petrosdbz20 Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Hej. Moja maska od strony zderzaka aktualnie wygląda tak: Dziesiątki odprysków. Jak mogę się ich najlepiej pozbyć? Myślałem nad zakupem bazy w odpowiednim kolorze i "łataniu" np. wykałaczką. Może są jakieś inne lepsze metody? Jakiś marker? Edytowane 14 Października 2016 przez petrosdbz20
Jakoob Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Żeby to było porządnie i idealnie na gładko zrobione zostaje tylko malowanie, koniec kropka. Da się to przymaskować lakierem korekcyjnym i wykałaczką - po VIN w ASO kupisz małą buteleczkę lakieru, koszt 50-60zł i do popaprania wystarczy
petrosdbz20 Opublikowano 14 Października 2016 Autor Opublikowano 14 Października 2016 Ten lakier korekcyjny to coś innego niż jakbym poszedł do mieszalni po bazę na podstawie kodu lakieru?
Jakoob Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 To lakier dokładnie taki sam jak w fabryce opryskano auto, w mieszalni zazwyczaj dorabiają na podstawie przykładania kolorowych karteczek do auta.
petrosdbz20 Opublikowano 14 Października 2016 Autor Opublikowano 14 Października 2016 A przyda się do tego jakiś bezbarwny?
Jakoob Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 W ASO bezbarwny masz w zestawie razem z kolorem ale ja go nie używam. Jak się uprzesz na clar to i tak po malowaniu trzeba odczekać ze dwie godziny, bo nie za dobrze wyglądają oba w tym samym czasie nałożone wykałaczką.
petrosdbz20 Opublikowano 14 Października 2016 Autor Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Ok, dzięki. W wolnej chwili skoczę do ASO. Jest szansa, że będą mieli na miejscu? Edytowane 14 Października 2016 przez petrosdbz20
wyzyk83 Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 po kodzie lakieru sa takie zaprawki tylko znajdz swój kod lakieru ja brałem do swojej LZ5C i jest ok http://allegro.pl/lakier-zaprawka-do-rys-volkswagen-audi-seat-skoda-i6258560264.html
KINIAM Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Zanim zaczniesz coś działać przy lakierze podjedź do fachowca, który zajmuje się renowacją lakierów. Może wosk koloryzujący i polerowanie dałoby efekt. Lakiery zaprawkowe są zwykle jednoskładnikowe. Te z mieszalni to kolor i osobno bezbarwny. Jak zrobisz zaprawki to będą one zawsze widoczne na czystej powierzchni a po pewnym czasie będą jaśniejsze lub ciemniejsze od oryginalnego koloru. Słońce i warunki eksploatacyjne inaczej będą się odciskały na oryginalnym lakierze a inaczej na wykonanych punktowych zaprawkach.
Jakoob Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Może wosk koloryzujący i polerowanie dałoby efekt. Co da polerowanie dziur? Chyba nic Czarny wosk do pierwszego mycia faktycznie zamaskuje...
wyzyk83 Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 dokładnie jak pisze jakoob , widać że to są głębokie odpryski albo zaprawka albo lakierowanie całej maski
iwadrian Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Przy takiej ilości to tylko lakierowanie. Ja u siebie miałem trzy odpryski i wypełniłem je lakierem korekcyjnym tak aby lekko wystawało ponad powierzchnię. Po paru dniach gdy się utwardziło zeszlifowałem to na twardym klocku papierem 1500 aby zrównało się z powierzchnią a następnie zapolerowałem najpierw pastą lekko ścierną a na koniec nabłyszczającą.Śladu nie ma.
ADeK Opublikowano 29 Października 2016 Opublikowano 29 Października 2016 Też tak spróbuję delikatnie, a jak nie to na wiosnę malowanie zderzaka pozostaje.
Rekomendowane odpowiedzi