant_97_edit-t39840.0.html tylko że po takiej polerce trzeba o nie częsciej dbać i nie myć ich pod żadnym pozorem chemią
ArkadiuS Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Proponuje zapodać SONAXa do czyszczenia felg xtreme "Nazwa produktu: Płyn do mycia felg (429.200)". Nie wiem jak duże jest zabrudzenie, ale ten środek ładnie czyści. http://www.sonax.katowice.pl/katalog.php?producent=&kategoria=383&podkategoria=722&model=&send=Poka%BF
Si?a Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 A jeżeli chodzi o... klej typu super glue na feldze. Co mogło by rozpuścić ten syf bez uszkodzenia felgi?
lewy_jelcz Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ja proponuje środek Sonaxa do czyszczenia felg. Po prostu rewelacja!
Nizin5 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 a ja srodkiem do mycia tirów i silników plus karcher i gra muzyka a potem mleczko polerskie zeby smug nie było nie narzekam
kamilos_zelo Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 ja ostatnio odkryłem super sposób na zaj....iście brundne felgi. Miałem rdzawy nalot na jednej i niczym nie szło tego wyczyścić. Rozwiązaniem okazał się papier wodny o gradacji 2500. Oczywiście nie polecałbym do felg malowanych czy lakierowanych. Musze przyznać ze delikatnie podczyściłem, siedziałem z 30 minut, zrobiłem to delikatnie zeby nie przesadzać z siłą. Duzo lać wody, najlepiej pare razy machnąć papierem i woda, no i najlepiej jakąś ścierką podczyszczać. Efekt super. Na nieduże powieżchnie, bardzo zabrudzone. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć. No a na koniec oczywiscie pasta polerska, albo mleczko. Ja miałem tempo. Też w porządku.
Gracjan Opublikowano 19 Czerwca 2010 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Te środki są tak zrobione że nie powinny uszkadzać opony.
Si?a Opublikowano 19 Czerwca 2010 Opublikowano 19 Czerwca 2010 kamilos_zelo mówisz, że wodny 2500 spokojnie zedrze każdy syf? Możesz zrobić teraz zdjęcie jak wygląda Twoja felga po takim zabiegu?
Wandej Opublikowano 19 Czerwca 2010 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Ja polecam plaki Są dwa: -różowy(mocniejszy chyba na bazie jakiegoś kwasu do felg nielakierowanych) -żółty(do felg lakierowanych) Wszystko po nich pięknie schodzi cena około 15zł więc po co kombinować
kamilos_zelo Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Ja polecam plaki Są dwa: -różowy(mocniejszy chyba na bazie jakiegoś kwasu do felg nielakierowanych) -żółty(do felg lakierowanych) Wszystko po nich pięknie schodzi cena około 15zł więc po co kombinować Fakt są bardzo dobre. Ale na moje zabrudzenie różowy nic nie dał :/ nawet po kilku razach użycia. Natomiast do czyszczenia z np. nalotu od klocków hamulcowych jest kamilos_zelo mówisz, że wodny 2500 spokojnie zedrze każdy syf? Możesz zrobić teraz zdjęcie jak wygląda Twoja felga po takim zabiegu? W tej chwili samochód jest brudny, ale moge zrobić zdjęcie. Szkoda tylko że nie zrobiłem przed czyszczeniem
andy_sky Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 moja propozycja to zero kwasów,niszczą opony,najlepiej papier ścierny 1500 potem 3000 potem pasta 3M,a żeby nie trzeba było powtarzać czynności z papierem,trzeba zastosowac profilaktykę,regularnie pastować powierzchnię lakierowaną pastą do lakieru co mycie,wtedy wżerów na pewno nie będzie i brud będzie schodził przy użyciu tylko wody no chyba,że ktoś myje raz na 2 miechy,na koniec absolutnie nie myjcie samochodu gąbką,ma ona strukturę porowatą,drobinki piachu wchodzą w pory i skutecznie matują wasze błyszczące karoserie,tylko szczotka,miękka,najlepsza z Gardeny pozdrawiam
.Pablo. Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ja tam używam różnych środków do felg obecnie biofelga i muszę przyznać że jeśli używa się go regularnie to spokojnie radzi sobie ze wszystkimi brudami. Ostatnio widziałem SONAXA do felg i jestem ciekawy czy faktycznie wystarczy psiknąć odczekać i spłukać jak na razie cena mnie trochę odstrasza 25zł za środek i nie ma pewności że będzie działał
kamilos_zelo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 kamilos_zelo mówisz, że wodny 2500 spokojnie zedrze każdy syf? Możesz zrobić teraz zdjęcie jak wygląda Twoja felga po takim zabiegu? mylem dzisiaj samochod, jutro wrzuce zdjęcia
ezc1 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opublikowano 29 Czerwca 2010 kamilos_zelo mówisz, że wodny 2500 spokojnie zedrze każdy syf? Możesz zrobić teraz zdjęcie jak wygląda Twoja felga po takim zabiegu? mylem dzisiaj samochod, jutro wrzuce zdjęcia :skad kamilos_zelo mówisz, że wodny 2500 spokojnie zedrze każdy syf? Możesz zrobić teraz zdjęcie jak wygląda Twoja felga po takim zabiegu? mylem dzisiaj samochod, jutro wrzuce zdjęcia skad znam te bloki w tle w avatarze to chyba lsm :)
kamilos_zelo Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opublikowano 29 Czerwca 2010 By [/url] By Na drugim zdjęciu pokazałem co sie stalo jak troche przesadziłęm :/ troszkę sie zjechała ;/ skad znam te bloki w tle w avatarze to chyba lsm :) bo ja z LSM-ów ;p
ezc1 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opublikowano 29 Czerwca 2010 By [/url] By Na drugim zdjęciu pokazałem co sie stalo jak troche przesadziłęm :/ troszkę sie zjechała ;/ skad znam te bloki w tle w avatarze to chyba lsm :) bo ja z LSM-ów ;p ja tez tylko blizej media markt
andegrand Opublikowano 17 Grudnia 2010 Opublikowano 17 Grudnia 2010 ja myłem płynem do mycia naczyń gorąca woda i dobra gąbka zeszło ładnie
Rekomendowane odpowiedzi