Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak pozbyć się tych odprysków na masce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Moja maska od strony zderzaka aktualnie wygląda tak:

WP_20161009_004_zps6q8ews6e.jpg

Dziesiątki odprysków. Jak mogę się ich najlepiej pozbyć? Myślałem nad zakupem bazy w odpowiednim kolorze i "łataniu" np. wykałaczką. Może są jakieś inne lepsze metody? Jakiś marker?

Edytowane przez petrosdbz20
Opublikowano

Żeby to było porządnie i idealnie na gładko zrobione zostaje tylko malowanie, koniec kropka.

Da się to przymaskować lakierem korekcyjnym i wykałaczką - po VIN w ASO kupisz małą buteleczkę lakieru, koszt 50-60zł i do popaprania wystarczy :P

Opublikowano

Ten lakier korekcyjny to coś innego niż jakbym poszedł do mieszalni po bazę na podstawie kodu lakieru?

Opublikowano

To lakier dokładnie taki sam jak w fabryce opryskano auto, w mieszalni zazwyczaj dorabiają na podstawie przykładania kolorowych karteczek do auta.

Opublikowano

A przyda się do tego jakiś bezbarwny?

Opublikowano

W ASO bezbarwny masz w zestawie razem z kolorem ale ja go nie używam. Jak się uprzesz na clar to i tak po malowaniu trzeba odczekać ze dwie godziny, bo nie za dobrze wyglądają oba w tym samym czasie nałożone wykałaczką.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki. W wolnej chwili skoczę do ASO. Jest szansa, że będą mieli na miejscu?

Edytowane przez petrosdbz20
Opublikowano

Zanim zaczniesz coś działać przy lakierze podjedź do fachowca, który zajmuje się renowacją lakierów.

Może wosk koloryzujący i polerowanie dałoby efekt.

Lakiery zaprawkowe są zwykle jednoskładnikowe.

Te z mieszalni to kolor i osobno bezbarwny.

Jak zrobisz zaprawki to będą one zawsze widoczne na czystej powierzchni a po pewnym czasie będą jaśniejsze lub ciemniejsze od oryginalnego koloru.

Słońce i warunki eksploatacyjne inaczej będą się odciskały na oryginalnym lakierze a inaczej na wykonanych punktowych zaprawkach.

Opublikowano

Może wosk koloryzujący i polerowanie dałoby efekt.

Co da polerowanie dziur? Chyba nic :P Czarny wosk do pierwszego mycia faktycznie zamaskuje...

Opublikowano

dokładnie jak pisze jakoob , widać że to są głębokie odpryski albo zaprawka albo lakierowanie całej maski

Opublikowano

Przy takiej ilości to tylko lakierowanie. Ja u siebie miałem trzy odpryski i wypełniłem je lakierem korekcyjnym tak aby lekko wystawało ponad powierzchnię. Po paru dniach gdy się utwardziło zeszlifowałem to na twardym klocku papierem 1500 aby zrównało się z powierzchnią a następnie zapolerowałem najpierw pastą lekko ścierną a na koniec nabłyszczającą.Śladu nie ma.

Opublikowano

Też tak spróbuję delikatnie, a jak nie to na wiosnę malowanie zderzaka pozostaje.