Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuki = końcówka drążka kierowniczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, do któryś z kolei mój post w różnych działach, no ale problemów po zakupie mam kilka więc chciałbym się upewnić.

Problem: tylko na nierównościach typu kocie łby, nierówna kostka - ogólnie brak asfaltu - po prawej stronie z przodu słychać straszne telepanie/stukanie - jakby było coś luźnego.

Na stacji diagnostycznej praktycznie nic sensownego nie stwierdzil bo ich zdaniem zawieszenie w miare świeże i zadnych luzów nie ma.

Na warsztacie gość dopatrzył się że prawa końcówka drążka kierowniczego tak hałasuje. Do wymiany. Ale ostatecznie potwiedzi to rozbierając całość - wtedy ma się okazać czy to tylko końcówka czy cały drążek.

Czy Waszym zdaniem takie efekty może dawać końcówka drążka?

I orientacyjne ceny: wymiana końcówki drążka - koszt z częściami około 250 zł

Jeśli regeneracja całego drążka to około 600 zł + 400 zł robocizna.

Czy to wszystko (diagnoza/ceny) są w miarę sensowne?

Czy po wymianie końcówki trzeba ustawiać zbieżność?

Dzieki.

Opublikowano

może być końcówa, może być sworzeń, a równie dobrze w innym aucie które miałem waliło mi łożysko bo piasta była wytarta,

każda ingerencja w zawieszenie szczególnie przód wymaga robienia zbieżności

Opublikowano

Sprawdź sworzeń górnego wahacza przedniego, po wymianie wahaczy ustawianie zbieżności jest zalecane, ale można bez.

Opublikowano

Dzieje się coś z kierownicą w czasie stuków? Może być przekładnia. Nagraj jakiś filmik.

Opublikowano

Dzieje się coś z kierownicą w czasie stuków? Może być przekładnia. Nagraj jakiś filmik.

Całkowicie nic się nie dzieje. Gdyby nie te odgłosy na pewno nic bym nie zauważył.

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

Sorry odpisałem z tel a tu mam jakiś konto z tapatalk :)

Edytowane przez pancho_kce

Opublikowano

Na poodniesionym kole sprawdź gdzie jest luz. Szybciej znajdziesz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Mam podobny problem jak w 1 poście. Dzisiaj rozpiąłem górne wahacze od strony pasażera(oczywiście zapieczona śruba,wiercenie itd ale poszła),nie ma luzu na sworzniach i na tulejkach gumowych. Następnie poszła do rozpięcia końcówka drążka kierowniczego,ale po sprawdzeniu nie ma luzu góra/dół na sworzniu. Drążek ruszając w prawo/lewo tak samo nie ma luzu. Za ciekawostkę dodam jadąc sam po małych nie równościach słuchać z prawej strony szybkie stuki,ale jadąc z pasażerem nie ma tych stuków. Cóż to może być??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

luz na drążku sprawdzasz pociągając go mocno i energicznie do siebie,może być prawie nie wyczuwalny luz ,a podczas jazdy mocno stuka,miałem tak u siebie

Opublikowano

A dolny banan?

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 3.12.2016 o 22:54, greg2505 napisał:

luz na drążku sprawdzasz pociągając go mocno i energicznie do siebie,może być prawie nie wyczuwalny luz ,a podczas jazdy mocno stuka,miałem tak u siebie

a taki minimalny luz jest odczuwalny na kierownicy czy tylko stuka?

Opublikowano

Raczej nie bo po wymianie po za brakiem stuknięcia , auto zachowywało się tak samo, na kierownicy nic nie było czuć, tylko było słychać przy cofaniu na skręconych kołach przy zjeżdżaniu np z krawężnika, w moim przypadku koła skręcone w prawo , luz na prawym drążku 

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
2 godziny temu, greg2505 napisał:

Raczej nie bo po wymianie po za brakiem stuknięcia , auto zachowywało się tak samo, na kierownicy nic nie było czuć, tylko było słychać przy cofaniu na skręconych kołach przy zjeżdżaniu np z krawężnika, w moim przypadku koła skręcone w prawo , luz na prawym drążku 

a ten "prawie nie wyczuwalny luz" to jak namierzyles? po demontazu, czy na aucie ruszając kołem też było to czuć?

Opublikowano

odkręciłem końcówkę drążka od zwrotnicy i energicznie szarpnąłem do siebie kilka razy,za koło nic nie czuć ,byłem na szarpakach i nic ,mówili że wszystko sztywno

Opublikowano
13 minut temu, greg2505 napisał:

odkręciłem końcówkę drążka od zwrotnicy i energicznie szarpnąłem do siebie kilka razy,za koło nic nie czuć ,byłem na szarpakach i nic ,mówili że wszystko sztywno

dzięki jutro też tak zrobie :) już wymieniłem naprawde wszystko w tym samochodzie a dalej coś sie tłucze jak gołąb w rumuńskim garnku. Mam nadzieje że będzie tam jakiś luz :)

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 23.01.2019 o 21:52, misiek95 napisał:

dzięki jutro też tak zrobie :) już wymieniłem naprawde wszystko w tym samochodzie a dalej coś sie tłucze jak gołąb w rumuńskim garnku. Mam nadzieje że będzie tam jakiś luz :)

Jak prawie  każdy ,  prośi o pomoc, wypyta, wybada, wymieni i  zamyka  temat , a dla potomnych to co???  Wiem że temat stary ale ie o to chodzi w moim wpisie  piz*rawiam

Opublikowano

A co już wymieniłeś do tej pory?